Nylig innhold av Miklabol

  1. M

    Nødhjelp til lager med for høy FG

    Takk for tipsene. Jeg tenker at jeg følger dem, så får vi se hva det blir ut av det.
  2. M

    Nødhjelp til lager med for høy FG

    OK. Røre på karet har jeg nå gjort daglig siden siste gjærtilsetting. Øke temperaturen kan jo være en mulighet, men vil ikke det også øke faren før usmaker?
  3. M

    Nødhjelp til lager med for høy FG

    Det tok nesten to døgn før gjæring kom i gang på en pakke M84, så gjæret den ganske bra i ca. 4 dager før det begynte å dabbe av. 8 dager etter første tilsetting satt jeg så til 2 pakker M76. Da var det lite lite gjæring. Det er nå 6 dager siden. Beregnet attenuasjon var i går 66%.
  4. M

    Nødhjelp til lager med for høy FG

    OK, sier du det. Jeg var på jakt etter en gjær med litt lavere attenuasjon enn safelager 34/70 eller fermolager. De ble ofte over 80 % som kan være helt supert på pils, men ikke for denne øltypen. Brukte M76 på en Marzen som ble riktig så bra, men har ellers ikke mye erfaring med Mangrove Jacks.
  5. M

    Nødhjelp til lager med for høy FG

    Jeg brygget en liten batch Oktoberfest Helles for to uker siden (19 l) og oppdaget da jeg sto klar til å pitche at jeg bare hadde 1 pk gjær. Dumt og ingen å skylle på. Men jeg tilsatte nå den ene pakken og etter to dager starten ølet å gjære friskt. gjærer på 12 grader. Samtidig som jeg...
  6. M

    Caramunich i steden for Carahell ?

    Strømmen la seg flat og ga meg en ny batch. Jeg har opplevd dette tidligere en gang (ikke Strømmen), da jeg fikk en god del mer av en malttype enn det jeg bestilte. Det var 3 ganger så mye hvete og jeg tenkte at det går kanskje greit allikevel. Litt sterkere øl og litt annen karakter. Men det...
  7. M

    Caramunich i steden for Carahell ?

    Jeg skal brygge i morra, så da blir det nok en tur opp til Strømmen først. Takk for raskt svar.
  8. M

    Caramunich i steden for Carahell ?

    Jeg har kjøpt inn råvarer til brygging av lys belgisk øl, men ved sjekking av kvittering kan det se ut som jeg har fått 0,6 kg Caramunich isteden for 0,3 kg Carahell som jeg bestilte. Det øker mengde spesialmalt fra ca.3,5 % til ca. 7 %, og en mørkere malttype. Begge er jo karamellmalt, men...
  9. M

    For bittert øl - bruke laktose

    Ok. IBU etter planen litt over 50. Jeg tappet av litt og lot det stå i kjøleskap en stund, slik at mer av grumset sedimenterte. Da virket det ikke så galt. Takk for rådene. Jeg satser på at dette går fint.
  10. M

    For bittert øl - bruke laktose

    Jeg brygget en IPA som etter oppskriften skulle ende på FG 1016, men endte på 1010. Blir bitter, men det skal jo IPA være. Derimot syns jeg det mangler sødme som kunne balansere bitterheten. Er det noe å gjøre med dette? Jeg skal flaskekarbonere så jeg har tenkt på muligheten av å koke opp...
  11. M

    Saison ala Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere

    Jeg fant denne oppskriften her på forumet i fjor, og nå har jeg brygget den to ganger med 50 l som jeg begge ganger splittet i 2 for å teste litt ulike gjærtyper. BE - 134, Belle Saison, Lallemand Farmhouse. Alle versjonene syns jeg har blitt veldig bra, selv den med Farmhouse som ble søtere...
  12. M

    Øl som "ikke slutter" å gjære

    Takk for mange forslag, selv om det gikk i litt ulike retninger.:) Ikke noe tørrhumling på denne og relativ relativt forsiktig humling. I tillegg brukte jeg humleposer på bitter- og smakshumle. Vanlig US 5 gjær som ikke pleier å oppføre seg sånn. Kan være at det er som Dag sier at det er CO2...
  13. M

    Øl som "ikke slutter" å gjære

    Jeg har en amerikansk blonde under brygging som gjæret seg ferdig etter 4 - 5 dager. Så sto den stille (ingen bevegelse i gjærlåsen) i med enn to uker. Dagen før jeg skulle tappe, sjekket jeg OG til 1011. Skulle vært 1012. Når så tappedagen opprant (dagen) hadde ølet begynt å gjære igjen...
Tilbake
Topp