Flaskekonkurranse: Bjorleik 2025 – White IPA

Svein Erik Kvamsdal

Norbrygg-medlem
I forbindelse med Bjorleik inviterer vi til en spennende flaskekonkurranse! I år retter vi søkelyset mot stilen White IPA.

White IPA er en moderne og aromatisk øltype som kombinerer fruktige og krydrede toner fra belgisk hveteøl med humlefokuset fra en amerikansk IPA. La deg inspirere av tolkninger fra hele verden – men husk å holde deg innenfor typedefinisjonen. Vi bruker denne gangen BJCP sin white IPA typedefinisjon når vi dømmer.

Husk å merke etikett for hånd dersom du har tilsatt noe annet enn vann, malt, gjær og humle.

Dømming og premiering
Ølet blir vurdert av sertifiserte Norbryggdommere, og vinnerne annonseres under årets Bjorleik, som arrangeres i Nordnorgehuset lørdag 20. september 2025.

Premier:
1. premie: Gavekort på 1500 kr
2. premie: Gavekort på 1000 kr
3. premie: Gavekort på 500 kr

Frist for innlevering: Ølet må være mottatt innen 08.09.2025. Husk å sende i god tid!
Lever inn to nøytrale flasker eller bokser på 440-500ml
Bergen: Ølet kan leveres personlig hos Vestbrygg AS, Eikeveien 1 (NB: Ikke send med post hit!)
Postinnsending:
Send ølet til:
Jonas Svare
Smihaugen 2
5355 Knarrevik
Sporing: mob 95779972
E-post: jonas@stageway.no

Er du klar for å brygge en vinner?
Påmelding åpner om noen uker – følg med og meld deg på via: konkurranse.norbrygg.no
Har du spørsmål?
Kontakt oss på hordaland@norbrygg.no eller sveinerik@kvamsdal.net

White IPA - BJCP typedefinisjon
En fruktig, krydret og forfriskende variant av en amerikansk IPA, men med lysere farge, mindre kropp og tydelige preg fra gjær eller kryddertypisk for Witbier.
Utseende
Lys til dyp gyllen farge. Typisk tåkete. Moderat til stort, tett hvitt skum som holder seg godt.
Aroma
Moderat fruktighet, ofte appelsin, grapefrukt, aprikos eller noen ganger banan. Lett krydder er valgfritt, vanligvis koriander, appelsinskall, pepper eller nellik. Medium-lav til medium humlearoma, ofte steinfrukt, sitrus eller tropisk frukt. Fruktighet og krydder kan redusere opplevelsen av humlearoma. Lav nøytral, kornete eller brødaktig maltduft.
Smak
Moderat til høy fruktighet, medium-lav til medium-høy humlesmak og lett krydderpreg – med samme beskrivelser som i aromaen. Lett maltkarakter, kanskje litt brødaktig. Høy bitterhet. Moderat tørr og forfriskende avslutning. .
Munnfølelse
Medium-lett kropp. Medium til medium-høy karbonering. Lett krydret snerpende følelse er OK.
Kommentarer
En håndverksøl-tolkning av en amerikansk IPA krysset med en Witbier. Krydderpreg kan komme fra belgisk gjær, kryddertilsetninger – eller begge deler.
Historie
Utviklet av amerikanske håndverksbryggere som en sesongøl for sen vinter eller vår, ment å appellere til både Witbier- og IPA-drikkere.
Typiske ingredienser
Pilsner- og hvetemalt, belgisk witbier-gjær, sitrusaktig amerikansk humle. Koriander og appelsinskall er valgfritt.
Stil-sammenligning
Bitter, humlepreget og sterk som en amerikansk IPA, men fruktig, krydret og lett som en Witbier.

IBU : 40 – 70
SRM : 5 – 6
OG: 1.056 – 1.065
FG: 1.010 – 1.016
ABV: 5,5 % – 7,0 %
 
Cudos til Hordaland for kreative initiativ:).

Kinns Skoddehav var vel en gang i tida en norsk representant for denne stilen, og jeg har brygga noen brygg på originaloppskrifta, for jeg likte virkelig det ølet - men jeg trur de har endra den en god del. Og jeg har nok oppfatta denne stilen som nokså død - men jeg følger ikke veldig godt med på hva som brygges og selges der ute.
 
Jeg bumper denne, har forgjeves prøvd å melde på en stund nå, men denne konkurransen har aldri vært tilgjengelig når jeg har vært inne på konkurransesiden. Er det mulig å få meldt på nå før innsendelsesfristen?
 
Jeg har 2 flasker klare til sending, men nå tror jeg det blir vanskelig å få de fram innen fristen.
 
Eg har snakka med Svein Erik, han utsetter fristen til 12.sept.
Viss vi ikkje får orden på innmeldinga, kan vi også utsette og dømme etter Bjorleik.
Vi håpa at dette blir ordna ganske så kjapt, men det blir jo ingen konkurranse utan innsendte øl - så vi må være litt fleksible her
Beklagar at det er så masse rot.
 
Eg har ein gladmelding her. Konkurransen kjem til å bli ordna i systemet i ettermiddag/kveld, så då skal det går bra å melde seg på

Vi utsetter fristen for innlevering til 12.sept. Det betyr at flaskene bør være her hos oss til dess. Vi planlegger å dømme i starten av veka etterpå (mellom 15.-17.sept). Viss vi ser at flaskene er på veg, og at dei er på posten slik at vi kan hente dei ut måndag 15.september, går det også bra - men det er litt dumt å gamble på det.
 
Tilbake
Topp