Karbonering av en 12% stout

Er dette noe man kan gjøre på en doppelbock også?? Har brukt pipete ved flasking før, men og helle cbc-1 rett oppi en uke før og så flaske er jo veldig mye enklere også.
Ja i og for seg kan du det. Det vil ikke endre karakteren av dobbelbocken. Men når jeg har brygget dobbelbock med wlp 833 (8-9% alkohol) har jeg aldri brukt cbc-1 og det har alltid gått helt utmerket.

med vennlig hilsen
Bårdd
 
Ja i og for seg kan du det. Det vil ikke endre karakteren av dobbelbocken. Men når jeg har brygget dobbelbock med wlp 833 (8-9% alkohol) har jeg aldri brukt cbc-1 og det har alltid gått helt utmerket.

med vennlig hilsen
Bårdd
doppelbocken jeg ha nå hadde OG 1106 og er med wlp 830.
hvis jeg bruker cbc-1 i en ukestid, burde jeg da pitche det når jeg har øket tempen til 14-15 grader, vente på FG og så flaske?
 
Hei

Som sagt har jeg aldri gjort dette på et lagerøl, men så har jeg da heller aldri vært oppe i en OG på 1106. Du er vel på rundt 10% med denne (FG 1030). Derfor må jeg ærlig innrømme at jeg ikke kjenner til temperaturintervallet til CBC-1. Det har aldri vært aktuelt for meg. Magefølelsen (jeg kan ikke nok om CBC-1 på lavere temperaturer) min sier meg at 14-15 grader kan bli noe lavt. Jeg ville ha hatt 16-17 grader. Det vil uansett ikke bety mye nå så sent i gjæringen og jeg ville ha brukt en hel pakke rehydrert CBC-1.

mvh
Bårdd
 
Hei

Som sagt har jeg aldri gjort dette på et lagerøl, men så har jeg da heller aldri vært oppe i en OG på 1106. Du er vel på rundt 10% med denne (FG 1030). Derfor må jeg ærlig innrømme at jeg ikke kjenner til temperaturintervallet til CBC-1. Det har aldri vært aktuelt for meg. Magefølelsen (jeg kan ikke nok om CBC-1 på lavere temperaturer) min sier meg at 14-15 grader kan bli noe lavt. Jeg ville ha hatt 16-17 grader. Det vil uansett ikke bety mye nå så sent i gjæringen og jeg ville ha brukt en hel pakke rehydrert CBC-1.

mvh
Bårdd
takker og bukker. prøver dette og det sparer meg for mye tid under flasking.
 
Om du hiver oppi CBC1 i karet dagen før eller noe slikt så mister jo gjæren sikkert mye vitalitet siden den ikke får noe mat. Det høres ut som en dårlig og unødvendig metode. Tørrgjær inneholder steroler og karbohydrater for å komme igang og også gjøre en celledeling. Kaster du tørrgjæret rett i dunken dagen før så vil jo det være det samme som å rehydrere over flere dager. Det er ikke anbefalt hvertfall...
 
Vet ikke jeg, men tenker jo at det kan funke, når man hiver i ei hel pakke før ølet er helt ferdig og at man da har nok cbc-1 i suspensjon ved flasking at den klarer å spise det sukkeret man har i ved flasking.
 
Plukker opp denne igjen. @Bårdd jeg har satt til en pose cbc-1 i en imp stout nå og skal flaske om 7-10 dager. Har seg sånn at jeg må flytte gjærkaret fra skapet til der jeg skal flaske. Ønsker å la det stå et døgn for å bunnfelle før jeg flasker.
Kjelleren jeg bruker til flasking holder 4-6 grader. Vil cbc-1 flokulere eller vil det være nok igjen til å karbonere? Sikkert umulig å svare på, men hva tror du?
 
