Når de siste 2 bryggene mine, som har vært mørke øl (En Nøgne Ø - God Jul , og en Porter), har gjæret ferdig og det har vært klart til flasking har jeg hatt problemer med mye trub i bunnen av karet, og har dermed måtte helle ut altfor mange liter med godt øl. (6 liter juleøl og 5 liter Porter)
Truben/grumset i porteren var veldig tyntflytende, men hadde en helt annen konsistens og farge enn resten. Var frista til å sile/flaske grumsa, men droppa det.
Juleølla ble mesket i fryseboks, deretter kokt i 90 minutt i en Bratberg kompaktbrygger. Batchstørrelsen var 25 liter.
Porteren ble både mesket og kokt i nevnte kompaktbrygger.
Oppskrifta ble fulgt og vi traff "spot-on" med OG, men hadde litt problemer med utgjæring på begge bryggene. Dette selv om det ble laget starter med 2 rør gjær, noe som skulle være mer enn tilstrekkelig. Begge bryggene gjæret ned til ca. 1.024, og gjæringsprosessen gikk relativt fort (3-4 dager). Juleølla sto i nærmere 5 uker før den ble flasket, mens Porteren sto i 3 uker.
Noen som har noen ideer om hva som kunne hendt her?
Disse bryggene er forøvrig de første jeg har luftet med luftepumpe før tilsetting av gjær, de første jeg har brukt gjærnæring på under kokingen, og de første jeg har brukt ph 5,2 stabilzer på.
Truben/grumset i porteren var veldig tyntflytende, men hadde en helt annen konsistens og farge enn resten. Var frista til å sile/flaske grumsa, men droppa det.
Juleølla ble mesket i fryseboks, deretter kokt i 90 minutt i en Bratberg kompaktbrygger. Batchstørrelsen var 25 liter.
Porteren ble både mesket og kokt i nevnte kompaktbrygger.
Oppskrifta ble fulgt og vi traff "spot-on" med OG, men hadde litt problemer med utgjæring på begge bryggene. Dette selv om det ble laget starter med 2 rør gjær, noe som skulle være mer enn tilstrekkelig. Begge bryggene gjæret ned til ca. 1.024, og gjæringsprosessen gikk relativt fort (3-4 dager). Juleølla sto i nærmere 5 uker før den ble flasket, mens Porteren sto i 3 uker.
Noen som har noen ideer om hva som kunne hendt her?
Disse bryggene er forøvrig de første jeg har luftet med luftepumpe før tilsetting av gjær, de første jeg har brukt gjærnæring på under kokingen, og de første jeg har brukt ph 5,2 stabilzer på.