American Pale Ale Europris Ekstrakt (hjelp og erfaring)

Hei. Kjøpt meg et American Pale Ale sett fra Europris, å har følgende utstyr.

-1 Gjæringskar, med gjærlås
-1 Hydrometer
-1 måleglass
-Skal få tak i en 40liters kjele, med kuleventil i bunn og lokk. Kjelen jeg tenker på er fra Biltema, å den funker dårlig på induksjonsplater. Må derfor bruke gass/primus til å varme.
-5-7m lang kobberspiral, Ø12mm. Skal få av en kompis som er elektriker.
-Digitalt termometer

Hva annet er det jeg egentlig trenger? Hevert virka bare som ei slange,forsåvidt greit nok, men så ikke ut som om det var noe filter i den, så kan vel like gjerne bare tappe fra kjelen med bazookafilter og hovedfilter i bunn rett opp i gjæringskaret?

Jeg mangler også noe å rense/desinfisere utstyr med. Skal sette koken i helga, så har ikke tid til å bestille varer fra butikker. Bor på Østlandet.

Jo, å er det noen som har noen erfaring fra akkurat denne ekstrakten? Noe bra? God?
 
Sist redigert:
Nå er jeg fremdeles en nybegynner men føler jeg må bidra litt etter all hjelp jeg selv har fått her:

- Ikke bruk sukker sammen med ekstrakt-settet, få tak i tørr-malt ekstrakt eller spraymalt (som er 50/50 dextrose og malt).
- Starsan fungerer ypperlig som desinfiserer. Får du tak i det? Eller ville jeg søkt på klor som et alternativ, søk på hvordan det brukes før du setter i gang.
- En balje fylt med starsan som du kan lekke boksåpner, sleiv, termometer osv som skal i kontakt med vørter etter koking. Veldig lurt og sikrer at ting ikke blir fulle av bakterier når du legger dem fra deg på kjøkkenet etter bruk for eksempel.
- Ikke kok ekstraktet med mindre du ønsker mer bitterhet (noe jeg ikke ser grunnen til, de skal være balansert i utgangspunktet). Et kjapt oppkok er nok for å være sikker ift bakterier, men det skal ikke være nødvendig.
 
Nå er jeg fremdeles en nybegynner men føler jeg må bidra litt etter all hjelp jeg selv har fått her:

- Ikke bruk sukker sammen med ekstrakt-settet, få tak i tørr-malt ekstrakt eller spraymalt (som er 50/50 dextrose og malt).
- Starsan fungerer ypperlig som desinfiserer. Får du tak i det? Eller ville jeg søkt på klor som et alternativ, søk på hvordan det brukes før du setter i gang.
- En balje fylt med starsan som du kan lekke boksåpner, sleiv, termometer osv som skal i kontakt med vørter etter koking. Veldig lurt og sikrer at ting ikke blir fulle av bakterier når du legger dem fra deg på kjøkkenet etter bruk for eksempel.
- Ikke kok ekstraktet med mindre du ønsker mer bitterhet (noe jeg ikke ser grunnen til, de skal være balansert i utgangspunktet). Et kjapt oppkok er nok for å være sikker ift bakterier, men det skal ikke være nødvendig.

Ikke sant. For jeg mener det fulgte med sukker i settet til både brygging og flasking.
Spraymalt, noe man kan få tak i på en evnt Europris sjappe, eller er dette bestillingsvare?

StarSan virker til å bare bli solgt på bryggebutikker. Da ender det med klor, takk.

Ikke kok, Nei. Et kjapt oppkok, men hva slags tempraturer snakker vi om? Selve brygget skal vel på en 63-65c i 60+-10min?
 
Ikke sant. For jeg mener det fulgte med sukker i settet til både brygging og flasking.
Spraymalt, noe man kan få tak i på en evnt Europris sjappe, eller er dette bestillingsvare?

StarSan virker til å bare bli solgt på bryggebutikker. Da ender det med klor, takk.

Ikke kok, Nei. Et kjapt oppkok, men hva slags tempraturer snakker vi om? Selve brygget skal vel på en 63-65c i 60+-10min?

Spraymalt skal de ha på europris ja.

Ting som har vært i klor må skylles godt btw, men dette har jeg ikke prøvd selv kun lest om så ta å google bruken først eventuelt. Vet ikke om det finnes starsan alternativer som vil gjøre samme nytten, ellers er der en risiko for at du får litt bakterier med på kjøpet, men andre kan svare bedre enn meg på dette.