Plukker opp denne igjen. @Bårdd jeg har satt til en pose cbc-1 i en imp stout nå og skal flaske om 7-10 dager. Har seg sånn at jeg må flytte gjærkaret fra skapet til der jeg skal flaske. Ønsker å la det stå et døgn for å bunnfelle før jeg flasker.
Kjelleren jeg bruker til flasking holder 4-6 grader. Vil cbc-1 flokulere eller vil det være nok igjen til å karbonere? Sikkert umulig å svare på, men hva tror du?

Du har allerede tilsatt nå, og skal flaske om 7-10 dager? Vil si det er litt tidlig, karboneringsgjær går som regel i ved selve flaskingen. Slik jeg ser det har du dyttet gjær som kun spiser enkle sukkerarter (som det er tomt for i vørteren nå), inn i et øl som holder 12%. Så, null mat og mye alkohol, høres egentlig ikke supergunstig ut.
 
Du har allerede tilsatt nå, og skal flaske om 7-10 dager? Vil si det er litt tidlig, karboneringsgjær går som regel i ved selve flaskingen. Slik jeg ser det har du dyttet gjær som kun spiser enkle sukkerarter (som det er tomt for i vørteren nå), inn i et øl som holder 12%. Så, null mat og mye alkohol, høres egentlig ikke supergunstig ut.
Gjort dette flere ganger og med hell. Men aldri gjort CC.
 
Da virker det som at du har hatt litt ufullstendig gjæring fra primærgjæren. Det ville jo klusset veldig med karboneringen din hvis den ble tilsatt senere.
 
Da har hovedgjæren din droppa ut for tidlig. 1 poeng gir 0.5 volum mer CO2, så det er ikke noen stor krise om det skulle skje. Ser ikke helt meningen med å tilsette karboneringsgjær før du skal flaske, det er i bestefall harmløst, men i værste fall ødeleggende da utvilsomt mye gjær detter rett i bunn og mye gjær bare vil dævve. Meningen er jo å holde frisk gjær i suspensjon.
 
Jeg har opplevd at CBC-1 gjærer ut mer enn karboneringsukkeret. Jeg fikk en batch flaskebomber på nettopp en imperial. Jeg ser at noen tror at gjær er gjær samt at siden CBC-1 ikke kan gjære maltotriose så vil den aldri kunne gjære lengre ned enn primærgjæren. Dette er en kortslutning, maltotriosen er allerede gjæret av primærgjæren. Spørsmålet blir da om CBC-1 klarer å gjære ned andre gjærbare sukkerarter bedre enn primærgjæren for eksempel WLP 007. Det har jeg altså opplevd at den kan. Jeg anbefaler derfor at man tilsetter CBC-1 noen dager før flasking på øl med høy OG og høy alkoholprosent. Da er man sikker på at kun karboneringssukkeret omdannes til CO2 og alkohol. Jeg bruker da en halv pakke cbc-1 til karbonering når jeg gjør det på denne måten.

Sist jeg hadde en batch imperial satte jeg til CBC-1 noen dager før flasking, jeg målte ikke SG, men fikk helt klart gjæret ølet videre ned kun med CBC-1. Ettersom jeg gjæret i en fermentasaurus under trykk var dette lett å observere.

med vennlig hilsen
Bårdd
 
Jeg har opplevd at CBC-1 gjærer ut mer enn karboneringsukkeret. Jeg fikk en batch flaskebomber på nettopp en imperial. Jeg ser at noen tror at gjær er gjær samt at siden CBC-1 ikke kan gjære maltotriose så vil den aldri kunne gjære lengre ned enn primærgjæren. Dette er en kortslutning, maltotriosen er allerede gjæret av primærgjæren. Spørsmålet blir da om CBC-1 klarer å gjære ned andre gjærbare sukkerarter bedre enn primærgjæren for eksempel WLP 007. Det har jeg altså opplevd at den kan. Jeg anbefaler derfor at man tilsetter CBC-1 noen dager før flasking på øl med høy OG og høy alkoholprosent. Da er man sikker på at kun karboneringssukkeret omdannes til CO2 og alkohol. Jeg bruker da en halv pakke cbc-1 til karbonering når jeg gjør det på denne måten.

