Whirlpool under oppkok

Håkon

Dommer
Bare en streiftanke.. Vil det være hensiktsmessig og kjøre whirlpool under oppkok for å oppnå raskere kok? Bruker idag to varmeelementer til kok
 
Hot side aeration er vel mest som Jesus. Alle har hørt om han, ingen har sett ham. Kinn whirlpoola alle brygga sine under kok før.
 
Men hvordan får du raskere oppkok med whirlpooling? Har du et eksternt kokeelement?

Det er ganske vanlig at bryggerier har det som kalles en "external calandria", dvs. at vørteren sirkuleres gjennom et eksternt varmeelement. Da sirkuleres vørteren under kokingen. Ikke vær redd for HSA.
 
En favoritt filmscene er når Kirsty løper rett i Pinnhead og skriker "Jesus Christ" hvorpå sistnevnte lakonisk svarer "not quit" (Hellraiser)
Uansett, skal jommen prøve det i kveld og se om det har noen dramatisk effekt på oppkok. Har 23 liter 20 graders vørter som skal kokes så vil gjerne spare litt tid.
 
Gahr - min kunnskap om fysikk er elendig. Tenkte at siden jeg reduserte nedkjølingstiden dramatisk med whirlpooling ville samme effekt inntre ved oppkok. Har ikke eksternt element nei
 
Well, kjøling og oppkok er jo i grunnen motsatte ting.:) Hvis du kjører whirlpool vil varmetapet bli større.
 
Hvis du rører i suppegryta med det samme det begynner å koke kjøler du suppa ned så du må vente litt før det igjen koker, så hvis du ikke sirkulerer via kokeelementet hemmer det nok istedet.
 
Skulle det hjulpet med røring som ved kjøling måtte omgivelsene være varmere enn vørten så dette må du nok prøve i en sauna :)
 
Artikkelen konkluderer vel at røring med lokket på blir optimalt.
Så da ser det ut til at boblejakke og whirlpool er tingen.
 
I kjelen vil du få konveksjon under oppvarming.  Dette betyr at den varme vesken ved plata stiger sakte opp mens den kaldere cesken nært toppen siger ned mot plata. Fysikken ordner dette selv! Dessuten  tar det kortere tid å varme fra 20-50 grader enn fra 70-100 grader grunnet mindre varmetap til luft og høyere varmeveksling fra plata.
 
Hei Håkon!
Hvis du har varmeelementene direkte i vørteren under kok, så vil du ikke oppnå noen ting med omrøring, heller tvert i mot.
Grunnen til dette er at varmeelementene avgir en bestemt energimengde til vørteren uavhengig om du rører eller ikke (*).

Den artikkelen som er linket til beskriver en situasjon der du koker på gass, og avgitt energi fra gassbrenneren kan gå mange andre plasser enn inn i kjelen. I ditt tilfelle så går all energi inni vørteren uansett. De to siste punktene i artikkelen består uforandret (tap gjennom siden og tap/fordamping fra overflaten) og det er kun dette du oppnår ved å røre.

Det eneste du kan gjøre for å redusere koketiden er å hindre varmetap fra kjelen og vørteren. Husk at avdampingen fra vørteren (før kok) stjeler mye energi.

Mvh,
Erlend H

(*)
Når du rører i vørteren, avkjøler du utsiden av varme-elementet, og antageligvis så faller også temperaturen i motstandstråden som igjen fører til lavere resistans og økt effektomsetning. Eksempelvis så vil varmetråd av nikrothal eller kanthal typisk ramle med 3% hvis tråd-temperaturen ramler fra 600 til 500 grader, og effekten vil øke tilsvarende.
 
Erlend H. skrev:
Hei Håkon!
Hvis du har varmeelementene direkte i vørteren under kok, så vil du ikke oppnå noen ting med omrøring, heller tvert i mot.
Grunnen til dette er at varmeelementene avgir en bestemt energimengde til vørteren uavhengig om du rører eller ikke (*).

Den artikkelen som er linket til beskriver en situasjon der du koker på gass, og avgitt energi fra gassbrenneren kan gå mange andre plasser enn inn i kjelen. I ditt tilfelle så går all energi inni vørteren uansett. De to siste punktene i artikkelen består uforandret (tap gjennom siden og tap/fordamping fra overflaten) og det er kun dette du oppnår ved å røre.

Det eneste du kan gjøre for å redusere koketiden er å hindre varmetap fra kjelen og vørteren. Husk at avdampingen fra vørteren (før kok) stjeler mye energi.

Mvh,
Erlend H

(*)
Når du rører i vørteren, avkjøler du utsiden av varme-elementet, og antageligvis så faller også temperaturen i motstandstråden som igjen fører til lavere resistans og økt effektomsetning. Eksempelvis så vil varmetråd av nikrothal eller kanthal typisk ramle med 3% hvis tråd-temperaturen ramler fra 600 til 500 grader, og effekten vil øke tilsvarende.
Så... Kjøp liggeunderlag og tape som tåler varme... ? Isoler gryten og lokket så koker det snarere (over...)
 
Tilbake
Topp