UltimoHombre
Norbrygg-medlem
Jeg er en relativt fersk hjemmebrygger, som har holdt på cirka ett og et halvt år og brygget omtrent ti batcher. Gjør fortsatt mange feil og ikke minst lærer nye ting hele tiden, blant annet gjennom dette forumet. Dette er mitt første innlegg, men jeg har lest MYE i både gamle og nye tråder. Uvurderlig.
Problemet mitt har vært det jeg definerer som en usmak, og som har forekommet i (nesten) alle brygg der jeg har brukt hvete.
Jeg laget først en wit som ble nydelig. Deretter laget jeg den samme oppskriften igjen, men resultatet ble en øl sterkt preget av denne usmaken, som jeg best kan karakterisere som litt søtlig og besk og litt kvalmende, kanskje? Uansett gikk ølet i vasken. Jeg tilskrev dette for høy gjæringstemperatur, da jeg frem til da hadde oppbevart gjæringsdunken på kjøkkenet. I vintermånedene gikk dette bra, men så slo sommeren inn i mai og den andre batchen fikk altfor høy temperatur. Gjæren var WLP400, og jeg har forstått at den ikke tåler høye temperaturer spesielt godt.
Etter dette laget jeg et system med vannbad, akvarievarmer, akvarievifte og STC1000 som kontrollerer temperaturen i gjæringskaret meget bra. Gjæringskaret står i et rom i kjelleren som holder mellom 11-12 og 17-18 grader avhengig av årstid.
Deretter brygget jeg en Nøgn Ø Saison-klone, også denne med WLP400. I følge oppskriften skal den gjære på 25 grader, men det ferdige resultatet lignet overhodet ikke på Nøgne Ø. Igjen et sterkt innslag av denne lukten og smaken. Jeg tok en flaske med på Bryggeland fordi jeg lurte på om den kunne være infisert, men han som jobbet der sa at det var den ikke. Han mente riktignok at ølen var ganske kjip, og sa at lukten og smaken jeg kjente var fenoler som nok skyldtes gjærtypen og den høye gjæringstemperaturen. Noen kompiser drakk et par av disse og syntes de var helt greie, men en del gikk i vasken.
Til jul brygget jeg en Weizenbock. Også denne fikk et innslag av den nevnte lukten og smaken, dog ikke så mye som de to andre.
Siste i rekken er en klone av NUA Brygghus sin "Mandøl", som er Kølschbasert med litt appelsinskall. Men der originalen er frisk og crisp, har min dessverre fått et innslag av den sedvanlige (u)smaken. Ikke ille, men helt klart til stede. Gjæren som ble brukt er US-05, og den gjæret på 20 grader. Det interessante er at jeg ikke merket noe til denne smaken da jeg tappet på flaske, men etter flaskegjæringen var den kommet.
Innimellom dette har jeg laget en APA, en IPA, to portere og en brown ale som IKKE har fått noe av denne smaken. Min teori er derfor at det skyldes noe som har med at det er hvete i dem, type gjær, og temperatur på gjæringen. Kan 20 grader være for høy gjæringstemperatur for enkelte gjærtyper i kombinasjon med hvete?
Laget også en cream ale med litt hvete og US-05 som gjæret på 18 grader og der fant jeg ikke denne smaken. Imidlertid bommet jeg med vann/maltmengde på denne, så den smakte egentlig lite og er vanskelig å dømme ut fra. Det peker meg likevel i retning av gjæringstemperatur.
Kan nevnes at jeg brygger med en BB30, og tror ikke jeg synder spesielt på temperatur på skyllevann, kjøling eller annet som jeg har sett diskutert her før. Lager gjærstarter og pitcher med oksygen. Temperatur styres altså med vannbad og STC1000, og jeg er nøye på hygiene. Har snart tenkt å brygge 1664 Blanc-klonen som jeg har funnet i en annen meget interessant og morsom tråd her på forumet, men vil gjerne få kontroll på dette først.
Interessant: kjøpte en "Rypeøl" fra Atna bryggeri, og den var sterkt preget av denne smaken jeg finner og misliker i min øl. Såpass at den gikk i vasken. Kanskje det bare er mine personlige preferanser?