Sist jeg hadde en batch imperial satte jeg til CBC-1 noen dager før flasking, jeg målte ikke SG, men fikk helt klart gjæret ølet videre ned kun med CBC-1. Ettersom jeg gjæret i en fermentasaurus under trykk var dette lett å observere.

med vennlig hilsen
Bårdd
Hva tror du om det jeg spurte om ang temperatur senkning??
 
Hadde vært artig hvis noen ville gjort et eksperiment med f.eks OG 1.050 med 007 og splittet den og tilsatt CBC i ene dunken og sjekket FG senere.
 
Det er jo rett og slett fordi hovedgjæra har gitt opp og etterlatt gjærbart sukker eller gitt opp opprydding av intermediate produkter som acetaldehyd, mulig man bør se på beluftning av vørter utover dag 0 om man ikke gjør det allerede.. Dette er et produkt som blir markedsført som optimal som flaskegjær fordi den kun eter enkle sukkerarter. Antageligvis hadde mange klaget over overkarbonert øl om det hadde vært tilfellet at den spiser mer enn feks US05 eller 007 tror dere ikke?

Jeg bruker stort sett alltid CBC om jeg gidder å flaskekarbonere noe, meget sjeldent nå om dagen men jeg har noen tusenvis av flasker på samvittigheten som aldri har vært overkarbonert.
 
Det er jo rett og slett fordi hovedgjæra har gitt opp og etterlatt gjærbart sukker eller gitt opp opprydding av intermediate produkter som acetaldehyd, mulig man bør se på beluftning av vørter utover dag 0 om man ikke gjør det allerede.. Dette er et produkt som blir markedsført som optimal som flaskegjær fordi den kun eter enkle sukkerarter. Antageligvis hadde mange klaget over overkarbonert øl om det hadde vært tilfellet at den spiser mer enn feks US05 eller 007 tror dere ikke?

Jeg bruker stort sett alltid CBC om jeg gidder å flaskekarbonere noe, meget sjeldent nå om dagen men jeg har noen tusenvis av flasker på samvittigheten som aldri har vært overkarbonert.
Er jo derfor jeg bruker den også. For å karbonere. Og når det funker fjell å sette den til noen dager før flasking gjør jeg det. Er veldig enkelt putte det rett i primær og flaske direkte derfra. Er egentlig meg blanke hva den spiser så lenge ølet mitt blir blir godt og raskt og effektivt karbonert riktig. Og det har det gjort fler ganger med denne metoden.
Når det gjelder beluftning har dette blitt gjort med ren O2 ved Pitch og ny runde etter 12 timer.
 
Joda, man gjør jo som man vil selvfølgelig. Men det er feil å tro at man risikerer overkarbonering om man tilsetter det sammen med sukker på flaskene om resten av prosessen er god. Det beste med tanke på jevn karbonering er å la gjæren gå rett på jobben med sukker tilgjengelig og ikke la den oppleve en god tørketid under kummerlige forhold.
 
Sist redigert:
Det er jo rett og slett fordi hovedgjæra har gitt opp og etterlatt gjærbart sukker eller gitt opp opprydding av intermediate produkter som acetaldehyd, mulig man bør se på beluftning av vørter utover dag 0 om man ikke gjør det allerede.. Dette er et produkt som blir markedsført som optimal som flaskegjær fordi den kun eter enkle sukkerarter. Antageligvis hadde mange klaget over overkarbonert øl om det hadde vært tilfellet at den spiser mer enn feks US05 eller 007 tror dere ikke?

Jeg bruker stort sett alltid CBC om jeg gidder å flaskekarbonere noe, meget sjeldent nå om dagen men jeg har noen tusenvis av flasker på samvittigheten som aldri har vært overkarbonert.
Det er det jeg også tenker. Mener det er ufullstendig gjæring fra primærgjæren hvis CBC spiser mer.
 
Tilbake
Topp