Hei!
Tvillingfar + 3 unger til og fersk i gamet, så jeg brygger ekstrakt.
Jeg har bare to brygg bak meg, inkludert en klone av Nøgne Øs IPA, som jeg atter en gang må si endte opp helt utrolig overraskende godt. Men den er en smule lite kompleks i ettersmaken. Sannsynligvis fordi jeg kun brukte en pale ale ekstrakt. Derfor vil jeg leke litt med minimesking og se hva det er. Jeg har et brygg gående hvor jeg minimesket hvete og sjokomalt, det skal flaskes snart. Blir artig. Men det gir meg ikke svar på hvor nyttig dette faktisk er. Derfor hadde det vært artig å sjekket hvor mye man faktisk har igjen for den ekstra innsatsen man må gjøre over grytene ved å minimeske.
Som nesten gammel molekylærbiolog har man lyst til å kontrollere variablene. Og i ølbryggig kan man jo fort snuble i alt for mange av slike. Humletype, koketid, kombinasjon med andre, malttyper, meskeskjema, gjær, starter, temperaturer overalt, vannkvalitet etc osv. Det kan fort, for de av oss som liker å holde orden i kontrollgruppene, gå i surr.
Derfor har jeg skaffet meg endel 10l bøtter med lokk og drilla inn hull til gjærlås. Enkelt og greit. Små gjæringsbøtter hvor jeg kan kjøre parallelle brygg og bare endre en ting om gangen. Denne gangen har jeg testet effekten av å minimeske/steepe (kan noen fortelle meg forskjellen?) inn litt knust hvete.
Dvs - får man endret SG ved å minimeske, og kan man kjenne det på smaken etterpå?
Så jeg konstruerte en enkel engelsk pale ale med litt humle jeg hadde liggende i frysen i BeerAlchemy:
Totalt 8 l vørter med OG 1045 basert på Light Liquid Malt ekstrakt og følgende humleseddel:
US Chinook 10.5 % 8 g 60 Min From End
German Hallertauer Mittlefruh 6.5 % 6 g 15 Min From End
German Hallertauer Mittlefruh 6.5 % 3 g 1 Min From End
Enkelt og greit, om jeg, som den ferskingen jeg er, har skjønt dette. BeerAlchemy forteller meg at dette mer eller mindre, er en slags Engelsk Pale Ale. Greit nok.
Men jeg skulle leke med minimesking av hvete. Jeg lagde da to oppsett. Den ene skulle benytte 0.2kg minimesket hvetemalt og den andre være basert kun på maltekstrakt. Men jeg ville ha samme OG, og måtte da først lage brygget med hvetemalt for å se hvor mye sukker jeg faktisk fikk ut av minimeskinga, for så å øke mengden light maltekstrakt jeg måtte legge til i "kontroll"-brygget. Skjønner?
Minimeskingsbrygget:
8 liter vann varmes opp til ca 64°C, og oppi går 200 gram hvete i et knytt håndkle (har ikke poser og slikt enda...(se bilde)). Dette fikk bli oppi der i 30 minutter på konstant temp, og så tok jeg den ut. Jeg tok så ut ca 85 ml og kjølte ned til 20 grader. Hveten hadde gitt vannet 1007SG i sukkerinnhold i det som skulle bli min vørter. Kult! Dette stemmer svært godt med det BeerAlchemy forteller meg vil skje om jeg "steeper" denne mengden hvete i denne mengden vann.
Oppi gryta går nå 1 kilo light malt ekstrakt og det hele varmes opp til kok.
Humle som beskrevet over.
Sluttvørter ble så justert opp med kokt vann til 8 liter og OG ble 1047.
Ekstraktbrygget.
Siden hveten hadde gitt "eksperimentgruppa" 1007SG ekstra fra hvete-minimeskinga, måtte "kontrollgruppa" få tilsvarende mer ekstra sukkerinnhold. I følge BeerAlchemy trang jeg da å bruke 1.15Kg.
Humle som beskrevet over.
Sluttvørter ble så justert opp med kokt vann til 8 liter og OG ble, utrolig nok, 1047.
Som dere ser på bildet, er det omtrent umulig å se forskjell på vørteren fargemessig. Smaksmessig kunne jeg heller ikke skille gruppene.
Gjæren (safale 04) ble startet tidligere på dagen og denne starteren ble så fordelt likt mellom de to bøttene.
Så får vi se.
Nå kan det godt være at 200 g hvetemalt er for lite til å kjenne på smaken - hvem vet. Men at jeg faktisk fikk ut 1007SG fra hveteminimesking, omtrent som forventet, og at jeg kunne beregne via BeerAlchemy at jeg da trang 150 g ekstra ekstrakt for å kompensere for dette, og at det faktisk førte til samme OG for de to bøttene er jo kult nok!
Nå blir det spennende å se hva som skjer fremover med disse to brygga.
PS! Dette er ikke ment som noe egentlig seriøst eksperiment - bare et forsøk på å forstå hva jeg faktisk holder på med når jeg roter over grytene mine...
ALLE kommentarer mottas med takk - både de som mener dette er interessant og de som mener det ikke er interessant.
