Vannkvalitet - hvilke verdier må jeg vite

Hei!
Skal ta test av grunnvannet mitt, men hvilke tester/verdier trenger jeg å vite for å kunne justere opp i mot ølbrygging?
Ser i BeerSmith at jeg skal fylle inn følgende
Kalsium, magnesium, Natrium, sulfat, klorid og bikarbonat.
Holder det?
 
Dette er de ionene du trenger å fokusere på ja. pH er i tillegg sentralt.

Bruker ikke BS, så jeg er åpen for at det muligens er viktig der. Men pH i seg sjøl er relativt uinteressant. Det er alkaliniteten, dvs. vannets bufferkapasitet, du må se på for å avgjøre behovet for tilsetninger som skal senke eller - sjeldnere - heve pH. Og den henger sammen med nivået av bikarbonat.
 
Da har jeg endelig fått resultatene, og de er som følger
pH: 7,2
Hardhet: 4,2
Kalsium: 19 mg/l
Magnesium: 6,9 mg/l
Natrium: 36 mg/l
Klorid: 18 mg/l
Sulfat: 16,2 mg/l
Bikarbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekt meg litt med div lesestoff og kalkulatorer de siste dagene, og skjønt såpass at jeg bør tilsette kalsium av en eller annen form. I tillegg til å justere pH. Har kjøpt inn pH-meter, og melkesyre er på vei i posten.

Men har dere som kan dette, noen innspill? Neste brygg blir en Pale Ale. Hva bør justeres, og hva bør tilsettes? :)
 
Da har jeg endelig fått resultatene, og de er som følger
pH: 7,2
Hardhet: 4,2
Kalsium: 19 mg/l
Magnesium: 6,9 mg/l
Natrium: 36 mg/l
Klorid: 18 mg/l
Sulfat: 16,2 mg/l
Bikarbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekt meg litt med div lesestoff og kalkulatorer de siste dagene, og skjønt såpass at jeg bør tilsette kalsium av en eller annen form. I tillegg til å justere pH. Har kjøpt inn pH-meter, og melkesyre er på vei i posten.

Men har dere som kan dette, noen innspill? Neste brygg blir en Pale Ale. Hva bør justeres, og hva bør tilsettes? :)
Brewersfriend har gode kalkulatorer på vannjustering.
https://www.brewersfriend.com/stats/
 
Ser greit ut det, med et unntak. Du tilsetter natriumbikarbonat som trekker pH opp (samt tilfører natriumioner) samtidig som du derfor må bruke i overkant mye melkesyre og surmalt for å trekke pH tilstrekkelig ned.
Du må tilsette melkesyre tilsvarende 6.3% surmalt, det er litt mye.
Synes det er meningsløst med natriumbikarbonat i en pale ale.
Alkalitet tallet i sluttrapporten er et resultat gitt av vannkvaliteten og tilsetningene, ikke tenk på den.

Kutt ut natriumbikarbonaten, da kan du droppe melkesyren og redusere surmalten til 0.4 kg.

Lykke til med bryggingen!
 
Takk :)
Den surmalten glemte jeg å fjerne før jeg postet. Så den og natriumbikarbonat er fjernet. Da landet jeg på
8 g Kalsiumsulfat
3 g Kalsiumklorid
12 ml melkesyre
 
Hva skal vannverdiene være for at det skal være optimalt? Og hva er grenseverdiene, og hvilke verdier er ekstra viktige?
 
Hva skal vannverdiene være for at det skal være optimalt? Og hva er grenseverdiene, og hvilke verdier er ekstra viktige?

Kalsium er vel det du trenger å bekymre deg om. Du bør ha 50 ppm, og det er som regel ikke så mye i norsk drikkevann, så å tilsette noe, i form av kalsiumklorid eller kalsiumsulfat, er ingen dum ide. Mellom en og to teskjer til sammen i mesken vil som regel være passe.

Dette forutsetter at du har normalt norsk vann, som er ganske bløtt. Hvis du ikke har problemer med å få vannet til å skumme når du vasker opp, kan du gå ut fra at alt er vel. Da er vannet ikke så hardt at du trenger å foreta deg noe. Om hardhet i vann kan du lese her: https://no.wikipedia.org/wiki/Hardhet_(vann)

Bløtt vann kan likevel gi deg problemer når du brygger mørkt øl. Den mørke malten kan senke pH'en for mye. Du bør kjøpe deg ph-strips for å teste pH'en når du brygger. Det er en billig forsikring mot å havne utenfor det området du bør ligge innenfor når du brygger. Bryggeforretningene har slike. Du må passe på å få dem som måler med 0,2 graders mellomrom mellom 5 og 6, siden det er det området som er interessant.

Om du blir liggende for lavt, dvs. ned under 5,2, kan du heve pH'en med en liten teskje natron. Når du brygger mørke øl med bløtt vann, skal du forresten være forsiktig med kalsiumsaltene, siden de senker pH'en.

OBS! Mål alltid pH'en i nedkjølt vørter. De verdiene du leser om, er alltid verdier i nedkjølt vørter. (I varm vørter er pH'en ca. 0,3 lavere.)

