Finn Berger
Moderator
Det gjør sikkert ikke noe at du har tilsatt det.Nå har jeg allerede tilsatt sink, virket ikke som det var nødvendig nei, fin og solid gjæring på gang med høy krausen. Hvorfor heter det undergjæret egentlig, stemmer ikke med det jeg ser når jeg brygger lagerøl.
Det virker som om det er enighet blant de lærde om at undergjæret/overgjæret er et utdatert begrepspar. Det er jo riktignok ingen lagergjær - så vidt jeg veit, da - som kan konkurrere med klassiske topphøstere når det gjelder å bygge skum. Men med moderne gjæringsteknologi (lukka tanker) har ale-gjær begynt å oppføre seg mer likt lagergjær.
Det hadde jo vært interessant å topphøste lagergjær over mange generasjoner, og se om den kunne utvikles til å bli en topphøster. Det går sikkert an å høste nok gjær under gjæringa til sette en starter på. Skjønt det er praktisk at lagergjæren er såpass moderat når det gjelder det å bygge skum. Jeg kan gjære 29 liter i flat bottom'en uten at det tyter over.