Uønsket smak på all øl med hvete

UltimoHombre

Norbrygg-medlem
Jeg er en relativt fersk hjemmebrygger, som har holdt på cirka ett og et halvt år og brygget omtrent ti batcher. Gjør fortsatt mange feil og ikke minst lærer nye ting hele tiden, blant annet gjennom dette forumet. Dette er mitt første innlegg, men jeg har lest MYE i både gamle og nye tråder. Uvurderlig.

Problemet mitt har vært det jeg definerer som en usmak, og som har forekommet i (nesten) alle brygg der jeg har brukt hvete.

Jeg laget først en wit som ble nydelig. Deretter laget jeg den samme oppskriften igjen, men resultatet ble en øl sterkt preget av denne usmaken, som jeg best kan karakterisere som litt søtlig og besk og litt kvalmende, kanskje? Uansett gikk ølet i vasken. Jeg tilskrev dette for høy gjæringstemperatur, da jeg frem til da hadde oppbevart gjæringsdunken på kjøkkenet. I vintermånedene gikk dette bra, men så slo sommeren inn i mai og den andre batchen fikk altfor høy temperatur. Gjæren var WLP400, og jeg har forstått at den ikke tåler høye temperaturer spesielt godt.

Etter dette laget jeg et system med vannbad, akvarievarmer, akvarievifte og STC1000 som kontrollerer temperaturen i gjæringskaret meget bra. Gjæringskaret står i et rom i kjelleren som holder mellom 11-12 og 17-18 grader avhengig av årstid.

Deretter brygget jeg en Nøgn Ø Saison-klone, også denne med WLP400. I følge oppskriften skal den gjære på 25 grader, men det ferdige resultatet lignet overhodet ikke på Nøgne Ø. Igjen et sterkt innslag av denne lukten og smaken. Jeg tok en flaske med på Bryggeland fordi jeg lurte på om den kunne være infisert, men han som jobbet der sa at det var den ikke. Han mente riktignok at ølen var ganske kjip, og sa at lukten og smaken jeg kjente var fenoler som nok skyldtes gjærtypen og den høye gjæringstemperaturen. Noen kompiser drakk et par av disse og syntes de var helt greie, men en del gikk i vasken.

Til jul brygget jeg en Weizenbock. Også denne fikk et innslag av den nevnte lukten og smaken, dog ikke så mye som de to andre.

Siste i rekken er en klone av NUA Brygghus sin "Mandøl", som er Kølschbasert med litt appelsinskall. Men der originalen er frisk og crisp, har min dessverre fått et innslag av den sedvanlige (u)smaken. Ikke ille, men helt klart til stede. Gjæren som ble brukt er US-05, og den gjæret på 20 grader. Det interessante er at jeg ikke merket noe til denne smaken da jeg tappet på flaske, men etter flaskegjæringen var den kommet.

Innimellom dette har jeg laget en APA, en IPA, to portere og en brown ale som IKKE har fått noe av denne smaken. Min teori er derfor at det skyldes noe som har med at det er hvete i dem, type gjær, og temperatur på gjæringen. Kan 20 grader være for høy gjæringstemperatur for enkelte gjærtyper i kombinasjon med hvete?

Laget også en cream ale med litt hvete og US-05 som gjæret på 18 grader og der fant jeg ikke denne smaken. Imidlertid bommet jeg med vann/maltmengde på denne, så den smakte egentlig lite og er vanskelig å dømme ut fra. Det peker meg likevel i retning av gjæringstemperatur.

Kan nevnes at jeg brygger med en BB30, og tror ikke jeg synder spesielt på temperatur på skyllevann, kjøling eller annet som jeg har sett diskutert her før. Lager gjærstarter og pitcher med oksygen. Temperatur styres altså med vannbad og STC1000, og jeg er nøye på hygiene. Har snart tenkt å brygge 1664 Blanc-klonen som jeg har funnet i en annen meget interessant og morsom tråd her på forumet, men vil gjerne få kontroll på dette først.

Interessant: kjøpte en "Rypeøl" fra Atna bryggeri, og den var sterkt preget av denne smaken jeg finner og misliker i min øl. Såpass at den gikk i vasken. Kanskje det bare er mine personlige preferanser?

Håper på noen gode innspill fra dere på dette, selv om jeg innser at jeg kanskje ikke har gitt så mye å jobbe med. Skal på Hjemmebryggerhelgen i Drammen nå til helgen, og kommer til å ta med noen brygg for å få noen kvalifiserte meninger der også.
 
Problemet mitt har vært det jeg definerer som en usmak, og som har forekommet i (nesten) alle brygg der jeg har brukt hvete

Jeg har lignende erfaringer, brygget en Nøgne Ø Blonde-klon, denne har noe hvete og gjæres med WLP400. Første flaske ble åpnet 3-4 dager etter flasking, den smakte bra. To uker etter flasking var det kommet en uhyggelig ettersmak. Håper langtidslagring kan redde denne.
Holder på å lage en ny med samme oppskrift, men med US-05. Spent på om denne får samme usmak. Bruker forresten BIAB.

Har du prøvd noen av disse etter noen måneders lagring?
 
