Kalkulatoren bygger på en artikkel - "Vann" - av Gahr Smith-Gahrsen i medlemsdelen av forumet her. Hvis dere ikke har lest den, så gjør det. Poenget med å fordele mellom mesk og skyllevann, er vel å holde riktig pH under prosessen, og særlig å unngå at den stiger for mye mot slutten av skyllingen, slik du vil kunne risikere hvis du bare justerer mesken. Dette har forøvrig betydning kun for dem som driver med kontinuerlig skylling.
(Kalsiumkarbonat og natron tilsettes for å heve pH, og det ville være temmelig meningsløst å heve pH i skyllevannet. Derfor tilsettes disse kun i mesk.)
Når dere driver såpass stort, ville jeg nok skaffet et godt pH-meter. Men i første omgang er pH-strips en grei forsikring, og jeg ville i hvert fall hatt dem for hånden før jeg begynte å ta sjanser med 250 liter øl
! Jeg aner ikke hvordan vannet i Arendal er, men skaff dere en vannrapport fra det vannverket som leverer vann til dere, også. Igjen: 250 liter øl, da mann
!
Litt anekdotisk info: Gahr Smith-Gahrsen er jo nå bryggmester på 7 Fjell. Han skal visstnok ha kommentert alt maset med vannjustering med å si at det eneste han gjør nå, er å tilsette litt kalsiumklorid. Og poenget med det er antakelig å sikre at det er nok kalsium i brygget.
Jeg tror det er fint lite vits i å herje for mye med vannjustering. Du må sørge for at det er nok kalsium i mesk og vørter, og det kan skaffes gjennom å tilsette akkurat nok kalsiumklorid eller kalsiumsulfat. Så må du treffe riktig pH,og med mindre du har svært bløtt vann, er det stort sett snakk om å senke den noe når du brygger lyst øl. Som regel vil tilsetningen av kloridet og/eller sulfatet greie seg, men trenger du mer, er fosforsyre det greieste. (Ikke pøs på med klorid og sulfat for å senke pH!)
Klorid og sulfat bør balanseres ut fra om du ønsker å understreke respektive maltkarakteren i ølet eller humlekarakteren. Der kan du jo se på hvordan kalkulatoren fordeler dem i den aktuelle øltypen - men gjør dine egne vurderinger. Kalsiumkarbonat og natron skal du generelt unngå om det ikke er helt nødvendig å bruke dem.