Finn Berger
Moderator
@loebrygg hadde dette innlegget i tråden om årets NM-øl:
All ære til Jørgen og det skal bli spennende å smake,
men jeg syntes det er litt rart å brygge en så rett frem pils oppskrift og som i tillegg er litt forandret på som NM øl
Når det ikke lenger er Jørgen som brygger, riktig nok hatt en finger med i spillet, men med en oppskrift som er så gennerel blir det ikke mye personlig touch igjen
Det jeg mener er at det hadde vært mer spennende å smake ølet Jørgen sendte inn.
Mitt svar:
Jeg har tenkt liknende tanker rundt dette, men jeg trur nøkkelen ligger i at det er bryggeren, og ikke ølet, som vinner NM.
Det har vel vært sagt mange ganger her på forumet - og flere ganger av Jørgen - at i brygginga av et øl med en så enkel oppskrift som pils, så er det prosessen som er viktigst, altså bryggerens dyktighet som håndverker, og hans/hennes evne til å ta de riktige valgene underveis. Men sjølsagt er valg av malt og humle viktig.
Ut fra sånne betraktninger synes jeg det er greit at vi ikke får et øl som er mest mulig identisk med vinnerølet. Det viktige er at det står Jørgens signatur på det, ikke bare på etiketten, men på sjølve ølet. Og det gjør det jo åpenbart.
Det er ellers noen interessante problemstillinger som kan reises i forbindelse med denne formen for premie - som jeg forøvrig synes er flott. Men den kan vi ta i en annen tråd.
Her er altså den tråden. Jeg kan begynne med å utdype svaret mitt til Hans-Christian litt.
Det er en del øltyper der oppskriftene ofte er mer eller mindre generiske, og hvor altså komponeringa av oppskrifta ikke krever noe særlig av hverken kreativitet eller kunnskap. Mine saisonoppskrifter, for å nevne et annet øl enn pils, er lik tusener av andre. Brygger jeg en god saison med den vanlige oppskrifta mi, skyldes det ikke at jeg er god til å lage oppskrift. Men brygger jeg en veldig god (og typeriktig) saison, skal jeg kunne vinne NM med den likevel.
I det hele tatt; det er langt mellom de geniale og originale oppskriftene, også på øl av øltyper som krever en mer kompleks grist. Samtidig er det å sette sammen egen oppskrift noe av det morsomste vi gjør, og det kan jo være med å bidra til at ølet vårt scorer høyt. Men det som først og fremst belønnes, er typeriktighet,så de store sprellene skal vi nok ikke satse på.
Likevel, også når vi brygger pils eller saison er det rom for å lage noe som skiller seg litt ut pga. oppskrifta, og hadde Jørgens pils vært av det slaget, hadde jeg vært enig i Hans-Christians innvending. Da hadde jeg syntes det hadde vært underlig å få presentert et øl med en annen oppskrift.
Hva med øl brygga på sett, eller på oppskrifter som ikke er våre egne?
I forhold til NM og bedømminga der, ser jeg ikke at det er noe problem. Men hadde jeg vunnet NM med Vestkyst-oppskrifta til Kinn - og den bruker jeg nøyaktig slik Espen Lothe har skrevet den - synes jeg situasjonen hadde vært litt rar når ølet skulle brygges av et bryggeri, enten jeg valgte Kinn eller et annet. Kinn brygger jo dette ølet allerede, og et annet bryggeri ville kanskje ikke være helt komfortabelt med å brygge Kinns øl. Og om jeg hadde vunnet med et sett? Burde ikke da den som hadde kompoert settet nevnes som "medforfatter"?
Poenget er vel at jeg ville ha trøbbel med å si at et øl brygga på en annens oppskrift var "mitt" øl. Og det er jo det som er premien; at du får brygga "ditt øl" av et profesjonelt bryggeri.
All ære til Jørgen og det skal bli spennende å smake,
men jeg syntes det er litt rart å brygge en så rett frem pils oppskrift og som i tillegg er litt forandret på som NM øl
Når det ikke lenger er Jørgen som brygger, riktig nok hatt en finger med i spillet, men med en oppskrift som er så gennerel blir det ikke mye personlig touch igjen
Det jeg mener er at det hadde vært mer spennende å smake ølet Jørgen sendte inn.
Mitt svar:
Jeg har tenkt liknende tanker rundt dette, men jeg trur nøkkelen ligger i at det er bryggeren, og ikke ølet, som vinner NM.
Det har vel vært sagt mange ganger her på forumet - og flere ganger av Jørgen - at i brygginga av et øl med en så enkel oppskrift som pils, så er det prosessen som er viktigst, altså bryggerens dyktighet som håndverker, og hans/hennes evne til å ta de riktige valgene underveis. Men sjølsagt er valg av malt og humle viktig.
Ut fra sånne betraktninger synes jeg det er greit at vi ikke får et øl som er mest mulig identisk med vinnerølet. Det viktige er at det står Jørgens signatur på det, ikke bare på etiketten, men på sjølve ølet. Og det gjør det jo åpenbart.
Det er ellers noen interessante problemstillinger som kan reises i forbindelse med denne formen for premie - som jeg forøvrig synes er flott. Men den kan vi ta i en annen tråd.
Her er altså den tråden. Jeg kan begynne med å utdype svaret mitt til Hans-Christian litt.
Det er en del øltyper der oppskriftene ofte er mer eller mindre generiske, og hvor altså komponeringa av oppskrifta ikke krever noe særlig av hverken kreativitet eller kunnskap. Mine saisonoppskrifter, for å nevne et annet øl enn pils, er lik tusener av andre. Brygger jeg en god saison med den vanlige oppskrifta mi, skyldes det ikke at jeg er god til å lage oppskrift. Men brygger jeg en veldig god (og typeriktig) saison, skal jeg kunne vinne NM med den likevel.
I det hele tatt; det er langt mellom de geniale og originale oppskriftene, også på øl av øltyper som krever en mer kompleks grist. Samtidig er det å sette sammen egen oppskrift noe av det morsomste vi gjør, og det kan jo være med å bidra til at ølet vårt scorer høyt. Men det som først og fremst belønnes, er typeriktighet,så de store sprellene skal vi nok ikke satse på.
Likevel, også når vi brygger pils eller saison er det rom for å lage noe som skiller seg litt ut pga. oppskrifta, og hadde Jørgens pils vært av det slaget, hadde jeg vært enig i Hans-Christians innvending. Da hadde jeg syntes det hadde vært underlig å få presentert et øl med en annen oppskrift.
Hva med øl brygga på sett, eller på oppskrifter som ikke er våre egne?
I forhold til NM og bedømminga der, ser jeg ikke at det er noe problem. Men hadde jeg vunnet NM med Vestkyst-oppskrifta til Kinn - og den bruker jeg nøyaktig slik Espen Lothe har skrevet den - synes jeg situasjonen hadde vært litt rar når ølet skulle brygges av et bryggeri, enten jeg valgte Kinn eller et annet. Kinn brygger jo dette ølet allerede, og et annet bryggeri ville kanskje ikke være helt komfortabelt med å brygge Kinns øl. Og om jeg hadde vunnet med et sett? Burde ikke da den som hadde kompoert settet nevnes som "medforfatter"?
Poenget er vel at jeg ville ha trøbbel med å si at et øl brygga på en annens oppskrift var "mitt" øl. Og det er jo det som er premien; at du får brygga "ditt øl" av et profesjonelt bryggeri.