Reinhard10
Norbrygg-medlem
La Chouffe er etter min mening en av de beste belgiske blondinene. Tørrere enn Leffe. Wlp 550 skal ha sin opprinnelse i Achouffe bryggeriet https://chouffe.com.
Means brew på youtube har sett på ingredienser i prisvinnende oppskrifter.Noen har forska på dette.
I Brew Like a Monk av Stan Hieronymus står det bare "house yeast", så den er antakelig ikke tilgjengelig.Means brew på youtube har sett på ingredienser i prisvinnende oppskrifter.
Vis vedlegget 67502
Premierte Belgisk Blonde i NM
2020 T58 https://konkurranse.norbrygg.no/recipe/774956
2019 WLP500
2018 WY3522
2017 WLP530
Hva menes med "fenolsk" ?I Brew Like a Monk av Stan Hieronymus står det bare "house yeast", så den er antakelig ikke tilgjengelig.
Leffe er noe av det jæveligste jeg kan tenke meg - ikke at det er så interessant, da, men det kjennes godt å si det - men skulle jeg prøve meg, trur jeg jeg ville gått for WLP530 (eller en annen variant av Westmalle-gjæren). Den er mindre fenolsk enn Chimay-gjæren.
Du finner et godt svar her: https://beerandbrewing.com/dictionary/9Z95BHQHMb/Hva menes med "fenolsk" ?
Det skulle vel gå omtrent like rundt, det der, trur jeg.Brygga denna her nå før helga. Hadde blingsa på koketid og forholdt meg til 60 min mens den sku koke i 90. Dermed sto jeg i spagaten mtp humleprofil. Hjort er Hjort tenkte jeg og dro opp humlefiltere og lot den koke uten de siste 30 min. Det bli nok langt ifra non Leffe clone men som en kompis si, øl bli det så lenge det gjære
Jeg vil ikke anbefale å trixe for mye med denne. Den kommer trolig til å bli ørlite annerledes, men ikke nødvendigvis 'dårligere'. 30 min kok av hele mesken vil kun i begrenset grad gi maillerd med mindre du fosskoker.Det skulle vel gå omtrent like rundt, det der, trur jeg.
Forøvrig mener jeg det har lite for seg å koke 90 minutter - i alle fall hvis en trur det påvirker mengden DMS en får i ølet. Men det kan kanskje påvirke smaken noe, sida du får utvikla mer av noen smaksstoffer (pga. maillerdreaksjoner) gjennom lenger koking. Antakelig spiller det liten rolle.
Jeg gjorde det der en gang. Jeg batch sparger, så jeg tok hele den første delen, som da har ganske høy sukkerkonsentrasjon, og kokte inn til sirup. Så vanna jeg ut igjen.Jeg vil ikke anbefale å trixe for mye med denne. Den kommer trolig til å bli ørlite annerledes, men ikke nødvendigvis 'dårligere'. 30 min kok av hele mesken vil kun i begrenset grad gi maillerd med mindre du fosskoker.
Men ... Trix...
Og når tenker jeg mens jeg skriver.
Dersom man tapper ut en liter i gryte, og koker ned til en tykk(ere) masse vil man få maillerd effekten, men hva vil det gjøre med bitterheten? Den vil trolig øke noe, men med kun en liter, bør det ikke utgjøre så mye - eller ??
Og kan dette benyttes som del av Short and Shoddy
Hovedtese: koke litt vørter hardt/mye vs. koke hele vørteren lenge
I stedet for å koke hele brygget i to timer for å oppnå maillerd, kan man..
Koke hele vørteren i 30-45min. Ta ut 1 liter ved kokestart og koker i mindre gryte på høy varme - også i 30-45 min
Dette blir en avart av dekoksjonsmesking, men du gjør det i kok i stedet for i mesk.
Jeg gjorde det der en gang. Jeg batch sparger, så jeg tok hele den første delen, som da har ganske høy sukkerkonsentrasjon, og kokte inn til sirup. Så vanna jeg ut igjen.
Ølet blei litt mørkere enn det ellers ville blitt, men var egentlig ikke særlig spesielt. Det hadde i alle fall ikke fått tilført noe som gjorde det bedre. Jeg så - og ser - absolutt ingen grunn til å gjenta eksperimentet. Det jeg gjorde var jo egentlig ganske ekstremt - og sjøl da hadde det liten effekt.