Gjærmassen er jo laget av ting i vørten. Den kan i seg selv ikke medføre vektøkning. Den bare omdanner ting som allerede er i blandingen til gjærmasse.
Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.Ja, og først og fremst vann. Tørrgjær veier ikke så mye
Det er en enkel observasjon; volumet i gjæringskaret minker i løpet av gjæringa. Hva som forsvinner, veit jeg ikke - bortsett fra at en vesentlig del av det som forsvinner ut av gjærlåsen, er CO2. Noe er andre gasser, f.eks. DMS og H2S, men mengdene er vel svært små - og så kanskje en del vanndamp?Det er ikke sikkert volumet endres så mye sukkeret som spises opp er allerede oppløst også dannes etanol. Mest egenvekten som endres
Det er en enkel observasjon; volumet i gjæringskaret minker i løpet av gjæringa. Hva som forsvinner, veit jeg ikke - bortsett fra at en vesentlig del av det som forsvinner ut av gjærlåsen, er CO2. Noe er andre gasser, f.eks. DMS og H2S, men mengdene er vel svært små - og så kanskje en del vanndamp?
Det kan passe, sjøl om jeg mener jeg har sett mer. Jeg skriver alltid ned volumet jeg starter gjæringa med, men det er bare sånn ca. på halvliter'n. Volumtapet er ikke noe jeg har vært opptatt av; jeg begynte bare på ett eller annet tidspunkt å legge merke til at det blei borte en del.Googla det. Er normalt med rundt 2% volumtap
Kanskje ikke så tydelig på mine 15 liters brygg som hos deg
Jeg er svak for smiger.Nerder
Heh … det kan ikke bevises …Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.
Strengt tatt er det vel bare innafor matematikken at noe kan bevises? Men aksiomene som matematikken hviler på, kan i sin tur ikke bevises, heller, så ...Heh … det kan ikke bevises …
(Big Bang singulariteten)
Bang og Bang, fru blom. Du ville neppe hørt noe.Heh … det kan ikke bevises …
(Big Bang singulariteten)
Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er neppe merkbart på en normal vekt.Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.
Vei, man kan jo fortsatt «høre» det .. krever dog litt utstyr (og konvertering … kosmisk mikrobølge bakgrunnstøy).Bang og Bang, fru blom. Du ville neppe hørt noe.
Og jo forresten, masse dannes av energi, men om man begynner å få kjernefysisk pardannelse i brygget lurer jeg på hva slags gjær man har brukt...Ingenting kan lages av intet. Kun omdannes til en annen substans.
Var nok tøffere gjær for noen 10-år siden. Da kunne det titt og ofte kjennes ut som om en kjernefysisk reaksjon hadde gått av i skallen...Og jo forresten, masse dannes av energi, men om man begynner å få kjernefysisk pardannelse i brygget lurer jeg på hva slags gjær man har brukt...
Omtalt tidligere, og min antagelse er at DMS og andre stoffer som forsvinner, motvirker omtrent vekten av oksygen som gjæren tar.Men det er ikke sikkert du har veid den substansen... siden gjærstarteren er oksygenert, vil gjæren bruke oksygenet fra luften sammen med ting i vannet til å lage ting gjæren trenger. Så om du korrigerer for "tapt" CO2 og fordampet vann, vil vekten etterpå være høyere enn vekten før, men det er neppe merkbart på en normal vekt.
Jeg mener fortsatt det jeg sa tidligere, alt annet enn "tapt" CO2 og eventuell fordamping av vann er neglisjerbart, da kan du fra vekt si sikkert at starteren (eller ølet) ikke er ferdig, men du må bruke hydrometer for å bekrefte at det er ferdig.Var nok tøffere gjær for noen 10-år siden. Da kunne det titt og ofte kjennes ut som om en kjernefysisk reaksjon hadde gått av i skallen...
Men uansett, energi er da ikke i intet?
Omtalt tidligere, og min antagelse er at DMS og andre stoffer som forsvinner, motvirker omtrent vekten av oksygen som gjæren tar.
Det jeg lurer på, bortsett fra å tilfredstille min nyskjerrigheet, er vel om dette kan utredes til å avgjøre om starteren er ferdig. Hvis dette er riktigt, så kan man jo si at dersom 39,5% av spraymaltvekten er tapt, er en gjær med 79% utgjæring ferdig.
[79g velttap/200g spraymalt = 39,5%]
Wlp 830 har 79% utggjæring iflg. brewfather
Men om det kan brukes til noe nyttig, gje står å se