Trøbbel med gjæringstemp - bare å helle ut?

Øllevill

Norbrygg-medlem
Etter 14 fine brygg gikk det omsider veldig galt.

Kølschen ble stående og stormgjære i nærmere ett døgn på opptil 26-27 grader før jeg oppdaget av varmeplata i XPS-boksen var feilkoblet.

Har brukt Wyeast 2565 Kölsch. Fikk den ned på 16 grader forholdsvis kjapt, men er redd dette blir en fruktig fuselbombe av en annen verden.

Pga dårlig gjæringsplass er jeg fristet til å helle ut denne hvis resultatet garantert blir dårlig... Kölschen skal jo stå leenge.

Va tycks?

-Øyvind
 
En feil mange gjør når dette skjer...
Stresser ned temperaturen, har stormgjæringen først startet ved høy temperatur, er det egentlig bedre å la den fortsette.
Man skal i utgangspunktet aldri senke temperaturen under gjæringsforløpet. Den skal heller øke.
Unntaket er etter gjæringen er over, og man benytter crash cool eller lignende :)
Øllet blir nok drikkendes, men trenger nok lengere lagring, og blir nok ikke optimalt.
 
Nei, nei. Om du kastar det, vert det garantert katastrofe. Null øl for mykje arbeid. Det treng berre lagring. Lat det stå på flaske i 3 mnd, og ta ein smakstest. Det er nær sagt garantert betre, og vil kunne smake forholdsvis bra etter 5-6 mnd.
 
OK. Skal gi denne "Krøllsch" en sjanse. Og poste resultatet her etterhvert. Sikkert noe læring i dette også :)

-Øyvind
 
Støtter amatøren her.  Eneste ølet du ikke får drukket er det du hatt helt ut :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
En fin ting med å spare et øl man antar gikk skeis av en eller annen grunn er at da får man muligheten til å lære seg en usmak som man antakeligvis også kjenner årsaken til
 
En fin ting med å spare et øl man antar gikk skeis av en eller annen grunn er at da får man muligheten til å lære seg en usmak som man antakeligvis også kjenner årsaken til

En fin ting med å kvitte seg med øl som ikke er 100 er å slippe den lille irritasjonen hver gang en tapper seg en skvett ;)

--
 
Hvis man først driter seg ut som det her, bør man ha høy g/l med karboneringssukker og ikke ta å cold crashe så det er mye gjær som jobber i flaska eller har det ikke noe å si?
 
Hvis man først driter seg ut som det her, bør man ha høy g/l med karboneringssukker og ikke ta å cold crashe så det er mye gjær som jobber i flaska eller har det ikke noe å si?
Sikkert fordi jeg kjørte ned temperaturen ganske raskt, klarte ikke Kølsch-gjæren å jobbe seg helt ned til ønsket FG. Tilsatte derfor litt US-O5, slik at den fikk jobbet seg ferdig. Og kjørte på med cold lagering som foreskrevet. Resultatet ble altså bra, om enn ikke like cleant som en ordinær kølsch.
 
Tilbake
Topp