Jeg var klar for jule øl brygging når jeg ble spurt om å ta med øl laget av mit hjemme maltede korn til en tilstelning i balestrand 7-9 oktober. jeg hadde nesten ikke malt igjenn så jeg satte igang malting, og når malten ble ferdig brygget jeg tre typer øl + en svakøl av andre avrenning av malten fra to av øltypene. nå kom jo forespørslen noe sent så ølet får ikke modnet så lenge som jeg kunne ønske. siden jeg bare tar med noen få flasker av hver type og resten får tid til ordenlig modning, tengte jeg at det hele kunne la seg gjøre. Da jeg har hatt noe treg karbonering på flaskene de siste gangene jeg brygget tengte jeg å prøve noen triks for å prøve å få ølet færdig så raskt som mulig. det ene var å flaske ølet en uke tidligre en ellers, 2-3 dager etter at det stoppet å gjære. det andre var å sørge for at noe av gjæren var aktiv. så det jeg gjorde var til jule øl varianten lagde jeg en starter med DME tilsvarende ca riktig co2 mengde og så tilsatte jeg gjær fra dunken. jeg lot dette stå fra morgenen til utpå kvelden, når huset hadde roet seg, denne "starteren" hadde da begynt å gjære aktivt. så fortsatte jeg som vanlig ved flasking. Dagen etter skulle jeg flaske øl nr2 som er en rug øl, men siden jeg hadde en dunke med øl nr3, en Emmer og hvete øl med samme gjær (heffeweizen)som gjærte aktivt. valgte jeg å bruke 2 liter av dette til krausening + nok DME så ølet skulle få ca riktig co2 nivå.
Har dette noe forseg, jeg mener vill aktiv/aktivisert gjær kunne hjelpe modnings prosessen å gå litt raskere?
er det noen andre bakdeler ved å ikke la øllet få nok tid på gjærings dunken? (uten om muligheten for overkarbonert øl)
Og jeg brygget hvete ølet sist siden jeg har lest at dette ofte serveres ungt. er det riktig, kan hvete øl serveres med mindre modning og fremdeles være godt?
Har dette noe forseg, jeg mener vill aktiv/aktivisert gjær kunne hjelpe modnings prosessen å gå litt raskere?
er det noen andre bakdeler ved å ikke la øllet få nok tid på gjærings dunken? (uten om muligheten for overkarbonert øl)
Og jeg brygget hvete ølet sist siden jeg har lest at dette ofte serveres ungt. er det riktig, kan hvete øl serveres med mindre modning og fremdeles være godt?