Hei,
jeg er helt fersk, har ikke brygget noe som helst enda, men jeg har blitt helt besatt av tanken på å lage mitt eget øl. Jeg leser manisk alt jeg kommer over, og blir mer og mer ivrig jo mer jeg leser... jeg får knapt nok sove.
Jeg ønsker at mitt første brygg skal være en real Norsk Pils. Jeg har vel egentlig forstått det slik at dette ikke er verdens enkleste brygg, samt at de med mer velutviklede ganer en meg selv mener at jeg heller burde brygge noe helt annet. Men, det er Pils det går i i min vennekrets (i hvertfall intil videre), og jeg har ikke vom til å bælme hundrevis av liter med Ale alene. Og, skepsisen vil nok være stor nok til å få noen til å drikke min egen Pils, om jeg ikke skal også frelse dem til å drikke et helt annet type øl.
Jeg liker også en utfordring, og er utolmodig - jeg ønsker derfor å hoppe over alt som er av ekstrakter og ølsett og ta kværna fatt. Og, når jeg etter n'te forsøk har lykkes med en akseptabel Pils, ja da står andre øltyper for tur.
Alle sier at dette med brygging er plankekjøring - ser ikke helt sammenhengen, men plankekjøring er jo en smal sak, og jeg antar derfor at ølbrygging også må være det. Men, når jeg begynner å lese om vannjustering - ja da begynner jeg å få vondt i hodet - kjenner meg nesten bakfull på dårlig hjemmebrygget øl, og det enda jeg ikke har drukket så mye som en skvett av det hittil ubryggede ølet enda. Og, jeg leser også at med Pils så skal det så lite til før feil verdier i vannet gir stort utslag. Og hva menes med stort utslag? Snakker vi her som om katta pissa i brygget, eller mer som knapt merkbar for en amatør? Og her ligger mitt spørsmål. Hvor viktig vil det egentlig være å justere vannet for meg om jeg ønsker å oppnå en Pils jeg og mine venner vil synes er god?
Jeg bor forøvrig på Slependen (Bærum), nær grensen til Asker. Jeg har ingen peiling på hva slags øl dette vannet egner seg mer eller mindre dårlig/bra til, og eventuellt hvilke justeringer jeg bør gjøre, hva jeg eventuelt bør justere med, og hvordan jeg eventuelt tar rede på hva vannet har for mye/lite av. Hva gjelder vann deler jeg det selv inn i to kategorier: godt og vondt. Når folk deler vann inn i bløtt og hardt tenker jeg is og flytende... hva ellers liksom??? (litt fleip, men illustrerer hvilken novice jeg er). Men kanskje noen her kjenner litt til vannforholdene her på mine trakter????
Alle hjelp som kan gjøre meg i stand til å lage en god Pils mottas med glede.
jeg er helt fersk, har ikke brygget noe som helst enda, men jeg har blitt helt besatt av tanken på å lage mitt eget øl. Jeg leser manisk alt jeg kommer over, og blir mer og mer ivrig jo mer jeg leser... jeg får knapt nok sove.
Jeg ønsker at mitt første brygg skal være en real Norsk Pils. Jeg har vel egentlig forstått det slik at dette ikke er verdens enkleste brygg, samt at de med mer velutviklede ganer en meg selv mener at jeg heller burde brygge noe helt annet. Men, det er Pils det går i i min vennekrets (i hvertfall intil videre), og jeg har ikke vom til å bælme hundrevis av liter med Ale alene. Og, skepsisen vil nok være stor nok til å få noen til å drikke min egen Pils, om jeg ikke skal også frelse dem til å drikke et helt annet type øl.
Jeg liker også en utfordring, og er utolmodig - jeg ønsker derfor å hoppe over alt som er av ekstrakter og ølsett og ta kværna fatt. Og, når jeg etter n'te forsøk har lykkes med en akseptabel Pils, ja da står andre øltyper for tur.
Alle sier at dette med brygging er plankekjøring - ser ikke helt sammenhengen, men plankekjøring er jo en smal sak, og jeg antar derfor at ølbrygging også må være det. Men, når jeg begynner å lese om vannjustering - ja da begynner jeg å få vondt i hodet - kjenner meg nesten bakfull på dårlig hjemmebrygget øl, og det enda jeg ikke har drukket så mye som en skvett av det hittil ubryggede ølet enda. Og, jeg leser også at med Pils så skal det så lite til før feil verdier i vannet gir stort utslag. Og hva menes med stort utslag? Snakker vi her som om katta pissa i brygget, eller mer som knapt merkbar for en amatør? Og her ligger mitt spørsmål. Hvor viktig vil det egentlig være å justere vannet for meg om jeg ønsker å oppnå en Pils jeg og mine venner vil synes er god?
Jeg bor forøvrig på Slependen (Bærum), nær grensen til Asker. Jeg har ingen peiling på hva slags øl dette vannet egner seg mer eller mindre dårlig/bra til, og eventuellt hvilke justeringer jeg bør gjøre, hva jeg eventuelt bør justere med, og hvordan jeg eventuelt tar rede på hva vannet har for mye/lite av. Hva gjelder vann deler jeg det selv inn i to kategorier: godt og vondt. Når folk deler vann inn i bløtt og hardt tenker jeg is og flytende... hva ellers liksom??? (litt fleip, men illustrerer hvilken novice jeg er). Men kanskje noen her kjenner litt til vannforholdene her på mine trakter????
Alle hjelp som kan gjøre meg i stand til å lage en god Pils mottas med glede.