Som du sier; vi må ha et utgansgpunkt. Men så er det mange faktorer som vil påvirke hvor lang tid det tar. Min erfaring er at 18 timer ofte er for mye; da har den gått for langt. Og noen ganger kan det hende den ikke er kommet i gang engang, etter 18 timer.
Faktorer som vi må ta i betraktning (som jeg kommer på i farten
):
- gjærens tilstand
- temperatur
- farten på røreren => hvor mye oksygen som blandes inn (Du får ikke maks her med et volum på to-tre liter uten en litt kraftig rører. De vanlige små Kina-rører'ne duger ikke.)
- vørterstyrke
- vørtervolum
- forholdet mellom gjærmengde og startervolum
- gjærtype
Akkurat nå har jeg satt i gang en skvett Wyeast 1318 - en tre måneder gammel starterrest - i halvannen liter vørter med SG sånn ca. 1.030. 22 grader i rommet. Jeg aner ikke hvor lang tid den vil bruke, men jeg håper den ikke har gått ut i morgen tidlig
. Det er ingen krise; jeg skal uansett dyrke den opp videre.
Hvis jeg så treffer med denne, vil det neste steget ta av fryktelig fort. Da vil den definitivt ikke bruke så mye som 18 timer på å komme seg halvveis - om jeg ikke setter den veldig kjølig. Og det kan være en god ide, for å unngå at den skal krabbe rett ut av kolben!