Erlend H. skrev:
Hei Håkon!
Hvis du har varmeelementene direkte i vørteren under kok, så vil du ikke oppnå noen ting med omrøring, heller tvert i mot.
Grunnen til dette er at varmeelementene avgir en bestemt energimengde til vørteren uavhengig om du rører eller ikke (*).
Den artikkelen som er linket til beskriver en situasjon der du koker på gass, og avgitt energi fra gassbrenneren kan gå mange andre plasser enn inn i kjelen. I ditt tilfelle så går all energi inni vørteren uansett. De to siste punktene i artikkelen består uforandret (tap gjennom siden og tap/fordamping fra overflaten) og det er kun dette du oppnår ved å røre.
Det eneste du kan gjøre for å redusere koketiden er å hindre varmetap fra kjelen og vørteren. Husk at avdampingen fra vørteren (før kok) stjeler mye energi.
Mvh,
Erlend H
(*)
Når du rører i vørteren, avkjøler du utsiden av varme-elementet, og antageligvis så faller også temperaturen i motstandstråden som igjen fører til lavere resistans og økt effektomsetning. Eksempelvis så vil varmetråd av nikrothal eller kanthal typisk ramle med 3% hvis tråd-temperaturen ramler fra 600 til 500 grader, og effekten vil øke tilsvarende.