Nordic Noir 2024 spørsmål ang gjæring

Hei

Jeg har et spørsmål som jeg håper noen kan hjelpe meg med.

Jeg har brygget Nordic Noir 2024 og har nå litt problemer i den siste delen av gjæringen.
Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men sliter med å få champagnegjæren til å gjøre jobben sin.

Forløpet så langt har vært.

Kveikgjæren gjæret vørteren ned fra 1.086 til 1.008 på en temperatur på 36 grader.
Tilsatte så 735g demararasukker som sukkerlake og 2 pakker med rehydrert champagnegjær.
Da gi SG opp til 1.016 og gjæret ned til 1.011 i løpet av et par dager.
Tilsatte så en ny runde med 735g med sukker hvor SG gikk opp til 1.017.
Problemet er at her har gjæringen stoppet helt opp.

Det jeg lurer på er om jeg kan ha drept champagnegjæren ved å ha sekundærgjæring på 36 grader. (Det står ingenting i oppskriften at temperatur skal være noe annet under sekundærgjæring)

Så lurer jeg på hva kan jeg gjøre.

Et alternativ er å bare la det være som det er med en AVB på ca 11%?

Et annet alternativ kan kanskje være å sette temperatur ned til f.eks 25 grader og tilsette en runde til med champagnegjær?

Ville satt veldig stor pris på litt rådgivning her altså :)

Mvh

Bernhard Richter
 
Legger inn svaret fra vår bryggmester her i tilfelle det er andre som opplever noe av det samme:

Det kan høres ut som gjæren har blitt overopphetet ja…
Hvis ølet smaker godt er det jo helt i orden å la det være som det er men jeg skjønner lett at du gjerne skulle sett det ferdig som planlagt
Forslaget ditt om å senke temperaturen og tilsette ny champagnegjær er en god ide! Når du hydrerer gjæren tilsett også litt sukker eller litt av ølet og la stå i et par timer til gjæren er kommet godt i gang (skummer og bobler) før du har den i gjæringskaret hvis gjæringskaret har stått i et veldig varmt rom eller ikke har tilstrekkelig kjøling kan gjæren fort finne på å drepe seg selv. Stormgjæring genererer mye varme! Gjæringstemperatur i oppskrift refererer til temperatur oppi karet og her er veien kort fra 36-38*C og opp til nærmere 50*C hvor gjæren dør.
Hvis gjærkaret ikke har kjøling bør det nok ikke stå i et veldig varmt rom men heller i en kjøligere bod e.l. hvor man kan regulere temperaturen i karet ved å isolere med f.eks et pledd eller dyne.

Champagnegjæren vil stortrives hvis du klarer å holde temperaturen oppi karet mellom 20-30*C

God jul og lykke til!
 
Tilbake
Topp