Jeg hadde nok trengt et team med medbryggere i går, tre mann til å holde meg i bakken og en til å ta kontroll over meskingen. Jeg dro til slutt ut alle stikkontakter, lot alt stå og gikk og la meg. Skal ikke påstå at jeg sov spesielt godt. I dag hadde jeg tenkt til å hive alt i komposten, men testet krana først. Og det så ut som jeg hadde funnet olje, tynn stråle med kullsort væske som rant møysommelig ut. Jeg lot det stå til og fikk samlet opp 25 liter på ikke alt for lang tid. Smaken var god, litt som smeltet, mørk karamell med hint av kaffe, sjokolade og en god dose havre. Det er også en syrlighet der som jeg ikke kan plassere, mulig det kommer av at den har stått over natta, men smaken er slett ikke så verst. Jeg måtte jo selvfølgelig prøve å koke opp dette selv om vørteren aldri har nådd noe mesketrinn (kun 18 timer proteinrast..), og varmet samtidig opp mer vann for andre gjennomrenning. Gjæren ble hentet fram igjen fra kjøleskapet og romtemperert, og etter nedkjøling av første kok prøvde jeg å måle OG:
(prøvde å sette inn et bilde her..)
Litt vanskelig å lese utenfor skalaen, men ser ut til å være 1120-1125 hvis det er skalerbart og lineært også her.
Oppskriften er veldig hjemmesnekret og mer resulat av nysgjerrighet og uerfarenhet enn erfarening og sunn fornuft...
Pale ale 16000
Black 500
Caramel mørk 1000
Chocolate 500
Havregryn 2000
ristet havregryn 1000
Rye 2000
Roasted barley 1200
Røykmalt 1200
Linfrø 400
sum 25800
Mesking
1. batch 65° 60min
2. batch 73° 15min
3. batch 73° 15min
1.kok (20 liter) (gram og minutter')
Northen brewer 20 60'
Northen brewer 30 15'
moss+næring 15 15'
candy sirup 1000 15'
Northen brewer 10 1'
2.kok (40 liter)
Northen brewer 40 60'
moss+næring 15 15'
Northen brewer 40 15'
Cascade 12 1'
3.kok (40 liter)
Northen brewer 40 60'
moss+næring 15 15'
Northen brewer 40 15'
Cascade 14 1'
Gjær: gammel slurry av London 1968 ESB som har kultivert seg opp til ca en liter gjær (hvitt lag). Kjørt i starter på magnetrører og sporadiske doprunder med O₂. Meningen var å dele denne opp i hhv 1/2, 1/3 og 1/6 til batchene.
1.batch (som jeg nå har til gjæring i 19°C) skal få gjære så langt det lar seg gjøre, før jeg stikker om og tilsetter starter av 3 rør WLP099. Når jeg tror denne har gjort sitt skal den over på eikefat som jeg skal prime med Laphroig. D.v.s. at jeg ofrer en flaske røykfull whisky fra Islay som jeg rister rundt i fatet og repeterer dette noen ganger om dagen frem til sekundærgjæringen av batch 1 er ferdig. Da heller jeg ut whiskyen (d.v.s. heller den over i en flaske for mulig gjenbruk) og tapper ølen over på eikefatet. Denne korkes og gjemmes bort i kjelleren fram mot jul. Blir helt sikkert overkill av en øl, men hva gjør man ikke for kunsten...
2.batch står fortsatt og renner ut av meskekaret, har klart å få ut ca 15 liter til nå. Jeg får ta dette som (nok) et eksperiment og et bidrag til den gryende trenden "slow-brew" ;D