Sile før tapping på flaske ? Humle ? Tidlig FG

Hei.

Brygger en Nelson Pale Ale

Oppskriften:
5 % alkohol , |OG 52, FG 11 slutt volum 25 liter
Vi klarte:
5 % alkohol, OG 50 , FG 09 slutt volum 26 liter.

Plopping stoppet etter 8 dager, vi målte allerede da SG på 09. Synes dette var fort gjort.., men har latt den stå til 2 uker uansett. Vi tilsatte humle etter 7 dager i gjæringskar. Denne humlen la seg i toppen, vi turte ikke å røre den ut.

Jeg har noen spm:
At vi ikke traff 100% på OG og FG, vil dette ha noe å si på slutt produktet ?
At SG/FG allerede var oppnådd etter 8 dager, hva vil dette si for slutt produktet ?
Humlen som la seg på toppen, burden den ha vært rørt ut ?
Stikke om i nytt kar og la stå noen dager, eller rett på flaske ?

Og ikke minst. Vi skal tappe ølet i morgen. Tanken er å stikke det over i nytt kar med sukkerlake, for så å tappe det på flasker. Ville dere ha silt det som tappes over nytt kar ? Eller mister man humlen da..., skal denne være med i flaskene ?

Mange spm :)

Mvh
Bjarne
 
Hei.

Brygger en Nelson Pale Ale

Oppskriften:
5 % alkohol , |OG 52, FG 11 slutt volum 25 liter
Vi klarte:
5 % alkohol, OG 50 , FG 09 slutt volum 26 liter.

Plopping stoppet etter 8 dager, vi målte allerede da SG på 09. Synes dette var fort gjort.., men har latt den stå til 2 uker uansett. Vi tilsatte humle etter 7 dager i gjæringskar. Denne humlen la seg i toppen, vi turte ikke å røre den ut.

Jeg har noen spm:
At vi ikke traff 100% på OG og FG, vil dette ha noe å si på slutt produktet ?
At SG/FG allerede var oppnådd etter 8 dager, hva vil dette si for slutt produktet ?
Humlen som la seg på toppen, burden den ha vært rørt ut ?
Stikke om i nytt kar og la stå noen dager, eller rett på flaske ?

Og ikke minst. Vi skal tappe ølet i morgen. Tanken er å stikke det over i nytt kar med sukkerlake, for så å tappe det på flasker. Ville dere ha silt det som tappes over nytt kar ? Eller mister man humlen da..., skal denne være med i flaskene ?

Mange spm :)

Mvh
Bjarne
Ser ut som en god plan.Sett dunken kaldt et par dager før tapping, så kan du stikke om med sukkerlake før tapping på flaske eller fat.
Ikke bry deg så mye om SG/FG,det er innanfor.
Så lenge renslighet er OK,blir det garantert godt øl av det!!
 
Ikke sil ølet iallefall, da får du mye oksygen inn i ølet og det vil du ikke. Du kan coldcrashe ølet for deretter å stikke det over på ny dunk med sukkerlake og flaske det. Skulle det komme humlegrums over på flaskene så pleier det å bunnfelle på flaska og sette seg fast i gjæren. Gjør den ikke det så får du bare nyte ølet med litt ekstra fiber. Tviler på at du vil merke noe særlig til det.
 
En endring i FG fra 1.009-1.011 er merkbart dersom du smaker dem ved siden av hverandre, men begge er gode øl. Godt mulig akkurat du ville ha foretrukket den på 09. Smak og behag.
Omdanning fra sukker til alkohol er fort gjort, og er ofte unnagjort på noen dager. Andre ganger tar dette lenger tid. Etter at Gjæren har fortært sukkeret, starter det som ofte omtales som 'ryddejobben'. Da fortsetter Gjæren å bryte ned en del komponenter som kan danne usmak i ølet. Den gyldne regelen er derfor to uker, med stabil SG de tre siste dagene. Jeg synder litt mot siste punkt fra tid til annen (fat ikke flaske), men lar den alltid stå to uker.
Jeg tørrhumlet uten humlepose, og da kan humlen flyte de første dagene. Jeg rører aldri, og åpner lokket minst mulig. Åpner en lite sprekk og forsiktig lar humlen skli nedi. Etter at lokket igjen er tett kan du rygge forsiktig på gjæringskaret. Ingen brå bevegelser. Som kintii skriver, er det siste du ønsker herfra til ølet er forseglet på flaske å få oksygen inn i ølet. Det vil i så tilfelle ødelegge det over litt tid (oksydering).
Etter at du har satt ølet kaldt noen dager, synker som oftest humlen, og du kan tappe et ganske klart øl.
Deter en fordel om du får med minst mulig (synlige) partikler i flasken. Litt tåke fra Gjæren er vanlig. Partiklene kan binde seg til kullsyren når du åpner flasken, og du vil få veldig mye skum, og deretter flatt øl. Bruk derfor en skikkelig hevert med endestykke i gjæringskaret som suger ovenfra, ikke under som et vanlig rør. For å minimere oksydasjon, trenger du også et endestykke som går i flasken slik at du fyller fra bunnen uten 'plasking'.
Når alt dette er sagt, blir det godt øl selv om du tabber deg ut på mye av dette. Dette er tips som vil ta ølet ditt fra godt til bedre :)
Lykke til
 
Tilbake
Topp