Dette er de ionene du trenger å fokusere på ja. pH er i tillegg sentralt.
Brewersfriend har gode kalkulatorer på vannjustering.Da har jeg endelig fått resultatene, og de er som følger
pH: 7,2
Hardhet: 4,2
Kalsium: 19 mg/l
Magnesium: 6,9 mg/l
Natrium: 36 mg/l
Klorid: 18 mg/l
Sulfat: 16,2 mg/l
Bikarbonat: 162 mg/l
Har sittet å lekt meg litt med div lesestoff og kalkulatorer de siste dagene, og skjønt såpass at jeg bør tilsette kalsium av en eller annen form. I tillegg til å justere pH. Har kjøpt inn pH-meter, og melkesyre er på vei i posten.
Men har dere som kan dette, noen innspill? Neste brygg blir en Pale Ale. Hva bør justeres, og hva bør tilsettes?
Hva skal vannverdiene være for at det skal være optimalt? Og hva er grenseverdiene, og hvilke verdier er ekstra viktige?
Kalsium er vel det du trenger å bekymre deg om. Du bør ha 50 ppm, og det er som regel ikke så mye i norsk drikkevann, så å tilsette noe, i form av kalsiumklorid eller kalsiumsulfat, er ingen dum ide. Mellom en og to teskjer til sammen i mesken vil som regel være passe.
Dette forutsetter at du har normalt norsk vann, som er ganske bløtt. Hvis du ikke har problemer med å få vannet til å skumme når du vasker opp, kan du gå ut fra at alt er vel. Da er vannet ikke så hardt at du trenger å foreta deg noe. Om hardhet i vann kan du lese her: https://no.wikipedia.org/wiki/Hardhet_(vann)
Bløtt vann kan likevel gi deg problemer når du brygger mørkt øl. Den mørke malten kan senke pH'en for mye. Du bør kjøpe deg ph-strips for å teste pH'en når du brygger. Det er en billig forsikring mot å havne utenfor det området du bør ligge innenfor når du brygger. Bryggeforretningene har slike. Du må passe på å få dem som måler med 0,2 graders mellomrom mellom 5 og 6, siden det er det området som er interessant.
Om du blir liggende for lavt, dvs. ned under 5,2, kan du heve pH'en med en liten teskje natron. Når du brygger mørke øl med bløtt vann, skal du forresten være forsiktig med kalsiumsaltene, siden de senker pH'en.
OBS! Mål alltid pH'en i nedkjølt vørter. De verdiene du leser om, er alltid verdier i nedkjølt vørter. (I varm vørter er pH'en ca. 0,3 lavere.)
Ellers finner du det du trenger her: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-vann.4764/#post-37613
Skal ikke kalle meg guru, men så lenge du får bare grønne stjerner nederst tror jeg du er innafor. Det er ihvertfall det jeg forholder meg til.Har testet meg på ett oppsett til neste brygg som er en Pale Ale
https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Y0FM5XX
Ved de tilsetningene, så havner jeg innenfor på alle verdier.
Men når det kommer til alkalitet (45,8) og restalkalitet (-14,3), så finner jeg ikke svar noe sted om dette er innenfor eller ikke.
Hva tror vannguruene om dette oppsettet?
@hkroed Hvor var det du fikk testa vannet ditt? Skal snart flytte til et hus med brønnvann, og hadde vært kjekt å få testa vannet der
Vi har privateid vannverk der jeg bor, så de verdiene jeg har fått oppgitt, er rapporter fra lovpålagte kontroller av drikkevannskilder. Så har aldri sendt inn noe selv
Du får antakelig ikke oppgitt innhold av mineraler som er interessante for oss som bryggere. Men hardhetsgraden er gjerne oppgitt. Sjekk den mot tabellen i den Wikipediaartikkelen jeg lenket til ovenfor her. I Norge forteller hardhetsgraden relativt pålitelig om alkaliniteten, så det tallet er interessant. pH i vannet er derimot mindre interessant i seg sjøl.
Vet du om det er kalkrik berggrunn i området? Og vet du om det er overflatevann eller grunnvann?
Egentlig holder det å vite om såpa skummer godt. Og hvis den ikke gjør det; får du problemer med belegg i kjeler, og på element i vannkoker?
Vi får vannet vårt fra et ferskvann like ved der jeg bor. Det skal være god kvalitet på det. Takker for info