Ellers finner du det du trenger her: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-vann.4764/#post-37613
 
Sist redigert:
Kalsium er vel det du trenger å bekymre deg om. Du bør ha 50 ppm, og det er som regel ikke så mye i norsk drikkevann, så å tilsette noe, i form av kalsiumklorid eller kalsiumsulfat, er ingen dum ide. Mellom en og to teskjer til sammen i mesken vil som regel være passe.

Dette forutsetter at du har normalt norsk vann, som er ganske bløtt. Hvis du ikke har problemer med å få vannet til å skumme når du vasker opp, kan du gå ut fra at alt er vel. Da er vannet ikke så hardt at du trenger å foreta deg noe. Om hardhet i vann kan du lese her: https://no.wikipedia.org/wiki/Hardhet_(vann)

Bløtt vann kan likevel gi deg problemer når du brygger mørkt øl. Den mørke malten kan senke pH'en for mye. Du bør kjøpe deg ph-strips for å teste pH'en når du brygger. Det er en billig forsikring mot å havne utenfor det området du bør ligge innenfor når du brygger. Bryggeforretningene har slike. Du må passe på å få dem som måler med 0,2 graders mellomrom mellom 5 og 6, siden det er det området som er interessant.

Om du blir liggende for lavt, dvs. ned under 5,2, kan du heve pH'en med en liten teskje natron. Når du brygger mørke øl med bløtt vann, skal du forresten være forsiktig med kalsiumsaltene, siden de senker pH'en.

OBS! Mål alltid pH'en i nedkjølt vørter. De verdiene du leser om, er alltid verdier i nedkjølt vørter. (I varm vørter er pH'en ca. 0,3 lavere.)

Ellers finner du det du trenger her: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-vann.4764/#post-37613


Takk takk
 
Har testet meg på ett oppsett til neste brygg som er en Pale Ale
https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Y0FM5XX

Ved de tilsetningene, så havner jeg innenfor på alle verdier.
Men når det kommer til alkalitet (45,8) og restalkalitet (-14,3), så finner jeg ikke svar noe sted om dette er innenfor eller ikke.
Hva tror vannguruene om dette oppsettet? :)
Skal ikke kalle meg guru, men så lenge du får bare grønne stjerner nederst tror jeg du er innafor. Det er ihvertfall det jeg forholder meg til.
 
@hkroed Hvor var det du fikk testa vannet ditt? Skal snart flytte til et hus med brønnvann, og hadde vært kjekt å få testa vannet der :)
 
@hkroed Hvor var det du fikk testa vannet ditt? Skal snart flytte til et hus med brønnvann, og hadde vært kjekt å få testa vannet der :)

Vi har privateid vannverk der jeg bor, så de verdiene jeg har fått oppgitt, er rapporter fra lovpålagte kontroller av drikkevannskilder. Så har aldri sendt inn noe selv
 
Vi har privateid vannverk der jeg bor, så de verdiene jeg har fått oppgitt, er rapporter fra lovpålagte kontroller av drikkevannskilder. Så har aldri sendt inn noe selv

Du får antakelig ikke oppgitt innhold av mineraler som er interessante for oss som bryggere. Men hardhetsgraden er gjerne oppgitt. Sjekk den mot tabellen i den Wikipediaartikkelen jeg lenket til ovenfor her. I Norge forteller hardhetsgraden relativt pålitelig om alkaliniteten, så det tallet er interessant. pH i vannet er derimot mindre interessant i seg sjøl.

Vet du om det er kalkrik berggrunn i området? Og vet du om det er overflatevann eller grunnvann?

Egentlig holder det å vite om såpa skummer godt. Og hvis den ikke gjør det; får du problemer med belegg i kjeler, og på element i vannkoker?
 
Du får antakelig ikke oppgitt innhold av mineraler som er interessante for oss som bryggere. Men hardhetsgraden er gjerne oppgitt. Sjekk den mot tabellen i den Wikipediaartikkelen jeg lenket til ovenfor her. I Norge forteller hardhetsgraden relativt pålitelig om alkaliniteten, så det tallet er interessant. pH i vannet er derimot mindre interessant i seg sjøl.

Vet du om det er kalkrik berggrunn i området? Og vet du om det er overflatevann eller grunnvann?

Egentlig holder det å vite om såpa skummer godt. Og hvis den ikke gjør det; får du problemer med belegg i kjeler, og på element i vannkoker?

Vi får vannet vårt fra et ferskvann like ved der jeg bor. Det skal være god kvalitet på det. Takker for info :)
 
Vi får vannet vårt fra et ferskvann like ved der jeg bor. Det skal være god kvalitet på det. Takker for info :)

Så lenge nabo'n ikke bader den møkkete bikkja si der, kan du antakelig brygge lystig i vei uten å bekymre deg spesielt mye om vannjustering:). Litt kalsium, og kanskje natron hvis du synes det mørke ølet ditt blir litt syrlig.
 
Tilbake
Topp