Du har to utfordringer med dette.
1. lagring av halvfulle fat
2. gjentatt fylling med batch #2
For å få O2 ut av et halvfullt fat, er purge den mest brukte, og trolig den beste metoden.
Purge betyr å fyll på Co2 og slipp ut trykk noen ganger. Du tynner nå ut O2 så mye som mulig.
Metoden er derimot ikke 'sikker', da du ikke vet hvor mye O2 som er igjen etter at du har purget.
Selv om Co2 er tyngre enn luft, vil disse to gassene blande seg som saft i vann. Selv om du fyller på Co2, vill dette bare tynne ut O2, og aldri fjerne den. Dilemma blir da - hvor mye Co2 skal du bruke for å være 'tilstrekkelig sikker'?
Jo større headpace (tomrom) du har i fatet, jo større blir denne usikkerheten. Har du kun 5 liter øl på et 19 liters fat, er dette nesten umulig.
Metode 1: to 19L fat - 10 liter øl.
En temmelig sikker metode, er å bruke to 19L. Fyll øl i det ene fatet, og vann i det andre. Det med vann, fyller du breddfylt, slik at du har svært lite O2 i dette fatet.
Sett Co2 trykk på fatet med vann, og press ut alt vannet. Dette fatet er nå 'helt' fritt for O2.
Koble fatene sammen med to øl-koblinger. Dvs fra øl-ut, til øl-ut. Slipp ut nesten alt trykke fra det tomme fatet, men ikke slipp luft inn. Sett trykk på fatet med øl, og slipp trykket jevnlig ut fra det tomme fatet slik at ølet blir presset over. Ikke gå fra fatene under denne prossessen, da du må koble fra umiddelbart når du hører gas/luft blir presset gjennom slangen.
Du har nå et halvfullt fat med øl, 'helt' fritt for O2.
Metode 2: to 19L fat - 30 liter øl.
En variant er å fylle øl på begge fat. Ett blir da fullt, og et halvfullt. Purge det fulle som vanlig for å 'fjerne' O2. Du ønsker nå å flytte øl fra det fulle fatet og over på det halvfulle slik at du også kan purge det fatet effektivt.
Koble dem sammen som forklart over, og fyll fra det fulle og over til det halvfulle slik at det blir fullt. Det som nå er halvfult har 'ingen' O2, og du kan på nytt purge det fulle fatet for å presse ut så mye O2 som mulig.
Når neste batch er ferdig gjentar du prosessen. Det går helt fint å åpne et halvfullt fat og fylle på mer. Dette blir en blend av to 'like' øl, men du må gjennom en av prosessene over for å vaske ut så mye O2 som mulig før det lagres.
Jeg brygger selv til en større fest vi skal ha for tiden. Jeg bruker både 19L og 12L slik at jeg bare får fulle fat. Resten går i flasker som ikke skal drikkes på festen. Alltid godt å ha noe i reserve etter at gjestene har gått
En annen fordel er at jeg ikke trenger lage flere batcher med samme øl, men kan ha flere forskjellige øl tilgjengelig.