Tvillingfar + 3 unger til og fersk i gamet, så jeg brygger ekstrakt.
Jeg har bare to brygg bak meg, inkludert en klone av Nøgne Øs IPA, som jeg atter en gang må si endte opp helt utrolig overraskende godt. Men den er en smule lite kompleks i ettersmaken. Sannsynligvis fordi jeg kun brukte en pale ale ekstrakt. Derfor vil jeg leke litt med minimesking og se hva det er. Jeg har et brygg gående hvor jeg minimesket hvete og sjokomalt, det skal flaskes snart. Blir artig. Men det gir meg ikke svar på hvor nyttig dette faktisk er. Derfor hadde det vært artig å sjekket hvor mye man faktisk har igjen for den ekstra innsatsen man må gjøre over grytene ved å minimeske.
Som nesten gammel molekylærbiolog har man lyst til å kontrollere variablene. Og i ølbryggig kan man jo fort snuble i alt for mange av slike. Humletype, koketid, kombinasjon med andre, malttyper, meskeskjema, gjær, starter, temperaturer overalt, vannkvalitet etc osv. Det kan fort, for de av oss som liker å holde orden i kontrollgruppene, gå i surr.
Derfor har jeg skaffet meg endel 10l bøtter med lokk og drilla inn hull til gjærlås. Enkelt og greit. Små gjæringsbøtter hvor jeg kan kjøre parallelle brygg og bare endre en ting om gangen. Denne gangen har jeg testet effekten av å minimeske/steepe (kan noen fortelle meg forskjellen?) inn litt knust hvete.
Dvs - får man endret SG ved å minimeske, og kan man kjenne det på smaken etterpå?
Så jeg konstruerte en enkel engelsk pale ale med litt humle jeg hadde liggende i frysen i BeerAlchemy:
Totalt 8 l vørter med OG 1045 basert på Light Liquid Malt ekstrakt og følgende humleseddel:
US Chinook 10.5 % 8 g 60 Min From End
German Hallertauer Mittlefruh 6.5 % 6 g 15 Min From End
German Hallertauer Mittlefruh 6.5 % 3 g 1 Min From End
Enkelt og greit, om jeg, som den ferskingen jeg er, har skjønt dette. BeerAlchemy forteller meg at dette mer eller mindre, er en slags Engelsk Pale Ale. Greit nok.
Men jeg skulle leke med minimesking av hvete. Jeg lagde da to oppsett. Den ene skulle benytte 0.2kg minimesket hvetemalt og den andre være basert kun på maltekstrakt. Men jeg ville ha samme OG, og måtte da først lage brygget med hvetemalt for å se hvor mye sukker jeg faktisk fikk ut av minimeskinga, for så å øke mengden light maltekstrakt jeg måtte legge til i "kontroll"-brygget. Skjønner?
Minimeskingsbrygget:
8 liter vann varmes opp til ca 64°C, og oppi går 200 gram hvete i et knytt håndkle (har ikke poser og slikt enda...(se bilde)). Dette fikk bli oppi der i 30 minutter på konstant temp, og så tok jeg den ut. Jeg tok så ut ca 85 ml og kjølte ned til 20 grader. Hveten hadde gitt vannet 1007SG i sukkerinnhold i det som skulle bli min vørter. Kult! Dette stemmer svært godt med det BeerAlchemy forteller meg vil skje om jeg "steeper" denne mengden hvete i denne mengden vann.
Oppi gryta går nå 1 kilo light malt ekstrakt og det hele varmes opp til kok.
Humle som beskrevet over.
Sluttvørter ble så justert opp med kokt vann til 8 liter og OG ble 1047.
Ekstraktbrygget.
Siden hveten hadde gitt "eksperimentgruppa" 1007SG ekstra fra hvete-minimeskinga, måtte "kontrollgruppa" få tilsvarende mer ekstra sukkerinnhold. I følge BeerAlchemy trang jeg da å bruke 1.15Kg.
Humle som beskrevet over.
Sluttvørter ble så justert opp med kokt vann til 8 liter og OG ble, utrolig nok, 1047.
Som dere ser på bildet, er det omtrent umulig å se forskjell på vørteren fargemessig. Smaksmessig kunne jeg heller ikke skille gruppene.
Gjæren (safale 04) ble startet tidligere på dagen og denne starteren ble så fordelt likt mellom de to bøttene.
Så får vi se.
Nå kan det godt være at 200 g hvetemalt er for lite til å kjenne på smaken - hvem vet. Men at jeg faktisk fikk ut 1007SG fra hveteminimesking, omtrent som forventet, og at jeg kunne beregne via BeerAlchemy at jeg da trang 150 g ekstra ekstrakt for å kompensere for dette, og at det faktisk førte til samme OG for de to bøttene er jo kult nok!
Nå blir det spennende å se hva som skjer fremover med disse to brygga.
PS! Dette er ikke ment som noe egentlig seriøst eksperiment - bare et forsøk på å forstå hva jeg faktisk holder på med når jeg roter over grytene mine...
ALLE kommentarer mottas med takk - både de som mener dette er interessant og de som mener det ikke er interessant.