Modning på fat og på flaske - vesensforskjell i smak?

Da vi brygget en batch med IPA tidligere i høst ble noe av ølet tappet på fat og satt på 5°C. Resten ble tilsatt sukkerlake, tappet på flasker og ettergjæret på ca 18°C.

Smaksbildet på de to ble temmelig forskjellig: Etter to uker var den flaskemodnede IPA'en aromatisk, avrundet i smaken og med en behagelig ettersmak. IPA'en som var lagret på fat og tvangskarbonert smakte godt, bevares, men hadde en hard, bitter, nærmest besk ettersmak.

Nå, fire uker senere, har det fatmodnede ølet mistet noe av den kvasse ettersmaken, men den står likevel ikke til å sammenligne med det ølet som har fått ettergjære og modne på flaske. Spørsmålet nå er naturligvis hvorfor.

Det er en hel rekke vesensforskjeller i måtene disse ølene har blitt ettermodnet på, først og fremst temperatur, tilsatt sukker og ettergjæring.

Men er det noen som har erfaring med dette, og kan tenke seg hva vi kan gjøre for å dempe den beiske ettersmaken i fat-IPAen?
 
Da vi brygget en batch med IPA tidligere i høst ble noe av ølet tappet på fat og satt på 5°C. Resten ble tilsatt sukkerlake, tappet på flasker og ettergjæret på ca 18°C.

Smaksbildet på de to ble temmelig forskjellig: Etter to uker var den flaskemodnede IPA'en aromatisk, avrundet i smaken og med en behagelig ettersmak. IPA'en som var lagret på fat og tvangskarbonert smakte godt, bevares, men hadde en hard, bitter, nærmest besk ettersmak.

Nå, fire uker senere, har det fatmodnede ølet mistet noe av den kvasse ettersmaken, men den står likevel ikke til å sammenligne med det ølet som har fått ettergjære og modne på flaske. Spørsmålet nå er naturligvis hvorfor.

Det er en hel rekke vesensforskjeller i måtene disse ølene har blitt ettermodnet på, først og fremst temperatur, tilsatt sukker og ettergjæring.

Men er det noen som har erfaring med dette, og kan tenke seg hva vi kan gjøre for å dempe den beiske ettersmaken i fat-IPAen?

Dette er omtrent samme nyansen jeg opplever med det jeg har på fat en mye mer framtredende bitter smak, nesten metallisk. Har testet fat med flere øl og første gang trodde jeg at det var vaksinen eller pakninger. Men har byttet det meste av pakninger og vasket med pbw og sluttet av med starsan. Fylt så fatet med CO2 før fylling av øl. Men synest fremdeles at det er litt for mye bitter/besk smak... Håper dette ordner seg og at det er noe annet som gjør det.


Easybrew
 
Dette er omtrent samme nyansen jeg opplever med det jeg har på fat en mye mer framtredende bitter smak, nesten metallisk. Har testet fat med flere øl og første gang trodde jeg at det var vaksinen eller pakninger. Men har byttet det meste av pakninger og vasket med pbw og sluttet av med starsan. Fylt så fatet med CO2 før fylling av øl. Men synest fremdeles at det er litt for mye bitter/besk smak... Håper dette ordner seg og at det er noe annet som gjør det.


Easybrew
Jøss vaksinerer du ølet? Har jeg aldri hørt om.
 
Jeg vil tro temperaturen kan være en nøkkelfaktor her. Flaskene står jo varmt i 14 dager, men jeg går ut fra at fatet har stått kaldt i samme periode. Da tenker jeg utviklingen vil har gått mye raskere på flaskeølet, og at det derfor vil ha modnet mye mer på de to ukene.
 
Tilbake
Topp