Vekt endring på starteren

Iflg brewfather skal FG bli 1.008 med 79% utgjæring, så tallene ser ikke ut til å være i samme skala - hvis alle mål har vært nøyaktige. Og det er de neppe, for jeg kom på at jeg skulle måle ettter at vann var fyllt i kjelen og malt var målt opp.
Screenshot_20240505_235048.jpg
 
Det er ikke sikkert volumet endres så mye sukkeret som spises opp er allerede oppløst også dannes etanol. Mest egenvekten som endres
Det er en enkel observasjon; volumet i gjæringskaret minker i løpet av gjæringa. Hva som forsvinner, veit jeg ikke - bortsett fra at en vesentlig del av det som forsvinner ut av gjærlåsen, er CO2. Noe er andre gasser, f.eks. DMS og H2S, men mengdene er vel svært små - og så kanskje en del vanndamp?
 
Det er en enkel observasjon; volumet i gjæringskaret minker i løpet av gjæringa. Hva som forsvinner, veit jeg ikke - bortsett fra at en vesentlig del av det som forsvinner ut av gjærlåsen, er CO2. Noe er andre gasser, f.eks. DMS og H2S, men mengdene er vel svært små - og så kanskje en del vanndamp?

Jeg merker ikke store endringen
 
Googla det. Er normalt med rundt 2% volumtap
Kanskje ikke så tydelig på mine 15 liters brygg som hos deg
Det kan passe, sjøl om jeg mener jeg har sett mer. Jeg skriver alltid ned volumet jeg starter gjæringa med, men det er bare sånn ca. på halvliter'n. Volumtapet er ikke noe jeg har vært opptatt av; jeg begynte bare på ett eller annet tidspunkt å legge merke til at det blei borte en del.
Jeg er svak for smiger:).

Det er litt interessant, da. Jeg synes jo det hadde vært greit om det faktisk gikk an å finne ut om starteren har gått ut ved å veie kolben. Og så kom jeg på den undersøkelsen som Bamforth refererer til i det siste podcastbesøket hans hos Brad Smith. Det var vel Inbev i Belgia som hadde målt fordelinga av DMS fra SMM og DMSO i avgassinga under gjæring. Så det er jo åpenbart andre gasser enn bare CO2 som forsvinner. Men er det så mye at det gjør veiinga veldig unøyaktig? Kanskje ikke?

Men jo; nerding;)!
 
Røreren er startet med nøyaktig samme oppsett som starteren var satt med, men nå med 2L vann. Vekt er målt og skal måles igjen etter 2 døgn for å konstatere eventuelt tap av vann.

DMS etc. som @Finn Berger never også forsvinner ut, stemmer nok, men det er små mengder. Samtidig tas jo også O2 opp. Summen av dette betyr lite, tror jeg.
 
Sist redigert:
En interessant observasjon som kan ha betydning for for de vitenskapelige målingene. Jeg bruker kaffefilter på kolben. Nå som den snurrer med vann er filteret blitt fuktig. Det har aldri skjedd med vørter og gjær.

Kan skummet holde igjen avdamping? Kan CO2 bidra til å holde filteret tørt?
 
Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.
Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er neppe merkbart på en normal vekt.

Spørsmålet om økt masse på gjæren begynte vel med om det kunne forklare hvor noe av sukkert hadde blitt av.
 
Bang og Bang, fru blom. Du ville neppe hørt noe.
Vei, man kan jo fortsatt «høre» det .. krever dog litt utstyr (og konvertering … kosmisk mikrobølge bakgrunnstøy).
Men der og da var det ikke noe lyd. Ei heller lager ett tre som faller i skogen noen lyd .. medmindre noen er der for å oppfatte lyden … men det er vel sannsynlig at det er ett og annet insekt der som kan gjøre den jobben :)
 
Og jo forresten, masse dannes av energi, men om man begynner å få kjernefysisk pardannelse i brygget lurer jeg på hva slags gjær man har brukt...
Var nok tøffere gjær for noen 10-år siden. Da kunne det titt og ofte kjennes ut som om en kjernefysisk reaksjon hadde gått av i skallen...

Men uansett, energi er da ikke i intet?

Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er neppe merkbart på en normal vekt.
Omtalt tidligere, og min antagelse er at DMS og andre stoffer som forsvinner, motvirker omtrent vekten av oksygen som gjæren tar.

Det jeg lurer på, bortsett fra å tilfredstille min nyskjerrigheet, er vel om dette kan utredes til å avgjøre om starteren er ferdig. Hvis dette er riktigt, så kan man jo si at dersom 39,5% av spraymaltvekten er tapt, er en gjær med 79% utgjæring ferdig.

[79g velttap/200g spraymalt = 39,5%]
Wlp 830 har 79% utggjæring iflg. brewfather

Men om det kan brukes til noe nyttig, gje står å se :)
 
Var nok tøffere gjær for noen 10-år siden. Da kunne det titt og ofte kjennes ut som om en kjernefysisk reaksjon hadde gått av i skallen...

Men uansett, energi er da ikke i intet?


Omtalt tidligere, og min antagelse er at DMS og andre stoffer som forsvinner, motvirker omtrent vekten av oksygen som gjæren tar.

Det jeg lurer på, bortsett fra å tilfredstille min nyskjerrigheet, er vel om dette kan utredes til å avgjøre om starteren er ferdig. Hvis dette er riktigt, så kan man jo si at dersom 39,5% av spraymaltvekten er tapt, er en gjær med 79% utgjæring ferdig.

[79g velttap/200g spraymalt = 39,5%]
Wlp 830 har 79% utggjæring iflg. brewfather

Men om det kan brukes til noe nyttig, gje står å se :)
Jeg mener fortsatt det jeg sa tidligere, alt annet enn "tapt" CO2 og eventuell fordamping av vann er neglisjerbart, da kan du fra vekt si sikkert at starteren (eller ølet) ikke er ferdig, men du må bruke hydrometer for å bekrefte at det er ferdig.
 
Tilbake
Topp