Håper på noen gode innspill fra dere på dette, selv om jeg innser at jeg kanskje ikke har gitt så mye å jobbe med. Skal på Hjemmebryggerhelgen i Drammen nå til helgen, og kommer til å ta med noen brygg for å få noen kvalifiserte meninger der også.
Problemet mitt har vært det jeg definerer som en usmak, og som har forekommet i (nesten) alle brygg der jeg har brukt hvete.
Jeg laget først en wit som ble nydelig. Deretter laget jeg den samme oppskriften igjen, men resultatet ble en øl sterkt preget av denne usmaken, som jeg best kan karakterisere som litt søtlig og besk og litt kvalmende, kanskje? Uansett gikk ølet i vasken. Jeg tilskrev dette for høy gjæringstemperatur, da jeg frem til da hadde oppbevart gjæringsdunken på kjøkkenet. I vintermånedene gikk dette bra, men så slo sommeren inn i mai og den andre batchen fikk altfor høy temperatur. Gjæren var WLP400, og jeg har forstått at den ikke tåler høye temperaturer spesielt godt.
Etter dette laget jeg et system med vannbad, akvarievarmer, akvarievifte og STC1000 som kontrollerer temperaturen i gjæringskaret meget bra. Gjæringskaret står i et rom i kjelleren som holder mellom 11-12 og 17-18 grader avhengig av årstid.
Deretter brygget jeg en Nøgn Ø Saison-klone, også denne med WLP400. I følge oppskriften skal den gjære på 25 grader, men det ferdige resultatet lignet overhodet ikke på Nøgne Ø. Igjen et sterkt innslag av denne lukten og smaken. Jeg tok en flaske med på Bryggeland fordi jeg lurte på om den kunne være infisert, men han som jobbet der sa at det var den ikke. Han mente riktignok at ølen var ganske kjip, og sa at lukten og smaken jeg kjente var fenoler som nok skyldtes gjærtypen og den høye gjæringstemperaturen. Noen kompiser drakk et par av disse og syntes de var helt greie, men en del gikk i vasken.
Til jul brygget jeg en Weizenbock. Også denne fikk et innslag av den nevnte lukten og smaken, dog ikke så mye som de to andre.
Siste i rekken er en klone av NUA Brygghus sin "Mandøl", som er Kølschbasert med litt appelsinskall. Men der originalen er frisk og crisp, har min dessverre fått et innslag av den sedvanlige (u)smaken. Ikke ille, men helt klart til stede. Gjæren som ble brukt er US-05, og den gjæret på 20 grader. Det interessante er at jeg ikke merket noe til denne smaken da jeg tappet på flaske, men etter flaskegjæringen var den kommet.
Innimellom dette har jeg laget en APA, en IPA, to portere og en brown ale som IKKE har fått noe av denne smaken. Min teori er derfor at det skyldes noe som har med at det er hvete i dem, type gjær, og temperatur på gjæringen. Kan 20 grader være for høy gjæringstemperatur for enkelte gjærtyper i kombinasjon med hvete?
Laget også en cream ale med litt hvete og US-05 som gjæret på 18 grader og der fant jeg ikke denne smaken. Imidlertid bommet jeg med vann/maltmengde på denne, så den smakte egentlig lite og er vanskelig å dømme ut fra. Det peker meg likevel i retning av gjæringstemperatur.
Kan nevnes at jeg brygger med en BB30, og tror ikke jeg synder spesielt på temperatur på skyllevann, kjøling eller annet som jeg har sett diskutert her før. Lager gjærstarter og pitcher med oksygen. Temperatur styres altså med vannbad og STC1000, og jeg er nøye på hygiene. Har snart tenkt å brygge 1664 Blanc-klonen som jeg har funnet i en annen meget interessant og morsom tråd her på forumet, men vil gjerne få kontroll på dette først.
Interessant: kjøpte en "Rypeøl" fra Atna bryggeri, og den var sterkt preget av denne smaken jeg finner og misliker i min øl. Såpass at den gikk i vasken. Kanskje det bare er mine personlige preferanser?
Håper på noen gode innspill fra dere på dette, selv om jeg innser at jeg kanskje ikke har gitt så mye å jobbe med. Skal på Hjemmebryggerhelgen i Drammen nå til helgen, og kommer til å ta med noen brygg for å få noen kvalifiserte meninger der også.