Old Era
Norbrygg-medlem
Har anskaffet boka " A home brewers guide to vintage beer" av Ronald Pattinson, og skulle prøve meg på en Barclay Perkins TT Porter fra 1821.
Oppskriften var som følger:
5.4kg Pale Malt
0.794kg Brown Malt
0.181kg Amber Malt
83g Goldings 90min
76g Goldings 30min
OG: 1.064
FG: 1.021
SRM:22
IBU: 72
Stakk til Bakke Brygg og handlet malten, men de var tom for Goldings så jeg kjøpte Fuggles istedet. Vel hjemme plottet jeg inn tallene i Brewersfriend sin kalkulator for å se hvordan jeg burde justere meg inn under bryggingen. Der fikk jeg en teoretisk SRM på 12 som er alt for lyst for en Porter. Har null erfaring med mørke øltyper frem til nå, så jeg tok det ikke intuitivt ut fra maltsammensetningen. Det var også nevnt i oppskriften at Black malt ble utviklet som en fargetilsetning for Portere. Så noe skurret. Sendte e-post til forfatteren, og det viste seg å være en trykkfeil. Ambermalten skulle egentlig være Black. Siden all malten var blandet i en pose måtte jeg bare bruke Amberen og kjøpte 200g Black i tillegg for å treffe fargen. Amber var riktignok brukt i Portere i denne perioden, så det er ikke feil å bruke det.
Nå var jeg gått såpass bort fra den originale oppskriften at jeg besluttet å justere litt til på den og kalle prosjektet "Old Era Porter". Slik ble den brygget:
Boil Time: 90 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 29 liters
Boil Gravity: 1.051
Efficiency: 73% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 1.067
Final Gravity: 1.019
ABV (standard): 6.33%
IBU (tinseth): 98.76
SRM (morey): 26.52
FERMENTABLES:
5.4 kg - United Kingdom - Pale 2-Row (82.1%)
0.181 kg - United Kingdom - Amber (2.8%)
0.794 kg - United Kingdom - Brown (12.1%)
0.2 kg - United Kingdom - Black Patent (3%)
HOPS:
100 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 5.05, Use: Boil for 90 min, IBU: 61.87
83 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 5.05, Use: Boil for 30 min, IBU: 36.89
MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 67 C, Time: 60 min, Mash
2) Infusion, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mash out
3) Fly Sparge, Temp: 78 C, Time: 60 min
YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 72%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 15 - 23.89 C
Ble en veldig høy IBU i forhold til originalen. Grunnen til det var at jeg skalerte humletilsetningen etter AA på 4.05 som kommer automatisk opp i Brewersfriend. I etterkant så jeg at Fugglesen hadde faktisk AA på 5.05. Og jaggu smakte det ikke bittert av vørteren etter kok hehe. Så jeg er spent på hvordan resultatet blir. Er ferdiggjæret om halvannen uke.
Oppskriften var som følger:
5.4kg Pale Malt
0.794kg Brown Malt
0.181kg Amber Malt
83g Goldings 90min
76g Goldings 30min
OG: 1.064
FG: 1.021
SRM:22
IBU: 72
Stakk til Bakke Brygg og handlet malten, men de var tom for Goldings så jeg kjøpte Fuggles istedet. Vel hjemme plottet jeg inn tallene i Brewersfriend sin kalkulator for å se hvordan jeg burde justere meg inn under bryggingen. Der fikk jeg en teoretisk SRM på 12 som er alt for lyst for en Porter. Har null erfaring med mørke øltyper frem til nå, så jeg tok det ikke intuitivt ut fra maltsammensetningen. Det var også nevnt i oppskriften at Black malt ble utviklet som en fargetilsetning for Portere. Så noe skurret. Sendte e-post til forfatteren, og det viste seg å være en trykkfeil. Ambermalten skulle egentlig være Black. Siden all malten var blandet i en pose måtte jeg bare bruke Amberen og kjøpte 200g Black i tillegg for å treffe fargen. Amber var riktignok brukt i Portere i denne perioden, så det er ikke feil å bruke det.
Nå var jeg gått såpass bort fra den originale oppskriften at jeg besluttet å justere litt til på den og kalle prosjektet "Old Era Porter". Slik ble den brygget:
Boil Time: 90 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 29 liters
Boil Gravity: 1.051
Efficiency: 73% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 1.067
Final Gravity: 1.019
ABV (standard): 6.33%
IBU (tinseth): 98.76
SRM (morey): 26.52
FERMENTABLES:
5.4 kg - United Kingdom - Pale 2-Row (82.1%)
0.181 kg - United Kingdom - Amber (2.8%)
0.794 kg - United Kingdom - Brown (12.1%)
0.2 kg - United Kingdom - Black Patent (3%)
HOPS:
100 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 5.05, Use: Boil for 90 min, IBU: 61.87
83 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 5.05, Use: Boil for 30 min, IBU: 36.89
MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 67 C, Time: 60 min, Mash
2) Infusion, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mash out
3) Fly Sparge, Temp: 78 C, Time: 60 min
YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 72%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 15 - 23.89 C
Ble en veldig høy IBU i forhold til originalen. Grunnen til det var at jeg skalerte humletilsetningen etter AA på 4.05 som kommer automatisk opp i Brewersfriend. I etterkant så jeg at Fugglesen hadde faktisk AA på 5.05. Og jaggu smakte det ikke bittert av vørteren etter kok hehe. Så jeg er spent på hvordan resultatet blir. Er ferdiggjæret om halvannen uke.