Kom akkurat over et innlegg fra tidligere denne måneden som jeg syntes var såpass relevant for mange, at jeg tar det opp som egen tråd:
Eduard svarte at det ikke vil bli arrangert dommerkurs i år, kanskje neste år, men det blir det uansett lagt ut beskjed om isåfall.
- Til det viktigste:
Smaksverksted kan man fint arrangere selv, sammen med noen venner som brygger eller er ølinteresserte, og uten at det koster mer enn noen øl på deling, og likevel kan være svært lærerikt uansett hvor man står i bryggeverdenen.
Bestem dere for en kategori og gå igjennom noen typer sammen, før dere kjører blindtester (1 går ut og sjenker) hvor folk får smake og gjøre opp sin mening, og deretter diskutere dette før og etter ølet blir avslørt. Dette er like nyttig både med kommersielle øl og hjemmebrygg, og sammen. Da kan man også lettere finne ut i plenum hva som har gått bra og ikke fullt så bra med hjemmebrygg, og dermed avdekke hva man kan gjøre annerledes til neste gang. Ta med oppskrifter og bryggelogg.
I forbindelse med dommerkurset 2008-09 var det da vi satte igang med slike kvelder på egenhånd (sammen med andre som brygget eller bare var interesserte i øl), at man virkelig fikk prøvd seg. Har fortsatt med dette etter kurset også, både for å få bedre oversikt, bli bedre på smaking, og for å kvalitetssikre og utvikle eget øl og bryggeprosesser. Her gjelder det å ta med både det man anser som vellykkede og mer åpenbare mislykkede og infiserte øl.
Setter inn et sitat da jeg har skrytt av det samme under en bok-tråd. Ser at jeg foreslår 10 øl, men 15-20 (som Richard foreslår) kan nok også gå fint. Det gjelder uansett å tenke gjennom rekkefølge i forhold til alkoholstyrke og intensitet i ølene.
Har fått BJCP Style Guidelines, som for den viderekommende gir mer utfyllende beskrivelser av øltypene, og flere øltyper (samt blant annet mjød og cider) enn Norbrygg sin. Jeg synes uansett det er greit å bruke begge.
Flere erfaringer rundt dette temaet?
RobertO skrev:Hei
Er det utsikter for nye øldommer-kurs i løpet av høsten/vinter 2009/2010?
Alternativt - noen innspill på hvor man kan gå på kurs i ølsmaking?
Eduard svarte at det ikke vil bli arrangert dommerkurs i år, kanskje neste år, men det blir det uansett lagt ut beskjed om isåfall.
- Til det viktigste:
Smaksverksted kan man fint arrangere selv, sammen med noen venner som brygger eller er ølinteresserte, og uten at det koster mer enn noen øl på deling, og likevel kan være svært lærerikt uansett hvor man står i bryggeverdenen.
Bestem dere for en kategori og gå igjennom noen typer sammen, før dere kjører blindtester (1 går ut og sjenker) hvor folk får smake og gjøre opp sin mening, og deretter diskutere dette før og etter ølet blir avslørt. Dette er like nyttig både med kommersielle øl og hjemmebrygg, og sammen. Da kan man også lettere finne ut i plenum hva som har gått bra og ikke fullt så bra med hjemmebrygg, og dermed avdekke hva man kan gjøre annerledes til neste gang. Ta med oppskrifter og bryggelogg.
I forbindelse med dommerkurset 2008-09 var det da vi satte igang med slike kvelder på egenhånd (sammen med andre som brygget eller bare var interesserte i øl), at man virkelig fikk prøvd seg. Har fortsatt med dette etter kurset også, både for å få bedre oversikt, bli bedre på smaking, og for å kvalitetssikre og utvikle eget øl og bryggeprosesser. Her gjelder det å ta med både det man anser som vellykkede og mer åpenbare mislykkede og infiserte øl.
Setter inn et sitat da jeg har skrytt av det samme under en bok-tråd. Ser at jeg foreslår 10 øl, men 15-20 (som Richard foreslår) kan nok også gå fint. Det gjelder uansett å tenke gjennom rekkefølge i forhold til alkoholstyrke og intensitet i ølene.
Lars skrev:Jeg synes det kan være vel så greit å begynne med definisjoner på øltyper, som blant annet ligger her på Norbrygg. Der står det endel om hvilke smaker og lukter man ønsker og ikke ønsker i gitte øltyper.
Samle noen bryggevenner eller andre ølinteresserte (f.eks 3-5), ta med hjemmebrygg (og gjerne info om ølet som OG, FG, IBU++) og kjøpt øl som skal høre til ulike kategoriene.
Bestem tema på forhånd, f.eks lager, ales, belgiske øl, amerikanske øl, pale ales eller feilsmaker, gå igjennom stildefinisjonene, lukt, smak og diskuter.
Vann og smakløs kjeks (Kapteinkjeks) eller brød hjelper på å rense munnen innimellom.
Rundt 10 øl på en kveld er fint til slikt, det tar tid men er lærerikt og artig. Anbefales!
Boka Evaluating Beer kan også være bra, spesielt til feilsmaker.
Edit: Amerikanske Beer Judge Certification Program har et enda flere typedefinisjoner under Style Guidelines...
Bestilte akkurat samlingen av disse som hefte, i letingen etter stoff til denne tråden.
Har fått BJCP Style Guidelines, som for den viderekommende gir mer utfyllende beskrivelser av øltypene, og flere øltyper (samt blant annet mjød og cider) enn Norbrygg sin. Jeg synes uansett det er greit å bruke begge.
Flere erfaringer rundt dette temaet?