Da vi brygget en batch med IPA tidligere i høst ble noe av ølet tappet på fat og satt på 5°C. Resten ble tilsatt sukkerlake, tappet på flasker og ettergjæret på ca 18°C.
Smaksbildet på de to ble temmelig forskjellig: Etter to uker var den flaskemodnede IPA'en aromatisk, avrundet i smaken og med en behagelig ettersmak. IPA'en som var lagret på fat og tvangskarbonert smakte godt, bevares, men hadde en hard, bitter, nærmest besk ettersmak.
Nå, fire uker senere, har det fatmodnede ølet mistet noe av den kvasse ettersmaken, men den står likevel ikke til å sammenligne med det ølet som har fått ettergjære og modne på flaske. Spørsmålet nå er naturligvis hvorfor.
Det er en hel rekke vesensforskjeller i måtene disse ølene har blitt ettermodnet på, først og fremst temperatur, tilsatt sukker og ettergjæring.
Men er det noen som har erfaring med dette, og kan tenke seg hva vi kan gjøre for å dempe den beiske ettersmaken i fat-IPAen?
Smaksbildet på de to ble temmelig forskjellig: Etter to uker var den flaskemodnede IPA'en aromatisk, avrundet i smaken og med en behagelig ettersmak. IPA'en som var lagret på fat og tvangskarbonert smakte godt, bevares, men hadde en hard, bitter, nærmest besk ettersmak.
Nå, fire uker senere, har det fatmodnede ølet mistet noe av den kvasse ettersmaken, men den står likevel ikke til å sammenligne med det ølet som har fått ettergjære og modne på flaske. Spørsmålet nå er naturligvis hvorfor.
Det er en hel rekke vesensforskjeller i måtene disse ølene har blitt ettermodnet på, først og fremst temperatur, tilsatt sukker og ettergjæring.
Men er det noen som har erfaring med dette, og kan tenke seg hva vi kan gjøre for å dempe den beiske ettersmaken i fat-IPAen?