Ørnegård
Norbrygg-medlem
Vi tenkte å forsøke oss på en enkel pils som også kanskje "damene vil sette pris på" (vet at dette er en floskel som lett kan trigge alskens diskusjoner rundt "lettdrikkelighet" o.l. og jeg er definitivt enig med de som mener at også mørkt og smaksrikt øl er lettdrikkelig) ;D
Har satt sammen denne oppskriften:
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 25.0
Total Grain (kg): 5.200
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.045 (°P): 11.2
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 4.42 %
Colour (SRM): 3.0 (EBC): 5.9
Bitterness (IBU): 11.8 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
4.200 kg Pilsner (80.77%)
1.000 kg Flaked Corn (19.23%)
Hop Bill
----------------
15.0 g * East Kent Golding, 5,9 Pellet (5.9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
15.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (4.3% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with ???
Noen spørsmål:
1) Gjær
Vi har kun brukt tørrgjær sålangt (6 brygg) og ønsker å handle alt hos www.vestbrygg.no da vi slipper frakt og for å støtte det lokale næringslivet. Av tørrgjær ser det ut som om de kun har inne ale-gjær (safale-04 og danstar nottingham). Tenkte derfor kanskje å prøve med fersk/flytende gjær og ser de har inne f.eks. WLP830 German Lager. Synspunkter på det? Leser av White Labs sine sider at optimal gjæringstemp er 10-13 grader og jeg har et kjellerom som nå for tiden holder 10-11 grader - så slik sett er det midt i blinken.
Vi har ingen erfaring med å lage starter og det er vanskelig å finne tid til det også. Vil vi kunne oppnå et ok resultat ved å bare helle røret/rørene rett i gjæringsdunken? Er det nok med ett rør eller må vi ha to (forsøkte å regne på det på mrmalty.com men alle valgene der tok utgangspunkt i at en laget en starter ...)?
2) mesketemperatur
Har satt 66 grader relativt vilkårlig. Forstår det slik at høyere temperatur gir lavere utgjæring og dermed mer sødme? Tror ikke det vil skade om dette brygget har litt sødme. Er 66 da en grei temperatur?
3) Andre innspill?
Har satt sammen denne oppskriften:
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 25.0
Total Grain (kg): 5.200
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.045 (°P): 11.2
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 4.42 %
Colour (SRM): 3.0 (EBC): 5.9
Bitterness (IBU): 11.8 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
4.200 kg Pilsner (80.77%)
1.000 kg Flaked Corn (19.23%)
Hop Bill
----------------
15.0 g * East Kent Golding, 5,9 Pellet (5.9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
15.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (4.3% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with ???
Noen spørsmål:
1) Gjær
Vi har kun brukt tørrgjær sålangt (6 brygg) og ønsker å handle alt hos www.vestbrygg.no da vi slipper frakt og for å støtte det lokale næringslivet. Av tørrgjær ser det ut som om de kun har inne ale-gjær (safale-04 og danstar nottingham). Tenkte derfor kanskje å prøve med fersk/flytende gjær og ser de har inne f.eks. WLP830 German Lager. Synspunkter på det? Leser av White Labs sine sider at optimal gjæringstemp er 10-13 grader og jeg har et kjellerom som nå for tiden holder 10-11 grader - så slik sett er det midt i blinken.
Vi har ingen erfaring med å lage starter og det er vanskelig å finne tid til det også. Vil vi kunne oppnå et ok resultat ved å bare helle røret/rørene rett i gjæringsdunken? Er det nok med ett rør eller må vi ha to (forsøkte å regne på det på mrmalty.com men alle valgene der tok utgangspunkt i at en laget en starter ...)?
2) mesketemperatur
Har satt 66 grader relativt vilkårlig. Forstår det slik at høyere temperatur gir lavere utgjæring og dermed mer sødme? Tror ikke det vil skade om dette brygget har litt sødme. Er 66 da en grei temperatur?
3) Andre innspill?