Nedskalering av oppskrifter og etterpåklokskap

Jeg gjorde et forsøk på å brygge Nøgne Ø #100 i går kveld, men måtte (på grunn av pinglete meskekar på 22L) nedskalere oppskriften med omtrent 60% for å få plass til all malten. Mesket inn med ca 15L (2,5 L per kilo), noe som gjorde det nødvendig å skylle med omtrent 8 liter (78  °C) for å treffe målvolumet. Til min forskrekkelse ser jeg at effektiviteten falt som en stein, fra normalt 75% til 60%.
I løpet av 90 minutter koketid fikk jeg tid til å tenke over situasjonen, og trekker foreløpig følgende konklusjoner:
1. Jeg bør skylle mer, altså
2. erstatte en del av pale malten med spraymalt og gå for et høyere volum

Nå hadde jeg ikke spraymalt for hånden, og kunne gjøre lite med saken. Det hele lukter og smaker fortreffelig, og blir nok uansett bra, men til en annen gang tror jeg punkt 1 og 2 over skal følges, ikke sant?
 
Hei,
hvilket forhold mellom malt og vann har du vanligvis?
Utbyttet går noe ned når man brygger sterkere øl, og også ved tykkere mesk, selv om dette var litt mye (hvis du ikke har tynnere mesk til vanlig).
Her gikk utbyttet ned fra 85% til 80% ved brygging av imperial (barsel) stout med OG på 1.092, ved 3 l per kg.
Du kan jo også skylle ut mer, men SG´en vil jo gradvis synke på det du får ut.
Lengere koking er også en mulighet, som gjerne brukes til kraftigere øl. Da vil du også kunne få mer preg fra melanoidiner (karamell, toast, bruning..).
Uansett, å bruke en andel lys spraymalt (eller flytende maltekstrakt) er det desidert enkleste, og fungerer flott.
Du kan også tilsette sukkerlake under gjæringa. Det skal vel godt gjøres å gjære ut lengre enn til 1.018 på denne, men litt usikker på hvordan sukker vil påvirke en slik øltype.
 
Lars skrev:
Hei,
hvilket forhold mellom malt og vann har du vanligvis?
Utbyttet går noe ned når man brygger sterkere øl, og også ved tykkere mesk, selv om dette var litt mye (hvis du ikke har tynnere mesk til vanlig).
Her gikk utbyttet ned fra 85% til 80% ved brygging av imperial (barsel) stout med OG på 1.092, ved 3 l per kg.
Du kan jo også skylle ut mer, men SG´en vil jo gradvis synke på det du får ut.
Lengere koking er også en mulighet, som gjerne brukes til kraftigere øl. Da vil du også kunne få mer preg fra melanoidiner (karamell, toast, bruning..).
Uansett, å bruke en andel lys spraymalt (eller flytende maltekstrakt) er det desidert enkleste, og fungerer flott.
Du kan også tilsette sukkerlake under gjæringa. Det skal vel godt gjøres å gjære ut lengre enn til 1.018 på denne, men litt usikker på hvordan sukker vil påvirke en slik øltype.
Jeg har pleid å kjøre 2,5 liter per kilo, og har ikke hatt noe problemer med dette før. Skulle gjerne økt litt, men jeg sitter på gjerdet og venter på at CO skal få inn litt større kjølebokser enn den jeg har nå (kunne vel gått for Coleman, men jeg er gjerrig, he he..). Kanskje dette slår mer ut ved tykkere mesk?
Skal prøve om ikke en løsere mesk har noe for seg (når utstyret er i boks)
EDIT: og ha spraymalt for hånden  :idea:
 
JørnP skrev:
Lars skrev:
Hei,
hvilket forhold mellom malt og vann har du vanligvis?
Utbyttet går noe ned når man brygger sterkere øl, og også ved tykkere mesk, selv om dette var litt mye (hvis du ikke har tynnere mesk til vanlig).
Her gikk utbyttet ned fra 85% til 80% ved brygging av imperial (barsel) stout med OG på 1.092, ved 3 l per kg.
Du kan jo også skylle ut mer, men SG´en vil jo gradvis synke på det du får ut.
Lengere koking er også en mulighet, som gjerne brukes til kraftigere øl. Da vil du også kunne få mer preg fra melanoidiner (karamell, toast, bruning..).
Uansett, å bruke en andel lys spraymalt (eller flytende maltekstrakt) er det desidert enkleste, og fungerer flott.
Du kan også tilsette sukkerlake under gjæringa. Det skal vel godt gjøres å gjære ut lengre enn til 1.018 på denne, men litt usikker på hvordan sukker vil påvirke en slik øltype.
Jeg har pleid å kjøre 2,5 liter per kilo, og har ikke hatt noe problemer med dette før. Skulle gjerne økt litt, men jeg sitter på gjerdet og venter på at CO skal få inn litt større kjølebokser enn den jeg har nå (kunne vel gått for Coleman, men jeg er gjerrig, he he..). Kanskje dette slår mer ut ved tykkere mesk?
Skal prøve om ikke en løsere mesk har noe for seg (når utstyret er i boks)
EDIT: og ha spraymalt for hånden  :idea:

Ved tykkere mesk og lavere utbytte skal man kunne få en enda rundere smak. Jeg synes å ha opplevd dette en gang (porter), og ellers blitt fortalt det på Brew Strong (trolig programmet om Mashing). Ingen grunn til å stresse med Coleman hvis det funker fint med Clas Ohlson. Jeg gikk for Coleman, da jeg brygger 50 liter, og det var en stor lettelse å gå ifra mesking med smalt "integrert" silkar på Terrassebryggeriet og til stor kjøleboks.
 