Jeg har lest meg opp på usmaker uten å få det til å klaffe helt. Fenoler kan jo visstnok smake og lukte alt fra nellik til gasbind. Jeg tror ikke det er luft under flasking, jeg har et slikt rør som fyller flaskene fra bunnen. Det ville dessuten være rart hvis jeg fikk tilført for mye luft under flasking på hele batcher og andre ikke.

Saisonen min ble aldri bra, smaken gikk ikke vekk selv etter måneder med lagring. Kølschen er ganske fersk så jeg håper den kan bedre seg...
 
Hehe, jeg er ganske sikker på at jeg liker hvete :)

Når det gjelder ph så kan jeg ikke utelukke noenting. Mottar gjerne noen tips om hvordan jeg kan sjekke dette. Det er for øvrig ikke bare i lyse øl, jeg laget en Weizenbock som juleøl og den fikk også denne smaken. I de to som har vært hardest rammet VET jeg at gjæringstemperaturen har vært høy (typ 25 grader), det er derfor jeg heller mot at dette har noe med saken å gjøre. Men jeg trodde 20 grader skulle være innafor. Den siste Kølschen gjæret faktisk på 19 grader, og så skrudde jeg opp til 20 underveis. Vurderer å heretter gjære alt som har spor av hvete i seg, og i hvert fall når jeg bruker gjær for hveteøl, på 18 grader og se om det hjelper.

Laget nettopp en IPA basert på oppskriften til Kinn Vestkyst. Har stått nesten to uker på flaske nå, så jeg poppet en i går kveld. Herlig! Ingen usmak der i hvert fall :)
 
Skal ta med noen i morgen, på fredagens samling i forbindelse med Hjemmebryggerhelgen. Tipper det er noen skarpe tunger der! :) Ellers takk for tipset.
 
Dette du beskriver høres ut som noe jeg har opplevd selv. Prøvd å lage flere batcher weissbier, både med wlp300 og wb-06 (samt et eksperiment med surdeigkultur). Alle har fått preg av det samme som du opplever (slik jeg forstår det du skriver). Det er en ufrisk, litt besk og karakeristisk smak og lukt, som heller ikke lar seg lagre bort, hvertfall ikke i løpet av et års tid. Har kjent det samme i flere kommersielle øl, samt andre hjemmebryggede weissbier.
Har også sent inn flasker flere ganger for bedømming uten at jeg har kommet noe nærmere en løsning, og har ikke fått beskjed om at det dreier seg om noen kjent usmak.
Jeg fikk den samme greia både ved gjæring på 17 grader (hadde kontroll) og ved 22-23 grader (ikke kontroll), så jeg tror ikke det er temperaturavhengig...
I likhet med deg har mine andre øl uten hvete ikke noe av dette uønskede preget.

Del gjerne her om du finner ut av noe!
 
Du er jo medlem av Norbrygg, send inn noen flasker til gratis vurdering!

Kan vi gjøre det? Brygget en pils som som vi ikke er helt fornøyd med på smaken. Vanskelig å sette ord på det.
Er ikke meningen å hijacke tråden din UltimoHombre, men hadde vært morsomt å fått en profesjonell vurdering av ølet, og hva som kan ha gått galt.
 
En liten oppdatering på denne:

Fikk en trenet supernese (Per Øyvind Arnesen i NORBRYGG) til å lukte og smake på den verste ølen min i Drammen på Hjemmebryggerhelgen, og han konkluderte med at dette var oksalsyre. Han syntes faktisk at det var et så drøyt tilfelle at han gjerne ville ha en flaske til dommerbruk, men dessverre(?) var det den siste. De andre har gått i vasken, stort sett.

På lørdag var jeg selv med på en session med "usmaker i øl", og fikk sniffe på diacetyl. Jeg syntes helt klart at dette er lukten og smaken jeg har vært plaget med, og en annen deltaker som hadde smakt på "herligheten" kommenterte det samme.

Så jeg har egentlig to mulige forklaringer. Jeg synes forsåvidt ikke at diacetyl-samplen luktet eller smakte spesielt smør, men det er kanskje min dårlig utviklede nese.

Arnesen sa at hygiene er greia for å unngå oksalsyre, så det er bare å skrubbe litt ekstra. Når det gjelder diacetyl, finnes det jo mange tråder her som behandler det.

Mine to verste brygg ble brygget etter hverandre og la oss anta at et eller annet hygieneproblem forårsaket usmak- og lukt, ikke høy gjæringstemperatur slik jeg har antatt. Siden jeg ikke lukter forskjell på oksalsyre og diacetyl kan det jo være diacetyl som har vært til stede i de øvrige bryggene som har fått noe av usmaken.

Foreløpig konklusjon blir vel at jeg både skjerper rengjøring og tar nødvendige skritt for å unngå diacetyl (gjæringstemperaturer og -lengde osv), så krysser vi fingrene.
 
Dette syns jeg var snodig. Finner ikke en eneste kilde noe sted der det nevnes usmak i øl som skyldes/er oksalsyre.
 
Synes det virker snodig selv! Oksalsyre er faktisk giftig... jeg må dobbeltsjekke og komme tilbake. Mulig jeg husker helt feil, det var jo en ganske fuktig aften :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hehe ok, ingen grunn til panikk altså :) Jeg finner heller ingenting om oksalsyre som usmak i øl. Sjekker nå med Arnesen om jeg husker riktig. Hvis han husker noe...
 
Tilbake
Topp