Hei,
mulig dette hører hjemme i generelt/nybegynner-tråden, kan ikke påberope meg noen ekspertkunnskaper helt enda.. uansett:
Gikk nylig (rett før sommeren) til innkjøp av et herlig lite bryggeoppsett med noen kamerater, og vi har brygget flittig i løpet av sommerferien. Vi brygger som regel mellom 20 og 25 liter, og det går i all hovedsak i ales (les: utelukkende). Lagerene får vente til dedikert kjøleskap er i boks...
Problemet vårt er at målt OG nesten konsekvent er lavere enn estimert OG. Dette gjelder spesielt for sterke øl. Nyligst i går brygget vi en IPA med estimert OG på .70, men vi endte opp på ~.55.. surt lavere, altså.
Vi kjører et relativt standard bryggeløp(?), all-grain, mashing i 60 minutter på ~66 grader, skyller, kok i 90 minutter før avkjøling (kobberspiral) og pitching. Eneste åpenbare problemet vårt er mangel på varmeeffekt; komfyren er gammel og treig, så uten lokk oppnår vi ikke full kok (det er en viss sirkulasjon i vørteren, men absolutt ikke "rullende"(rulerende?) kok som anbefales). Kan dette forklare lav OG? Ser for meg at det med bedre kok vil fordampe mer væske, slik at vørteren konsentreres.. men vet ikke om dette påvirker OG nevneverdig.
Setter pris på all tilbakemelding, vi vil ha sterkt øl!
Mvh
Erlend & Co.
mulig dette hører hjemme i generelt/nybegynner-tråden, kan ikke påberope meg noen ekspertkunnskaper helt enda.. uansett:
Gikk nylig (rett før sommeren) til innkjøp av et herlig lite bryggeoppsett med noen kamerater, og vi har brygget flittig i løpet av sommerferien. Vi brygger som regel mellom 20 og 25 liter, og det går i all hovedsak i ales (les: utelukkende). Lagerene får vente til dedikert kjøleskap er i boks...
Problemet vårt er at målt OG nesten konsekvent er lavere enn estimert OG. Dette gjelder spesielt for sterke øl. Nyligst i går brygget vi en IPA med estimert OG på .70, men vi endte opp på ~.55.. surt lavere, altså.
Vi kjører et relativt standard bryggeløp(?), all-grain, mashing i 60 minutter på ~66 grader, skyller, kok i 90 minutter før avkjøling (kobberspiral) og pitching. Eneste åpenbare problemet vårt er mangel på varmeeffekt; komfyren er gammel og treig, så uten lokk oppnår vi ikke full kok (det er en viss sirkulasjon i vørteren, men absolutt ikke "rullende"(rulerende?) kok som anbefales). Kan dette forklare lav OG? Ser for meg at det med bedre kok vil fordampe mer væske, slik at vørteren konsentreres.. men vet ikke om dette påvirker OG nevneverdig.
Setter pris på all tilbakemelding, vi vil ha sterkt øl!
Mvh
Erlend & Co.