Renhold ved tørrhumling

Hepp
Vi har satt vårt første brygg, en american IPA. I denne forbindelse har det dukket opp et par spørsmål da det straks er tid for tørrhumling

1. Under kokingen av dette brygget kokte vi ned 2 liter mer i forhold til det som sto i oppskrifta, slik at vi nå har 18 liter og ikke 20 som først var tiltenkt. Dette har ikke noe praktisk betydning for vår del, da det er første brygg og i læringsfasen. I oppskrifta står det at vi skal tørrhumle med 20g av hver(tomahawk-, simcoe- og citra-pellets). Jeg vet det ikke er snakk om mange gram, men bør vi regne ut forholdet for så å treffe perfekt til liter brygg?

2. Jeg har lest litt fram og tilbake, og det virker litt som om de lærde strides hva gjelder tørrhumling. Ser det er flere som koker en form for humle-te som de kjører i karet. Vi tenkte for å treffe bedre på opprinnelig batch at det kanskje var mulig og koke opp 2 liter vann som vi blander ut humla med, før vi kjøler ned til 70-75gr og har det i karet. Hva anbefales her? Skal vi hoppe bukk over 2 liter humleblanding, og kjøre pelletsen rett ned i karet? Vil en eventuell 2 liters humleblanding vanne ut brygget og gi vassen smak?

3. Under tørrhumling må vi nødvendigvis av med lokket på karet. Jeg ser at det har samlet seg en del brunere kondens under lokket, er dette noe som er nødvendig å vaske bort siden vi tar av lokket, eller bør denne prosessen(av med lokket) være så kort som overhodet mulig?

4. Brygget skal tørrhumles imårra, fredag 29. august etter planen. I utgangspunktet har det passet bedre å gjort det ikveld, men er usikker på om jeg kan tappe på dagen det står det skal etter tørrhumling. Vil en dag fra eller til på tappinga ha noe stor innvirkning?

5. Til slutt, er det nødvendig å røre om etter tørrhumling, eller skal vi la det gå sin gang?

Even
 
Hepp
Vi har satt vårt første brygg, en american IPA. I denne forbindelse har det dukket opp et par spørsmål da det straks er tid for tørrhumling

1. Under kokingen av dette brygget kokte vi ned 2 liter mer i forhold til det som sto i oppskrifta, slik at vi nå har 18 liter og ikke 20 som først var tiltenkt. Dette har ikke noe praktisk betydning for vår del, da det er første brygg og i læringsfasen. I oppskrifta står det at vi skal tørrhumle med 20g av hver(tomahawk-, simcoe- og citra-pellets). Jeg vet det ikke er snakk om mange gram, men bør vi regne ut forholdet for så å treffe perfekt til liter brygg?

2. Jeg har lest litt fram og tilbake, og det virker litt som om de lærde strides hva gjelder tørrhumling. Ser det er flere som koker en form for humle-te som de kjører i karet. Vi tenkte for å treffe bedre på opprinnelig batch at det kanskje var mulig og koke opp 2 liter vann som vi blander ut humla med, før vi kjøler ned til 70-75gr og har det i karet. Hva anbefales her? Skal vi hoppe bukk over 2 liter humleblanding, og kjøre pelletsen rett ned i karet? Vil en eventuell 2 liters humleblanding vanne ut brygget og gi vassen smak?

3. Under tørrhumling må vi nødvendigvis av med lokket på karet. Jeg ser at det har samlet seg en del brunere kondens under lokket, er dette noe som er nødvendig å vaske bort siden vi tar av lokket, eller bør denne prosessen(av med lokket) være så kort som overhodet mulig?

4. Brygget skal tørrhumles imårra, fredag 29. august etter planen. I utgangspunktet har det passet bedre å gjort det ikveld, men er usikker på om jeg kan tappe på dagen det står det skal etter tørrhumling. Vil en dag fra eller til på tappinga ha noe stor innvirkning?

5. Til slutt, er det nødvendig å røre om etter tørrhumling, eller skal vi la det gå sin gang?

Even
Jeg ville kastet oppi den humla dere har. Det blir litt mer enn planlagt, men så lite at det ikke merkes. Det SKAL være god humlesmak. Nam.

Tror de fleste bare hiver det oppi. Skulle jeg ha laget en humlesuppe, ville jeg i alle fall kjølt ned til samme temp som vørteren. To liter til vil ikke gi vassent øl.

Jeg tar ofte av lokket for å se hvordan det står til. Det er ikke farlig. Ikke fjern noe, bare la rusk og rask ligge.

Kan godt humle i dag. En dag fra eller til gjør ikke noe. Bare det ikke stormgjærer ennå....

Ikke rør. Drop and go! Det synker ned til slutt.
 
Takk for raskt svar. Det er fortsatt liv og røre i gjærlåsen, det har stått i snart 9 dager. Vi rehydrerte gjæra vi hadde i, det ble kanskje litt mye gjær i forhold til at det er 2 liter mindre å gjære på. Det har gitt seg en del siden forrige tirsdag, så stormgjæringa er vel over?
 
Humle som er ment å tørrhumles i vørteren, skal ikke kokes eller ligge i varmt vann. Hiv den rett i karet etter stormgjæringen, evt bruk en humlepose hvis du ikke vil ha for mye "grums". Noen mener at du i så fall må øke mengden humle noe, dette har jeg ingen erfaring med selv.
 
Tilbake
Topp