Omskalering av oppskrift

Heisann,

For å få kunne komme meg gjennom så mange brygg som mulig og høste maksimalt med erfaring vurderer jeg å begynne å brygge 10 liters batcher is stedet for de vanlige 20 liters batchene.
Når jeg leter rundt omkring etter oppskrifter så ser det ut som at de fleste er beregnet på 20 liter. Det jeg altså lurer på er om det er rett fram å gjøre om på disse oppskriftene? Kan jeg rett og slett dele allt på 2 (eller en eller annen %)?

eksempel:

20 liter
3000 g Lys DME
500 g Crystal Malt 80°L
60 g Northern Brewer (8,0%) - added during boil, boiled 60 min
60 g Amarillo (9,7%) - added during boil, boiled 15 min
40 g Amarillo (9,7%) - added during boil, boiled 5 min
50 g Amarillo (9,7%) - added dry to primary fermenter
1 pk Danstar Nottingham

Deler allt på 2:
10 liter
1500 g Lys DME
250 g Crystal Malt 80°L
30 g Northern Brewer (8,0%) - added during boil, boiled 60 min
30 g Amarillo (9,7%) - added during boil, boiled 15 min
20 g Amarillo (9,7%) - added during boil, boiled 5 min
25 g Amarillo (9,7%) - added dry to primary fermenter
1/2 pk Danstar Nottingham

Hva gjør man med gjærpakkene i et slikt tilfelle? Bruker man halve eller går det fint å bruke hele?
Kan en åpnet gjærpakke overleve noen uker i kjøleskapet?

På forhånd takk for hjelpen!!
 
Hei

Det er ikke noe i veien for å dele alt på 2. Jeg tror ikke åpnede gjærpakker holder seg særlig lenge...
 
Takk til begge for svar!

Synd at gjæren ikke holder lenger enn som så.... eller vil det bare si at jeg må brygge hyppigere ;D
 
Tror det blir mere passe å bruke 1 pakke på 10 liter.

Mrmalty anbefaler 89 miliarder celler til 10 liter vørter OG 1048 (ale).

Fra dataark Danstar Nottingham:
2. Microbiological Properties
• Classified as Saccharomyces cerevisiae.
• A top fermenting yeast.
• The typical analysis of the active dried strain:
Percent solids 93%–95%
Living yeast cells 5 x 109 per gram of dry yeast
Wild yeast < 1 per 106 yeast cells (Lysine method)*
Bacteria < 1 per 106 yeast cells*
• Finished product is released to the market only after passing a rigorous series of tests.
*According to ASBC and EBC methods of analysis.

http://www.danstaryeast.com/sites/default/files/nottingham_ale_yeast.pdf

Det er 5 miliarder celler per gram gjær. Du skulle brukt 18 gram til 10 liter for å komme opp på anbefalt mengde.
 
Tilbake
Topp