Utregning av alkolkonsentrasjon etter justering av OG

ADale

Norbrygg-medlem
Er det noen som kan forklare meg omtrent hvordan jeg bør gjøre det? Dette er tallene for juleøl (25 l):

OG skulle vært 1,063. Min ble målt til 1,054.

Beersmith2 kalkulator anslo at jeg måtte tilsette 0,9 kg LME.

Etter 1 uke gjæring, målte jeg SG til å være 1,016. Jeg tok ut 5 liter og kokte opp dette med 1,0 kg LME i 20 minutter. Kjølte det ned til 20-25 grader og tilsatte tilbake i gjæringsbøtta. Glemte her å måle OG, men vi får anta at det nå er 1,063. Så gjæret det videre 1 uke og jeg flasket. FG ble målt til 1,016 (samme som før tilsetting av LME).

Kan jeg bruke tallene med riktig OG og målt FG for å regne ut alkolkonsentrasjone? Hvis ikke, hva blir utregningen? Evt forklar hvordan jeg gjør dette med BeerSmith programmet.
 

ADale

Norbrygg-medlem
Flott! Legge rogså til 0,06% per gram sukker til karbonering: 6g/l x 0,06 = 0,3 vol% (i henhold til olbrygging.no sin standard)
 
Topp