Som helt fersk hjemmebrygger (satte mitt første øl i forgårs) har jeg etterhvert brukt noen gode timer her inne på forumet. Jeg har imidlertid ikke helt funnet svaret på det jeg lurer på, så here goes.
Første øllet blir (forhåpentligvis) en engelsk IPA, brygget på lys DME og litt crystal/caramel malt som ble traktet før kok. Humlet med EK Goldings, både til bittering og aroma. Brukte en pakke S-04 (rehydrert og "proofet") og pitchet på ca 22 grader, etterfulgt av en solid risting av dunken før gjærlås på og inn i et klesskap (tomt) for gjæring. Rommet som ble valgt har holdt rundt 20 grader ved måling (elektronisk sak med "inne" og "ute"sensor, et par grader kaldere inne i skapet), men dette varierer litt avhengig av utetemp og hvor mye panelovnen i rommet står på (har variert mellom å ha den på 200W og 400W), dvs mellom 17-18 og 22ish grader.
Mitt første spørsmål er: burde jeg ha kjølt ned vørteren til feks ca 16 grader før pitching? (Har lest at optimal gjæringstemp for S-04 er 15-20 grader (men at 12-25 grader er ok)).
Så er det dette med variasjoner i gjæringstemperatur. Har forstått at den helst skal være stabil og hvis den skal variere, helst stige litt etter stormgjæringen er ferdig en gang (feks noen grader opp den andre uka).
Nå har imidlertid termometeret vist en variasjon mellom 17.1 og 19.2 grader (probe teipet fast på utsiden av gjæringsdunk, isolert med litt bobleplast utenpå) igår, og idag mellom 17.3 og 19.6 grader. Kan det hende at gårsdagens makstemp er resultat av varm vørter ved pitching, og dagens maxtemp pga stormgjæringen? (termometeret nullstiller visst min/max en gang i døgnet, jeg går ut fra at det er ved midnatt, men er ikke sikker)
Det lukter forøvrig ganske fruktig (jeg får assosiasjoner til solbærsirup) når jeg åpner skapdøra, og det plopper jevnt og trutt (det var blitt blåst ut noe vann av gjærlåsen da jeg sjekket igår morres (altså dagen etter brygging), og det ser det ut som det allerede ligger en ca 2cm stor gjærkake (?) i bunn av karet (tydelig lys/hvitlig, med skarp avgrensing til ølet).
Andre spørsmål blir: når temperaturen (tross variasjoner) er innenfor optimal gjæringstemperatur, vil det være ødeleggende på noe vis eller snakker vi RDWHAHB?
Tredje spørsmål: Hvor høy temperatur er det ok å sikte på den andre uka med gjæring?
(Har du faktisk lest helt hit så gratulerer jeg med tålmodigheten og takker for oppmersomheten.)
Første øllet blir (forhåpentligvis) en engelsk IPA, brygget på lys DME og litt crystal/caramel malt som ble traktet før kok. Humlet med EK Goldings, både til bittering og aroma. Brukte en pakke S-04 (rehydrert og "proofet") og pitchet på ca 22 grader, etterfulgt av en solid risting av dunken før gjærlås på og inn i et klesskap (tomt) for gjæring. Rommet som ble valgt har holdt rundt 20 grader ved måling (elektronisk sak med "inne" og "ute"sensor, et par grader kaldere inne i skapet), men dette varierer litt avhengig av utetemp og hvor mye panelovnen i rommet står på (har variert mellom å ha den på 200W og 400W), dvs mellom 17-18 og 22ish grader.
Mitt første spørsmål er: burde jeg ha kjølt ned vørteren til feks ca 16 grader før pitching? (Har lest at optimal gjæringstemp for S-04 er 15-20 grader (men at 12-25 grader er ok)).
Så er det dette med variasjoner i gjæringstemperatur. Har forstått at den helst skal være stabil og hvis den skal variere, helst stige litt etter stormgjæringen er ferdig en gang (feks noen grader opp den andre uka).
Nå har imidlertid termometeret vist en variasjon mellom 17.1 og 19.2 grader (probe teipet fast på utsiden av gjæringsdunk, isolert med litt bobleplast utenpå) igår, og idag mellom 17.3 og 19.6 grader. Kan det hende at gårsdagens makstemp er resultat av varm vørter ved pitching, og dagens maxtemp pga stormgjæringen? (termometeret nullstiller visst min/max en gang i døgnet, jeg går ut fra at det er ved midnatt, men er ikke sikker)
Det lukter forøvrig ganske fruktig (jeg får assosiasjoner til solbærsirup) når jeg åpner skapdøra, og det plopper jevnt og trutt (det var blitt blåst ut noe vann av gjærlåsen da jeg sjekket igår morres (altså dagen etter brygging), og det ser det ut som det allerede ligger en ca 2cm stor gjærkake (?) i bunn av karet (tydelig lys/hvitlig, med skarp avgrensing til ølet).
Andre spørsmål blir: når temperaturen (tross variasjoner) er innenfor optimal gjæringstemperatur, vil det være ødeleggende på noe vis eller snakker vi RDWHAHB?
Tredje spørsmål: Hvor høy temperatur er det ok å sikte på den andre uka med gjæring?
(Har du faktisk lest helt hit så gratulerer jeg med tålmodigheten og takker for oppmersomheten.)