Altfor mye trub i gjærekar etter ferdig gjæring

Når de siste 2 bryggene mine, som har vært mørke øl (En Nøgne Ø - God Jul , og en Porter), har gjæret ferdig og det har vært klart til flasking har jeg hatt problemer med mye trub i bunnen av karet, og har dermed måtte helle ut altfor mange liter med godt øl. (6 liter juleøl og 5 liter Porter)
Truben/grumset i porteren var veldig tyntflytende, men hadde en helt annen konsistens og farge enn resten. Var frista til å sile/flaske grumsa, men droppa det.
Juleølla ble mesket i fryseboks, deretter kokt i 90 minutt i en Bratberg kompaktbrygger. Batchstørrelsen var 25 liter.
Porteren ble både mesket og kokt i nevnte kompaktbrygger.

Oppskrifta ble fulgt og vi traff "spot-on" med OG, men hadde litt problemer med utgjæring på begge bryggene. Dette selv om det ble laget starter med 2 rør gjær, noe som skulle være mer enn tilstrekkelig. Begge bryggene gjæret ned til ca. 1.024, og gjæringsprosessen gikk relativt fort (3-4 dager). Juleølla sto i nærmere 5 uker før den ble flasket, mens Porteren sto i 3 uker.

Noen som har noen ideer om hva som kunne hendt her?

Disse bryggene er forøvrig de første jeg har luftet med luftepumpe før tilsetting av gjær, de første jeg har brukt gjærnæring på under kokingen, og de første jeg har brukt ph 5,2 stabilzer på.
 
Cold crashet du? Hvor store batcher er det snakk om da? På mine 14-litere frem til nå har jeg hatt 3-4 liter trub i karet. Og da lar jeg all truben i kjelen ligge igjen så den blir ikke med over.
 
Cold crasher? Nytt uttrykk for meg.
Det er snakk om 25L batch, og vi har ikke hatt så mye trub i de første batchene.

Kanskje 2L har blitt helt ut, og der har det for det meste bare vært gjærkaka uten noe spesielt med grums i.
 
Synes dette hørtes voldsomt mye ut.

Største rester av gjær og trub jeg har hatt er rett under 2 liter. Dette var på en dobbel IPA på 15 liter med en OG på 1.092 og denne gjæret ned til 1.014. Brukte wlp007 så gjærkaka i bunn var så kompakt at jeg tror nesten jeg kunne snudd dunken på hodet i 1 min  ;)
 
Ja, enig i den. Det ble voldsomt mye. Har ikke noe lyst at det skjer igjen for å si det sånn. Tidligere brygg har det gått vekk kanskje rundt 2 liter.
Columbo, Cascade og Bobek humle, og WLP007 i juleølla.
I Porteren bruktes det WLP001.
 
Tilbake
Topp