NM oppskrifter 2024

Har 3 spørsmål Finn Berger til pilsner oppskriften din:

1. Er det lov og spørre om hvorfor du har 45 min mash out på pilsen din?
Hva er grunnen til å bruke mer enn 10-15 min? Eller er det en slags kombinasjon mellom stegmesk og mash out?

2. Syremalt, er det noen fordeler å bruke det ifht melkesyre?

3. Er antioxin et «vidundermiddel»? Funker det? I så fall må det være genialt å bruke i fruktige IPAer og NEIPAer, for å unngå at oksygenet «gjør om» den fruktige smaken til bitterhet :)
 
Har 3 spørsmål Finn Berger til pilsner oppskriften din:

1. Er det lov og spørre om hvorfor du har 45 min mash out på pilsen din?
Hva er grunnen til å bruke mer enn 10-15 min? Eller er det en slags kombinasjon mellom stegmesk og mash out?

2. Syremalt, er det noen fordeler å bruke det ifht melkesyre?

3. Er antioxin et «vidundermiddel»? Funker det? I så fall må det være genialt å bruke i fruktige IPAer og NEIPAer, for å unngå at oksygenet «gjør om» den fruktige smaken til bitterhet :)
1. Det er ikke utmesk, det er et langt "dextrinasjonssteg". Poenget med det er å produsere glucoproteiner, som er bra for skumfasthet og munnfølelse - i følge Kunze (eller var det Narziss?); tysk superbryggeprofessor.
2. Nei
3. Nei, men det begrenser oksygenpåvirkning under meskinga. Det er ingen ide å bruke det til det du foreslår.
 
Mange vinnere med tørrgjær ser jeg. Beste Am. Ipa og Imperial Stout, us-05 og nokså standard gjæring
Beste lyse belgisk, tripel med lallemann abbey oppimot 24 C
Tror jeg må prøve den
Tørrgjær eliminerer jo en del muligheter til å starte gjæringa med dårlig gjær. Du får stadig mer å velge mellom, og sjøl om tørrgjæren ikke er veldig billig lenger, er den vesentlig billigere enn ferskgjær, hvis du ikke vil jobbe med startere og gjenbruk av gjær. Er du henvist til netthandling, er det mye tryggere å bestille tørrgjær. Og så kan du ha den liggende lenge uten at den forringes vesentlig.

Det er så mange fordeler med tørrgjær at det ville være rart om den ikke skulle dukke opp på vinnerlistene. Og Abbaye er en veldig grei gjær å jobbe med.

Jeg er glad i noen få ferskgjærtyper jeg har brukt lenge, og som jeg vil holde fast ved, så jeg bruker ikke så mye tørrgjær. Men jeg har en del liggende, og det er særlig det at de gjør det mer overkommelig å brygge øltyper jeg sjelden brygger, jeg setter pris på. Kanskje jeg til og med brygger en wit? Jeg har gjæren:).
 
Du har brukt den? Fornøyd med resultatet?
Jeg liker det bedre enn dommerne, i alle fall:).

Neida, jeg fikk veldig fair kommentarer på det ølet, og ikke så gal poengsum, heller. Skylder på NØ (God Påske), jeg, og ikke gjæren. Men min favoritt er nok Westmalle-gjæren. Det henger vel på hvilket bryggeris øl du er mest fan av, Chimay eller Westmalle.
 
Jeg liker det bedre enn dommerne, i alle fall:).

Neida, jeg fikk veldig fair kommentarer på det ølet, og ikke så gal poengsum, heller. Skylder på NØ (God Påske), jeg, og ikke gjæren. Men min favoritt er nok Westmalle-gjæren. Det henger vel på hvilket bryggeris øl du er mest fan av, Chimay eller Westmalle.

Planen var no Chimay aktig med wlp500 så kanskje ikke så dumt alternativ da..

Kanskje vi også skulle ha en egen tråd for diskusjon av NM oppskrifter?
 
Sist redigert:
Mange vinnere med tørrgjær ser jeg. Beste Am. Ipa og Imperial Stout, us-05 og nokså standard gjæring
Beste lyse belgisk, tripel med lallemann abbey oppimot 24 C
Tror jeg må prøve den
Prøvde den en gang. Luktet omtrent like godt som fra 3787.
En gjeng øl tørste kåret det ølet som det beste blant øl brygget med div. tørr/fersk gjær til belgisk .
Da var det ikke snakk om typedefinisjon, men om hvilket øl de syntes var best på smak.
3787 kom på andreplass tror jeg.
 
Prøvde den en gang. Luktet omtrent like godt som fra 3787.
En gjeng øl tørste kåret det ølet som det beste blant øl brygget med div. tørr/fersk gjær til belgisk .
Da var det ikke snakk om typedefinisjon, men om hvilket øl de syntes var best på smak.
3787 kom på andreplass tror jeg.

Høres veldig lovende ut. Husker du gjæringsregimet, temp.. etc. ?
Kan den sammenlignes med wlp500?

Litt lite info her
24 C, 6 dager før cc er neppe noe jeg vil gjøre
 
Høres veldig lovende ut. Husker du gjæringsregimet, temp.. etc. ?
Kan den sammenlignes med wlp500?

