Hei.
Vi er to nybegynnere som for en drøy uke siden satte vår tredje dunk med øl. Vi satte i underkant av 30 liter ale fra Per Inge ("ferdigsett" med maltekstrakt, humle og gjær) i en tett gjæringsdunk med gjærlås. De to forrige øllene vi satte ble gode, dog kanskje litt svake (ca 4%).
Det første halvannet døgnet gjæret det noe voldsomt og vi måtte etterfylle vann i gjærlåsen hele tiden, da vannet bare ble spyttet ut av den. Etter dette har det vært ganske beskjeden gjæring med kun noen få små plopp i minuttet, og nå nesten ikke noe. Dunken har nå stått i ni dager i ca 18 C.
Vi hadde tenkt til å flaske i dag, men har problemer med målingene: OG 1041 og FG 1019. Dette er vel kanskje litt for dårlig? Vil det hjelpe å la det stå en en uke eller to til, eller har dette lite å si da det nesten ikke gjærer lenger? Har det stått på feil temperatur? Vi har vært veldig nøye med å desinfisere alt utstryr med klorvann i prosessen, har kokt alt vann, og kjølt ned til nøyaktig 30 C før vi hadde oppi gjæren. Hva gjør vi feil?
Det skal også sies at vi bestilte to (like) ølsett og lagde alt i samme omgang. Er det kanskje slik at gjærmengden ikke skal økes proposjonalt med resten av ingrediensene?
Setter stor pris på svar fra alle erfarne bryggere.
Hilsen Erik E og Knut B
Vi er to nybegynnere som for en drøy uke siden satte vår tredje dunk med øl. Vi satte i underkant av 30 liter ale fra Per Inge ("ferdigsett" med maltekstrakt, humle og gjær) i en tett gjæringsdunk med gjærlås. De to forrige øllene vi satte ble gode, dog kanskje litt svake (ca 4%).
Det første halvannet døgnet gjæret det noe voldsomt og vi måtte etterfylle vann i gjærlåsen hele tiden, da vannet bare ble spyttet ut av den. Etter dette har det vært ganske beskjeden gjæring med kun noen få små plopp i minuttet, og nå nesten ikke noe. Dunken har nå stått i ni dager i ca 18 C.
Vi hadde tenkt til å flaske i dag, men har problemer med målingene: OG 1041 og FG 1019. Dette er vel kanskje litt for dårlig? Vil det hjelpe å la det stå en en uke eller to til, eller har dette lite å si da det nesten ikke gjærer lenger? Har det stått på feil temperatur? Vi har vært veldig nøye med å desinfisere alt utstryr med klorvann i prosessen, har kokt alt vann, og kjølt ned til nøyaktig 30 C før vi hadde oppi gjæren. Hva gjør vi feil?
Det skal også sies at vi bestilte to (like) ølsett og lagde alt i samme omgang. Er det kanskje slik at gjærmengden ikke skal økes proposjonalt med resten av ingrediensene?
Setter stor pris på svar fra alle erfarne bryggere.
Hilsen Erik E og Knut B