Finn Berger
Moderator
Enig med Finn Berger i at dette må da være en viktig del av norsk jule og bryggetradisjon. Sikkert like mange varianter av dette hjemmegjorte tomtebrygget som det er "produsenter" av dette ølet.
I hjemmet der jeg vokste opp ble dette laget (og blir fortsatt laget) med tomtebrygg, bayerøl, oppkok av ingefærrot og nelilk, fersk idun blå og hvit sukker hver gang. Ellers tror jeg det har blitt eksperimentert med innhold av einer, både i form av bær og/eller kvist, og også bruk at sukkerkulør for farge. (Blir vanligvis brunt som en Brown ale den varianten jeg kjenner mest til).
Ølet gjærer på badet i en til to dager i ei stor plasttønne med løst lokk (ikke noe gjærlås eller lignende), og det er tydelig gjæring - det merket man om man løfter lokket og lufter. Da får man en kraftig stikkende fløelse i nesen. Detter kommer vel av CO2en?
Har aldri målt OG/SG eller FG på dette, men det hadde vært interessant!
Smaker som regel best når det har stått kaldt på flaske omtrent en måned eller to. Før dette er det litt for søtt etter min smak, og etter kan det fort skumme mye når man åpner flakene.
Jeg har aldri brygget Tomtebrygg, men kjenner det fra besøk hos ei tante som brygget det til jul. Så jeg har gode minner om det. Men jeg lurer veldig på hvordan det ikke kunne føre til en serie med alvorlige ulykker fra flaskebomber.