For ca 2 år siden brygget jeg en Orval etter resepten i boken "Brew Like a Monk". En omstendelig prosess, og ølet ble bra. Men det smakte liksom bare "halve" av originalen, ble litt tynt. Eller helt ok.
Så samtidig hadde jeg satt et julebrygg på Pilsner malt, chocolate malt, Amber malt og Cara Blond. Brukte Fuggles humle og en Beligian Ale gjær. Ved tapping etter at vørteren var kokt lå det ca 4 liter grums igjen i kjelen, blanding av vørter og humle. Disse 4 litrene tappet jeg på flaske og tilsatte helt vanlig bakegjær. Dette ølet smakte for 1 års tid siden litt tynt og tamt. MEN, smakte på en flaske nå som da har stått i 2 år, OG dette smaker nå som en "dobbel" fyldig Orval, helt vanvittig smakfull Orval. Så skal jeg le eller gråte? Lage Orval på bakegjær?
Så samtidig hadde jeg satt et julebrygg på Pilsner malt, chocolate malt, Amber malt og Cara Blond. Brukte Fuggles humle og en Beligian Ale gjær. Ved tapping etter at vørteren var kokt lå det ca 4 liter grums igjen i kjelen, blanding av vørter og humle. Disse 4 litrene tappet jeg på flaske og tilsatte helt vanlig bakegjær. Dette ølet smakte for 1 års tid siden litt tynt og tamt. MEN, smakte på en flaske nå som da har stått i 2 år, OG dette smaker nå som en "dobbel" fyldig Orval, helt vanvittig smakfull Orval. Så skal jeg le eller gråte? Lage Orval på bakegjær?