Trøbbel med karbonering

Baardl

Norbrygg-medlem
Hei,

De siste 2-3 bryggene har vært trøblete å få rett karboneringsnivå på. Jeg har benyttet sukker for å karbonere, og tapper på 0.33 flasker. Tidligere har dette gått veldig fint, men nå er øllet blitt flatere enn tidligere selv med samme mengde sukker og beregningsmodell for dette.

Jeg har blitt noe flinkere til å få klarere vørter i gjæringsbøtte, og forsøker å få med mindre trub over i flaskingskaret. Er det noen årsaker til dette jeg overser her? Jeg karbonerer gjerne flaskene i 20-22 grader et par ukers tid før jeg setter de litt kjøligere for lagring. Dette er irriterende for øllet har god smak, men jeg liker litt godt karbonert øl....
 
Tar beregningsmodellen hensyn til hvilken temperatur gjæringen har foregått ved?

Det ligger forresten en fin artikkel om CO2 i medlemsseksjonen!  ;)
 
Hei,

Ja jeg bruker en kalkulator hvor øl-typen og temperatur tas i betraktning. Gjæringen her foregår på mellom 19 og 21 grader.
 
Hm. Du kan jo sjekke SG i en flaske, for å se om gjæren har spist opp karboneringssukkeret. Har selv opplevd at noen øl brukte mer enn to uker for å bli skikkelig karbonert.

Hva skiller de 2-3 batchene dette gjelder fra tidligere batcher med passe karbonering? OG, gjærstamme, temperatur, etc. kan ha innvirkning.
 
Tilbake
Topp