Lars skrev:
JørnP skrev:
Lars skrev:
Hei,
hvilket forhold mellom malt og vann har du vanligvis?
Utbyttet går noe ned når man brygger sterkere øl, og også ved tykkere mesk, selv om dette var litt mye (hvis du ikke har tynnere mesk til vanlig).
Her gikk utbyttet ned fra 85% til 80% ved brygging av imperial (barsel) stout med OG på 1.092, ved 3 l per kg.
Du kan jo også skylle ut mer, men SG´en vil jo gradvis synke på det du får ut.
Lengere koking er også en mulighet, som gjerne brukes til kraftigere øl. Da vil du også kunne få mer preg fra melanoidiner (karamell, toast, bruning..).
Uansett, å bruke en andel lys spraymalt (eller flytende maltekstrakt) er det desidert enkleste, og fungerer flott.
Du kan også tilsette sukkerlake under gjæringa. Det skal vel godt gjøres å gjære ut lengre enn til 1.018 på denne, men litt usikker på hvordan sukker vil påvirke en slik øltype.
Jeg har pleid å kjøre 2,5 liter per kilo, og har ikke hatt noe problemer med dette før. Skulle gjerne økt litt, men jeg sitter på gjerdet og venter på at CO skal få inn litt større kjølebokser enn den jeg har nå (kunne vel gått for Coleman, men jeg er gjerrig, he he..). Kanskje dette slår mer ut ved tykkere mesk?
Skal prøve om ikke en løsere mesk har noe for seg (når utstyret er i boks)
EDIT: og ha spraymalt for hånden  :idea:

Ved tykkere mesk og lavere utbytte skal man kunne få en enda rundere smak. Jeg synes å ha opplevd dette en gang (porter), og ellers blitt fortalt det på Brew Strong (trolig programmet om Mashing). Ingen grunn til å stresse med Coleman hvis det funker fint med Clas Ohlson. Jeg gikk for Coleman, da jeg brygger 50 liter, og det var en stor lettelse å gå ifra mesking med smalt "integrert" silkar på Terrassebryggeriet og til stor kjøleboks.
Har også hørt det programmet. Dersom jeg husker rett, anbefaler de nærmest en effektivitet rundt 70%. I følge programlederne er dette en grei trade off mellom smak og effektivitet ut fra argumentet om at malt er billig for oss småbryggere.
 
JørnP skrev:
Lars skrev:
JørnP skrev:
Lars skrev:
Hei,
hvilket forhold mellom malt og vann har du vanligvis?
Utbyttet går noe ned når man brygger sterkere øl, og også ved tykkere mesk, selv om dette var litt mye (hvis du ikke har tynnere mesk til vanlig).
Her gikk utbyttet ned fra 85% til 80% ved brygging av imperial (barsel) stout med OG på 1.092, ved 3 l per kg.
Du kan jo også skylle ut mer, men SG´en vil jo gradvis synke på det du får ut.
Lengere koking er også en mulighet, som gjerne brukes til kraftigere øl. Da vil du også kunne få mer preg fra melanoidiner (karamell, toast, bruning..).
Uansett, å bruke en andel lys spraymalt (eller flytende maltekstrakt) er det desidert enkleste, og fungerer flott.
Du kan også tilsette sukkerlake under gjæringa. Det skal vel godt gjøres å gjære ut lengre enn til 1.018 på denne, men litt usikker på hvordan sukker vil påvirke en slik øltype.
Jeg har pleid å kjøre 2,5 liter per kilo, og har ikke hatt noe problemer med dette før. Skulle gjerne økt litt, men jeg sitter på gjerdet og venter på at CO skal få inn litt større kjølebokser enn den jeg har nå (kunne vel gått for Coleman, men jeg er gjerrig, he he..). Kanskje dette slår mer ut ved tykkere mesk?
Skal prøve om ikke en løsere mesk har noe for seg (når utstyret er i boks)
EDIT: og ha spraymalt for hånden  :idea:

Ved tykkere mesk og lavere utbytte skal man kunne få en enda rundere smak. Jeg synes å ha opplevd dette en gang (porter), og ellers blitt fortalt det på Brew Strong (trolig programmet om Mashing). Ingen grunn til å stresse med Coleman hvis det funker fint med Clas Ohlson. Jeg gikk for Coleman, da jeg brygger 50 liter, og det var en stor lettelse å gå ifra mesking med smalt "integrert" silkar på Terrassebryggeriet og til stor kjøleboks.
Har også hørt det programmet. Dersom jeg husker rett, anbefaler de nærmest en effektivitet rundt 70%. I følge programlederne er dette en grei trade off mellom smak og effektivitet ut fra argumentet om at malt er billig for oss småbryggere.

Vet ikke hvor store forskjeller det er, kommer jo også an på meskemetoder (jeg mesket på forskjellig utstyr også da jeg oppdaget det jeg tror er denne forskjellen mellom 73 og 85% utbytte), så det kan virke noe hysterisk også. Lå altså på 73% på terrassebryggeriet, ligger nå på opp mot 85% ved OG<1.060, men grubler litt på om det hadde vært verdt et forsøk på å skalere ned fra 3 liter per kg på et "kjent brygg", håper på å få testet det mot vår/sommeren. Den gangen jeg kjente forskjell var det på enda et annet oppsett, brygging av 200 liter, mesking i kokekar.
 
Tilbake
Topp