Tilsette sukker under gjæring?

Vi har et lagerøl stående (Munchener Dunkel) til gjæring nå. Etter en uke var SG 1.027, og etter 2 uker 1.026  (OG var på 1.051). Det er ikke noe særlig trykk, og ingen plopping i gjærlåsen siste uka. Det kan dermed virke på oss som at gjæringen har stoppet opp altfor tidlig.  Dersom denne antagelsen er riktig, så blir dette ølet ganske puslete på alkoholen, og vil muligens ha en del andre smaker enn det som var tenkt.

Er det noe vi kan/bør gjøre for å få opp abv? Vil man ved å tilsette noen hundre gram sukker nå få gjæra til å produsere mer alkohol, eller gjør man vondt verre?

Dette er første forsøk på undergjæret øl, så for alt vi vet kan dette være normal gjæring, men vi tviler vel litt på det. Normal gjæringstid er vel ca 3 uker, bør den kanskje stå enda lenger? Er det noe som kan gjøres for å aktivisere gjæra igjen?

(Gjæra er WLP833, laget en 4-5 liters starter med to rør.)

Håper forumets guruer har noen gode råd.


HansKr.
 
hanskr skrev:
Den har stått på 9 grader hele tiden (kjøleskap med STC1000)



HansKr

Det gjæret der tåler vel fint 11 grader om jeg ikke husker feil ..
Erfaringsmessig synes jeg 9 grader kan være litt kaldt , har også opplevd atgjæringen stopper.
jeg hadde tuta den til 11 grader for å se om det skjer noe.
 
Husk at lagergjæring ofte tar langt mer tid enn alegjæring. Hvis du i tillegg kanskje har brukt litt lite gjær og muligens luftet vørteren i minste laget, tar det fort tid. Å tilsette sukker vil gi mer alkohol, men jeg ville ikke ha gjort det. La ølet stå en uke eller to til, jgerne på noen grader høyere temperatur. Det er i starten av lagergjæringen det er aller viktigst å ha lav temperatur. Du kan fint øke tempen til 12-14 °C nå, uten at det vil ha særlig negative effekter.
 
Tilbake
Topp