Litt lite info her
24 C, 6 dager før cc er neppe noe jeg vil gjøre
Husker ikke i farta.Er på jobb så får ikke tak i loggen før om 10 dager.
Det var en her inne med en link til en sammenligning av de forskjellige belgiske gjærtypene.
Jeg starter som regel på 18 og går oppover til 22 stegvis ettersom aktiviteten avtar.
Jeg brukte Abbaye, Monk og en Mangrove gjær. Og en ferskgjær . Overraskende mange likte Mangrove. Monk på siste.
Men som sagt så var det ikke snakk om ølen smakte "belgisk" og var innenfor definisjonen.
 
Begynner å nærme seg tripel brygging igjen nå. Har du noen tips til gjæring med denne gjæren @Rostad
Står ikke så veldig mye i BF

6 day ramp, betyr det kontrolert stigning fra ~20?
Virker litt ekstremt med ned til 10 C fra 24 etter kun 6 dager, men kan jo funke for det
 

Vedlegg

  • Untitled.png
    Untitled.png
    22,4 KB · Sett: 4
Begynner å nærme seg tripel brygging igjen nå. Har du noen tips til gjæring med denne gjæren @Rostad
Står ikke så veldig mye i BF

6 day ramp, betyr det kontrolert stigning fra ~20?
Virker litt ekstremt med ned til 10 C fra 24 etter kun 6 dager, men kan jo funke for det
Vi starta gjæringa på 18 grader, og øka 1 grad pr dag til den havna på 24 grader. Var kun et par poeng fra FG etter 5 dager. Etter 6 dager, ble den satt ned til 10 grader. Ble stående på gjærtanken i 7 dager, så fylt over på fat for videre lagring på 10 grader. Der stod den i 3 uker, før den ble karbonert og satt på kjøla.
Lykke til med brygginga :) :beercheers:
 
Vi starta gjæringa på 18 grader, og øka 1 grad pr dag til den havna på 24 grader. Var kun et par poeng fra FG etter 5 dager. Etter 6 dager, ble den satt ned til 10 grader. Ble stående på gjærtanken i 7 dager, så fylt over på fat for videre lagring på 10 grader. Der stod den i 3 uker, før den ble karbonert og satt på kjøla.
Lykke til med brygginga :) :beercheers:
Da har jeg et prosjekt til vinteren:).
 
Også et spørsmål til deg @Finn Berger eller dere begge. Ville du brukt gjærnæring, og evt. når?
OG: 1.071, 10% gyllen sirup, resten bygg og hvetemalt
Ser du satte starter @Rostad , men med litt lavere OG og kun 15 liter tenker jeg snike meg unna med å bare strø i en pakke
 
Ramping i Brewfather må starte med utgangstemp. Det mangler vinneroppskriften.

Gjæring er noe de fleste styrer på utsiden av BF. Flere oppskrifter er derfor litt ‘unøyaktige’, spess ved ramping som mange styresystemer heller ikke håndterer godt.
Jeg bruker STC1000+ som har ‘ekte’ ramping hvor jeg kun legger inn start temp, antall timer og slutt temp. Flere steg kan enkelt legges til.
Temperatursensorer mine logger direkte inn i BF, og kurvene skal derfor følge hverandre. Den (svake) stiplede linjen er fra profilen i oppskriften
1716625643156.jpeg

Jeg legger alle nye gjærer som profil i BF slik at jeg kun trenger å legge dem inn en gang, og deretter gjenbruke dem. Identiske temperaturer for gjær slås sammen
Dette er spess. enkelt ved ramping som kan være litt tidkrevende å få riktig.
Jeg gjærer stort sett alle mine Ale med Ramping med start og slutt temp over 300 timer / 12,5 dager. Deretter låses automatisk temp på slutt temp og holdes til jeg tapper.

Her er en tom oppskrift med kun min rampingprofil for Belgisk. Last den inn i din BF. Gå på gjæringsprofilen, og kopier. Den ligger da som profil hos deg til ‘inspirasjon’ :)


1716625857986.png
 
Sist redigert:
Også et spørsmål til deg @Finn Berger eller dere begge. Ville du brukt gjærnæring, og evt. når?
OG: 1.071, 10% gyllen sirup, resten bygg og hvetemalt
Ser du satte starter @Rostad , men med litt lavere OG og kun 15 liter tenker jeg snike meg unna med å bare strø i en pakke
Kanskje ville jeg tilsatt litt gjærnæring (uten sink) sammen med sirupen etter at stormgjæringa akkurat hadde passert toppen. Men antakelig er det unødvendig, Her er det jo mye malt uansett, så det burde være nok FAN.

Kanskje hadde jeg tilsatt litt sink ved starten, sida det antakelig er omtrent 0 sink i klar vørter. Jeg ville tilsatt nok til å få 0,2ppm. Men det kommer an på. Jeg hadde droppa det hvis gjæren kom fra en starter der jeg hadde gitt den sink - men ellers trur jeg det er god praksis å bruke litt.
 
Tilbake
Topp