Vannet i Bergen?

Jeg snappet opp at vannet her i Bergen ikke egner seg til brygging rett fra krana, er det noe i det? Og hva gjør så bergensbryggere med vannet før bruk?
Selv bruker jeg vannet rett fra dusjen, og det er alltid et litt syrlig preg på mine brygg!
 
Nei, det går fint an å brygge med bergensvannet. Lyst øl går iallfall helt greit, mens med stout kan du få problemer med at røstet bygg trekker pH for langt ned under meskingen, og at ølet får en litt for sur og brent smak. Da kan du f.eks. tilsette litt kalsiumkarbonat og/eller natron til mesken.

Siden vannet er fattig på enkelte viktige mineraler (og mineraler overhodet), kan du likevel ha en visst gevinst av å tilsette enkelte salter i alle ølene, skjønt nødvendig er det ikke. Sjekk tråden Et lite kurs i vannjustering, så får du en grei introduksjon.
 
Om du sjekker denne posten i den nevnte tråden, får du litt info om vannet i Bergen spesielt (ellers er vannet i praksis nesten likt i hele Norge), med noen forslag til justeringer.
 
Tilbake
Topp