Alternativ nedkjølingsmetode

Tariq

Norbrygg-medlem
Jeg er mellom kjølere. Holder på å bygge en motstrømskjøler, men skulle gjerne brygget i påvente av at den blir ferdig. Jeg har et gjæringsskap med kjøling og varme. Hva vil skje om jeg fyller den varme vørteren rett på gjæringskaret, lukker dette med lokk og vannlås, og setter det i gjæringsskapet til pitchetemperatur er nådd?
 
Er det alternativet så gjør det. Ølet vil nok bli litt mer bittert enn det du er vant til da temperaturen vil holde seg høyere mye lengre, så det kan du evt skalere. Blir vel en pimpet versjon av no chill-brygging.
 
Tipper du får det snarere kaldt hvis du setter det ut.
Har du mulighet kan du fryse litt is (av kokt vann) og ha i.
Det er effektivt, men da bør du ta høyde for dette når du lager oppskriften.
 
Takk for tips! Er det kjemien som gjør at det blir mer bittert. Altså mer uttrekk av alfasyre av humlen p.g.a. langsom nedkjøling? Noen idé om i hvor stor grad, altså prosentvis reduksjon av humlemengden?
 
Sett først i vannbad med kaldt vann. Vannbad kjøler mye mer effektivt enn kald luft. Gjerne mens det fortsatt er i kokekjelen siden metall leder varme/kulde godt. Rør rundt innimellom og la det hele tiden renne kaldt vann inn i vannbadet om mulig.
 
Tilbake
Topp