Allgrain sett fra brewolution,omstikking?

Hei alle sammen :)

Jeg er helt fersk. Har prøvd en (første gang) all-grain brygging med sett fra Brewolution (og på en brewster)

Settet var "Uncel sams American lager" Brygginga gikk fint. Vørteren lukta veldig godt og smakte bedre.
Målte FG (uten helt å satt meg så veldig inn i opplegget) og kom til att det var mellom 1046-48 skulle vært 52.
Veit ikke tempreaturen ved måling.. kunne vært noe over 20 grader.  Malten smakte veldig søtt.. Så det kan være att jeg ikke fikk meska ut alt? eller bruker den å smake søtt (havregrøt med mere sukker enn du får lov til av mor..)?

Så kom vi til et punkt i gjæringa, etter 7 dager skulle det omstikkes til en ny gjærtank så skulle det være nye 7 dager.
Men vi skulle flaske en annen øl etter 5 kvelder... så da tok vi en tidlig omstikking... og helte ikke over gjæren i bunnen av stampen.. Så kom jeg på i natt att det var en under-gjær.. og kanskje skulle vært med?
Det var noe "gjær-aktig" på toppen som ble med. (men langt unna samme mengde) Mener gjæren var Saflager s-23
temperatur på rommet startet på ca 19 men falt etter et par dager under 16. (gjæren ploppet etter noen timer bare)
Gjærings temp i oppskrifta var 14-16.

Mvh.
Audun Tomas
 
Å stikke om er noe veldig få praktiserer. Det har lite eller intet for seg, og er i verste fall en kilde til infeksjon. La ølet stå i samme kar hele gjæringsforløpet (typisk 14 dager for ale og 3-4 uker for lager).

Dersom det var S-23 du gjæret med, spørs det om dette ølet i det hele tatt var ferdig gjæra. S-23 er en lagergjær, og bør gjæres kaldere enn 14-16 grader (hvor er det forresten blitt av "grader celsius"-knappen?). Produsenten oppgir 9C - 15C, ideelt 12C.

Husk å ta målinger av sukkerinnholdet i vørteren før og etter gjæring (OG og FG) for å sjekke om gjæringen er over. FG skal typisk være 1/4 av OG.
 
Takk for svar :)

Skrev FG over og mente OG. Målte ikke ved omstikking. FG skal ned til 1014 og blir vel målt når resten av tida er gått. Viss det er bare tull å stikke om gjør jeg det ikke på neste sett.. Kjøpte en liten haug av setta og alle har omstikking i oppskriftene. Det jeg var bekymra for var om gjæren som lå i bunn fremdeles hadde funksjon etter halv gjærings tid.

Og om malt skal smake søtt etter endt mesking. ?
 
AudunTomas skrev:
Og om malt skal smake søtt etter endt mesking. ?

Tenker du her på den ferdig meskede malten? altså den du skal kaste?

Smaker denne søtt, så betyr det at du ikke har fått ut all sukkerstoff fra malten din.. Det er ikke krise. Det betyr bare at du du har hatt en lavere effektivitet enn hva oppskriften sa.. Du hadde en OG på ca 1.046/48, dette er brillefint for en lager.
 
Ja malten etter mesking smakte som havre grøt med mye sukker i.

Spørs om jeg må røre litt manuelt i tillegg til pumpa. Syntes kanskje det virka litt "svakt" med noen små stråler vann oppå malt bøtta.
Det står i bruksavregninga at effektiviteten skal være over 80%.. Både bikkja og hestene likte rest produktet vertfall. Bare det er nok gjær igjen til at det blir noen prosenter så er jeg happy.. Smaken er jeg sikker på.  :skitbra:
 
Tilbake
Topp