Tilsetting av sukker til belgiske øl

Skal brygge to belgiske øl, en dobbel (OG 1.066) og en trippel (OG 1.080). Begge skal tilsettes lyst kandissukker, 5% i dobbel og 14% i trippelen. Burde jeg vente med å tilsette dette til litt ut i gjæringen (tenker spesielt på i trippelen som får såpass høy OG)? Skal gjære med henholdsvis WLP400 i dobbelen og WLP570 i trippelen.
 

Erlendso

Dommer
Hvis du brygger på Speidel: Husk å kok ut sukkeret til lake før tilsetning. Man banner høyt mens man skraper sukkerkrystaller fra pumpehuset...
 
Takk for tips, er faktisk andre brygget på Speidel 50. Så ikke svaret før etter at vi har brygget ferdig, men det gikk bra. Rørte en stund for å løse det opp og det holdt. Ikke noe problem å få vasket den.
 

andreas_mb

Norbrygg-medlem
Et lite protip er å skaffe et sukkertermometer fra clas og koke det opp til soft ball-stadiet med en grei dæsj sitronsaft i. Skal du ha lys kandissukker stopper du der, og skal du ha mørkere så varmer du gradvis til ønsket farge.
 
Når vi er inne på lys og mørkt kandissukker. Er det egentlig noen forskjell på vanlig hvitt sukker og lyst kandissukker (bortsett fra at kandissukkeret er i "dropsform"). Syntes ikke det smakte noe annet enn vanlig sukker av det lyse kandissukkeret.
 

cjohansen

Norbrygg-medlem
Nei. Smelt ditt eget sukker, mye billigere. Kan også inverteres med litt sitronsaft og gjærnæring hvis du ønsker å lage sirup med litt mer smak (og farge)
 
Når vi er inne på lys og mørkt kandissukker. Er det egentlig noen forskjell på vanlig hvitt sukker og lyst kandissukker (bortsett fra at kandissukkeret er i "dropsform"). Syntes ikke det smakte noe annet enn vanlig sukker av det lyse kandissukkeret.
Stor forskjell! I pris. Ikke vær redd for farin om du bruker belgisk gjær. 20% er ofte helt ok.
 

msevland

Sentralstyre
De forskjellige gjærtypene oppfører seg forskjellig mht vanlig sukker (Sucrose). Gjæren deler Sucrose opp i Glucose og Fruktose som en av de første oppgavene den utfører. Dersom du tilsetter mer enn 15% - 20% Glukose /Fruktose, kan enkelte gjærtyper droppe fermentering av Maltosen og Maltotriosen. Dette er beskrevet i Palmer sin bok 'How to brew' s.32
Et standard brygg inneholder (palmer)
Maltose 45%
Maltotriose 14%
Glucose 8%
Sucrose 6%
Fruktose 2%
Komplekse sukkerarter / dekstriner 25%

Palmer har endret den %-vise sammensetningen fra første utgave som finnes på nettet, og til tredje utgave som finnes i bokform :)
 
6.gen. WLP510 gjæret fra 1.068 til 1.006 her tidlig i fjor høst. 23,6% farin før kjøling. WLP 653 fikk herje videre en måned til 1.002. Ser ikke ut til at den har blitt lat av sukker..

Har siden kuttet noe på mesketiden, samt ventet med Cara Blonde til sistesteget for skummfasthet.
 
Topp