Statherian
Norbrygg-medlem
Har to brygg (av fire flaskede så langt, pluss to til gjæring) som har tendenser til denne "cider/eplesmaken" som så mange snakker om, men i begge tilfellene er det noe som ikke var der de første ukene/månedene etter flasking, men som nå begynner å dukke opp - hvorfor?
Brygg 1: En enkel ekstrakt IPA - Coopers IPA, med uhumlet maltekstrakt kokt med humle ved siden av, og deretter tørrhumlet. Ble overraskende god, og hadde et middels humlepreg som i en lettere IPA. Ikke noe eplesmak de første par månedene, men nå synes jeg denne usmaken begynner å tre litt frem. Kan det bare være fordi humla dekket over denne smaken til å begynne med? Merker jo at humlesmaken ikke er like fremtredende nå, litt over tre måneder etter flasking. Den ble gjæret i sommer, men kan ikke huske at temperaturen i gjæringskaret var over 21 grader under stormgjæringen, men det er kanskje nok til at smaken blir utviklet? Kan lagring i "ikke optimal" temperatur tvinge fram denne smaken? Boden min er på sommerstid dessverre bare noen få grader kjøligere enn leilighten, mens den nå ligger på rundt 7-8 grader.
Brygg 2: Ekstrakt porter - uhumlet ekstrakt og spesialmalt. Denne ble laget i august, rett etter den første IPA-en, og smakte godt allerede etter bare et par uker på flaske. Nå synes jeg enkelte flasker begynner å få litt fruktighet i smaken, som ikke var der til å begynne med. Men det gjelder slett ikke alle flasker. Åpnet en i går, og den smakte fortreffelig, mens to flasker jeg drakk for ca to uker siden hadde noe fruktig ved seg. Hvorfor bare på enkelte flasker?
Må kanskje nevne at begge bryggene så ut til å gjære godt ut (havnet under 1.010 begge to), men kan lagring i varme omgivelser gjøre at gjærrester våkner og produserer slik smak?
- Edit -
Kan det være infeksjon som forårsaker at dette utvikler seg over tid?
Brygg 1: En enkel ekstrakt IPA - Coopers IPA, med uhumlet maltekstrakt kokt med humle ved siden av, og deretter tørrhumlet. Ble overraskende god, og hadde et middels humlepreg som i en lettere IPA. Ikke noe eplesmak de første par månedene, men nå synes jeg denne usmaken begynner å tre litt frem. Kan det bare være fordi humla dekket over denne smaken til å begynne med? Merker jo at humlesmaken ikke er like fremtredende nå, litt over tre måneder etter flasking. Den ble gjæret i sommer, men kan ikke huske at temperaturen i gjæringskaret var over 21 grader under stormgjæringen, men det er kanskje nok til at smaken blir utviklet? Kan lagring i "ikke optimal" temperatur tvinge fram denne smaken? Boden min er på sommerstid dessverre bare noen få grader kjøligere enn leilighten, mens den nå ligger på rundt 7-8 grader.
Brygg 2: Ekstrakt porter - uhumlet ekstrakt og spesialmalt. Denne ble laget i august, rett etter den første IPA-en, og smakte godt allerede etter bare et par uker på flaske. Nå synes jeg enkelte flasker begynner å få litt fruktighet i smaken, som ikke var der til å begynne med. Men det gjelder slett ikke alle flasker. Åpnet en i går, og den smakte fortreffelig, mens to flasker jeg drakk for ca to uker siden hadde noe fruktig ved seg. Hvorfor bare på enkelte flasker?
Må kanskje nevne at begge bryggene så ut til å gjære godt ut (havnet under 1.010 begge to), men kan lagring i varme omgivelser gjøre at gjærrester våkner og produserer slik smak?
- Edit -
Kan det være infeksjon som forårsaker at dette utvikler seg over tid?