Mikkel skrev:
Ok. Byttet ut Crystal malt med mørk karamell malt i Beercalc og beholdt samme mengde.
Da fikk jeg en EBC på 15 (amber). Går det greit å steepe denne malten?
Tror jeg prøver det, vil veldig gjerne få brygget i helga. Har sett frem til det hele uka.
Takker for alle innspill.
PS: hva er "vanlig" farge kode når det kommer til IPA/US IPA?
Mvh
Her ligger Norbrygg sine definisjoner fra forrige NM:
http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=527&Itemid=36
E. India pale ale
OG FG vol.% IBU EBC
1.050-65 1.012-18 5,0-7,0 40-60 16-35
B/A: Stor blomsteraktig humleduft. Karamell og fruktestere bør finnes. Alkoholtoner ok.
F/U: Gyllen til mørk kobberfarget, kjøletåke ok.
S: IPA karakteriseres av en kraftig bittersmak høyere alkoholstyrke enn vanlig pale ale. Mye humle og et høyt innhold av mineralsalter i vannet gir et skarpt tørt øl og en kraftig humlesmak. Karamell og maltsmak på lave til middels nivåer. Middels til stor fruktighet. Både engelske og amerikanske humlesorter kan anvendes.
F: Middels fylde.
Eks: Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA
Amerikanske
BJCP sier samtidig:
Vital Statistics: OG: 1.056 1.075
IBUs: 40 70 FG: 1.010 1.018
SRM: 6 15 ABV: 5.5 7.5%
Fant en konvertering
her: EBC til SRM: EBC x 0,375 + 0,46
Det gir at 15 EBC er litt over 6 SRM, så du er med andre ord i nedre område av skalaen.
Uansett:
Det er lett å henge seg opp i slike typedefinisjoner og retningslinjer, men slike mindre justeringer i ingredienser gjør ingen store utslag, og når du sier det er ditt andre brygg, er det definitivt andre ting som vil være viktigere å fokusere på (renhold og gjæring). Brygg heller først, og kjenn etterpå om det er ting du kunne tenkt deg å endre på til neste gang. Tror kan få en knallgod IPA uansett, god brygging!