Hvilken gjær bruker du, og har du mulighet til å gjære med temperaturkontroll? Det må vi vite før vi kan ta stilling til om det er tilrådelig å gjære under trykk.Jeg skal brygge en Andrimne pilsner i morgen. Er det ok å gjære den under trykk, eller bør den gjæres tradisjonelt med gjærlås.
Det kommer jo helt an på hvordan du vil ha den. Trykkgjæringa gir deg mindre gjærpreg, dvs. mindre preg av estere. Mange mener du da får et alfor "cleant" øl.Jeg skal brygge en Andrimne pilsner i morgen. Er det ok å gjære den under trykk, eller bør den gjæres tradisjonelt med gjærlås.
Jeg tenkte w34/70. Ja jeg har mulighet til temperaturkontroll vHvilken gjær bruker du, og har du mulighet til å gjære med temperaturkontroll? Det må vi vite før vi kan ta stilling til om det er tilrådelig å gjære under trykk.
I mine øyne er gjæring under trykk en alternativ måte å "hemme" gjæren på sammenlignet med å bruke lav temperatur. Så hvis du for eksempel har dårlig tid, kan du bruke trykk istedenfor lav temperatur og bli fortere ferdig med gjæringen, uten at du får det vanlige og negative preget fra en pils gjæret på for høy temperatur. Men nå er Saflager W-34/70 uansett svært tilgivende, og kan gjæres også på relativt høy temperatur med godt resultat - selv uten trykk. Så det kommer an på hva du er ute etter: Du kan gjære den på 12 grader med tre pakker gjær uten trykk, du kan gjære den i romtemperatur (18-20 grader) med to pakker gjær uten trykk - eller i romtemperatur med 0,5 til 1 bars trykk. Men da ville jeg nok gått opp til 3 pakker igjen.Jeg tenkte w34/70. Ja jeg har mulighet til temperaturkontroll v
Du kan vel bare åpne ventilen så gjærer du "tradisjonelt"?Jeg skal brygge en Andrimne pilsner i morgen. Er det ok å gjære den under trykk, eller bør den gjæres tradisjonelt med gjærlås.
det morsome er at ventilen min skaper like my trykk om den står åpen som lukket (den blå, 0,7 bar) , så det sikreste er gjærlås evt. uten væskeDu kan vel bare åpne ventilen så gjærer du "tradisjonelt"?
Har ikke all verdens erfaring med trykk gjæring skal jeg glatt innrømme. Men kegland fermzilla plastic opplegget slipper luft gjennom om jeg blåser i slangen når skruen er åpen. Nær nok åpent det. Hvis 0.7 bar er "åpent" må det være noe feil. Det er jo relativt mye trykk det.det morsome er at ventilen min skaper like my trykk om den står åpen som lukket (den blå, 0,7 bar) , så det sikreste er gjærlås evt. uten væske
om du ikke vil finne det ut selv![]()
Høres jo egentlig mest ut som at manometeret ditt har fått en kilevink. Prøv å sett spunding ventilen på et ølfat som du vet at står serveringstrykk på, og se da hva manometeret viser.Den er "åpen" i den forstand at den ikke er tett, men hvis det er nok CO2/ gass som vil igjennom på samme tid opplevde jeg at trykket bygde seg opp til 1 bar![]()
Du får et noe høyere nivå av fuselalkoholer om du ikke gjærer under trykk. Det betyr at du får mer estere, sida estere dannes gjennom en reaksjon mellom en fuselakohol og ei syre. Sagt på en annen måte: Fuselalkoholer er ei forutsetning for estere, så trykkgjæring gir deg et "reinere" øl - om det er det du ønsker. (Men forskjellen blir ikke nødvendigvis stor.)post allerede vinklet litt av så jeg spør:
Jeg gjærer på Keg King Snub Nose 35 liters dunker. Gjærer konsekvent under trykk på kjellertemp, ca 15-18 grader.
Har lilla 15 psi ventiler montert. Hvilken forskjell ville det ha blitt om jeg brukte vanlig gjærlås ?
Gjærlås uten væske har jeg ikke tenkt på - men det er faktisk en grei måte å fikse åpen gjæring pådet morsome er at ventilen min skaper like my trykk om den står åpen som lukket (den blå, 0,7 bar) , så det sikreste er gjærlås evt. uten væske
om du ikke vil finne det ut selv![]()
Bomull? Tror ikke du får så mye oksygen inn men..Gjærlås uten væske har jeg ikke tenkt på - men det er faktisk en grei måte å fikse åpen gjæring på. Her gir du jo oksygen fra lufta omkring fri tilgang, samtidig som du beskytter rimelig godt mot svevende uhumskheter.
Kanskje greit med noe om holder fluer ute, likevel?
Testa litt tidligere i dag. Spundingen så ut til å vise samme som trykksatt fat. Den blå ventilen ble jeg ikke like klok påHøres jo egentlig mest ut som at manometeret ditt har fått en kilevink. Prøv å sett spunding ventilen på et ølfat som du vet at står serveringstrykk på, og se da hva manometeret viser.
Nei, bare et lite stykke netting. Festes med en strikk. Det skulle ikke bremse oksygeninnsiget mye.Bomull? Tror ikke du får så mye oksygen inn men..
Tror du er litt optimistisk med tanke på hvor mye oksygen som egentlig kommer inn under gjæring..Nei, bare et lite stykke netting. Festes med en strikk. Det skulle ikke bremse oksygeninnsiget mye.
Trur jeg skal fikse det på det brygget jeg satte i går. Jeg lar det stå med krokene i lokket løse, men det kan ikke skade å hjelpe til med å tømme gjærlåsen for væske. Daltons lov virker riktignok uansett størrelsen på åpninga, men hvor effektivt den virker, er en funksjon av både tid, temperatur og størrelsen på åpninga.
Daltons lov tar ikke hensyn til konstant produksjon av ny CO2 gassNei, bare et lite stykke netting. Festes med en strikk. Det skulle ikke bremse oksygeninnsiget mye.
Trur jeg skal fikse det på det brygget jeg satte i går. Jeg lar det stå med korkene i lokket løse, men det kan ikke skade å hjelpe til med å tømme gjærlåsen for væske. Daltons lov virker riktignok uansett størrelsen på åpninga, men hvor effektivt den virker, er en funksjon av både tid, temperatur og størrelsen på åpninga.