Uten å si noe om løsningen, så er det verdt å se litt på problemene som har oppstått.
Antall øl per klasse er for stort
En flight er et sted mellom 6 og 14 øl. For et panel med erfarne dommere er 12 øl et godt antall å satse på. Mindre erfarne dommere bør kanskje begrense seg til 8. Unntaksvis kan 13 og kanskje 14 gå greit for erfarne og samkjørte dommere, men er absolutt ikke noe man bør basere seg på. Med litt ukurante øltyper, en dommer som er litt forsinket og behov for diskusjon kan det være at så lite som 6 øl er nok en kveld. La oss si 10 øl er et greit gjennomsnitt.
Du vil helst at to til tre øl går videre fra innledende runde. En andreplass innledende kan også være gode øl som havner langt opp på listene. I tillegg er innledende bedømming vanskelig, med stor spredning i kvaliteten. Det kan påvirke bedømminga. Vi vil ikke at flaks skal avgjøre her, men at ølene med vinnersjanse går videre.
Når da finalen heller ikke kan være noe særlig over 12 øl, bør det ikke være med enn 4-5 flighter i innledende runde. Eller noe slikt som 40-50 øl.
Problemet nå er at flere klasser er så store og større. De som deltar i de klassene må nok regne med at litt flaks er vel avgjørende i innledende runder.
Antall øl totalt er (nesten) for stort
Med 400 deltagende øl, er det ca 800 flasker/bokser som skal tas i mot og fordeles på dømmesteder. I dag er det
@Finn Berger som har denne jobben. Han har omtrent så optimale forhold som noen frivillig kan ha for å ta på seg denne, med en passelig stor garasje. I tillegg til at han har mulighet til å drive bortimot fulltid med ølmottak et par uker. Det er sikkert noen andre i Norbrygg med et tomt verksted eller en oppvarmet låve og ledige dager på vinteren, men jeg kommer ikke på noen.
Hvor mye er egentig 800 bokser øl? Det er i utgangspunktet ikke så mye. Faktisk mindre enn et bryggeri leverer på en full pall til butikk. Problemet er at boksene ikke er like. Noen er flasker. Og alle skal sorteres i riktig boks for å sendes på pall til dømmesteder.
Jeg har vært hos Finn og hjulpet til med pakking. Det er rett og slett ikke mulig for en person å håndtere noe særlig mer øl enn det Finn gjør i dag. Joda, det går sikkert med 401 deltagere, men neppe med 600. Heller ikke med 1200 bokser, om alle skal sende inn flere bokser av hvert øl.
Ei ekstra utfordring er at denne jobben er vanskelig å dele opp. Jobben med håndtering av flasker er litt som å rydde. Det er blir ikke mer rydding av at to personer rydder enn at en person rydder.
Jeg har selv hatt ansvaret for denne jobben i Drammensveien. Vi var to som delte på det, og en av oss satte like flasker bak hverandre, den andre ved siden av hverande i hyllene der øl i samme klasse skulle. Det var nok til at det ble rot. Og det verste som kunne skje var at noen kom for å hjelpe til. Da gikk neste dag med til å telle over alle flaskene.
Det er mangel på dommere
Dette problemet er lokalt og ikke like problematisk over alt. Og vi kan sikkert skylde på pandemien. Utdanning av dommere stoppet litt opp under pandemien, samtidig som en del dommere mister interessen og forsvinner. Dette kan løses, og er i ferd med å bli løst, men gir fortsatt noen utfordringer.
Hva er mulige løsninger?
Helt kort, så må enten antallet deltagere begrenses eller strukturen på konkurransen endres. Ingen av løsningene er gode, og det er vanskelig å vite eksakt hvor mange som kommer til å delta og hvilke klasser som er de mest populære fra år til år.
Skal NM bli vesentlig større, må strukturen i konkurransen gjøres om. For eksempel man man tenke seg regional kvalifisering, klasser spredd utover året eller noe helt annet. Det vil imidlertid kreve en helt annen organisering enn i dag.