I utgangspunktet sies det at du kun trenger å blande ekstraktet ut i for eksempel 3 liter varmt (nykokt) vann og deretter fylle på med kaldt vann til du får riktig mengde (20 liter for eks) . Men hvis du vil kan du koke opp 3 liter vann, blande i maltekstraktet og gi det ett oppkok.

"Selve brygget skal vel på en 63-65c i 60+-10min" Dette gjelder kun ferske korn meg bekjent , er det ett sånt type sett? Trodde ikke de hadde slikt på europris så da har jeg i så fall svart litt på feil grunnlag.
 
Rettelse; Spraymalt er ren tørr maltekstrakt, fås i forskjellige farger. Det de selger på Europris er Brew Enhancer som er 50/50 sukker/spraymalt
 
Spraymalt skal de ha på europris ja.

Ting som har vært i klor må skylles godt btw, men dette har jeg ikke prøvd selv kun lest om så ta å google bruken først eventuelt. Vet ikke om det finnes starsan alternativer som vil gjøre samme nytten, ellers er der en risiko for at du får litt bakterier med på kjøpet, men andre kan svare bedre enn meg på dette.

I utgangspunktet sies det at du kun trenger å blande ekstraktet ut i for eksempel 3 liter varmt (nykokt) vann og deretter fylle på med kaldt vann til du får riktig mengde (20 liter for eks) . Men hvis du vil kan du koke opp 3 liter vann, blande i maltekstraktet og gi det ett oppkok.

"Selve brygget skal vel på en 63-65c i 60+-10min" Dette gjelder kun ferske korn meg bekjent , er det ett sånt type sett? Trodde ikke de hadde slikt på europris så da har jeg i så fall svart litt på feil grunnlag.

Alt skal klores og vaskes svært godt.

Så, egentlig, så trenger jeg heller ikke en 40 liters kjele?
Jeg har en 10liters, nemlig.
Siden jeg har en 3kgs ekstrakt, som skal bli 23liter ferdig, å bytter ut sukkeret med "brew enhancer" fra Europris, ( i lik mengde som sukkeret jeg har fått? dvs, 1kg sukker jeg har, feks, mot 1kg Brew Enhancer? )

Virker dette ok?

1: Ekstrakt posen i 30 graders vann i 10min, for å løse det litt
  1. Kok opp 3 liter vann.
  2. Når vannet koker, ta kjelen av platen og ha i maltekstrakten. Rør til det er oppløst.
  3. Rør ofte, slik at ikke noe blir sittende fast på bunnen.
  4. Still klokken på 1 time og ha i bitterhumlen.
  5. Ha i aromahumlen når 2 minutter gjenstår. La den trekke i 10 minutter (pellets).
  6. Kjøl vørteren hurtig ned til under 30° C på omtrent 20 min. Etter at vørteren er kjølt ned, er det viktig å få inn oksygen ved å piske e.l. Dette trenger gjæren for å formere seg.
  7. Hell resten av vannet (20 l) i ballongen. Ha i den avkjølte vørteren, blandingen skal ha en temperatur på ca 20-25° C. Mål stamvørterstyrken (OG) med oechslevekta.
  8. Ha i gjæren som jeg har hydrert et 10min før, rist godt. Sett på kork og gjærlås.
  9. Sett ballongen i romtemperatur (rundt 20° C), gjæringen vil nå etterhvert begynne.
 
Har du sett denne?
http://www.bryggselv.no/products/hvordan-brygge-lsett
og denne?

http://www.norbrygg.no/index.php/slik-brygger-man/artikler/44-ekstraktbrygging'

god informasjon der.

Hva slags ingredienser er du har fått i kittet?

Heisann! Ja, jeg har tenkt over å kjøpe noe å lese på det, men jeg har fullt opp med svært mange andre bøker jeg skulle ha lest iløpet av 2-3 uker nå, så prøve å klare meg uten, for å være ærlig.

Jeg har fått 3kg med ekstrakt, "American Pellets" som det sto, å sukker til å brygge,å sukker til å flaske.

Spørsmålene er fordi jeg vil gjøre det enklest mulig, billigst mulig, da jeg er student, men vil ha best mulig resultat også. haha.
 
takk, riktig det.
Har erfart at i Beerenhancer pakken (1kg) er det lett å se hva som er sukker (hvitt) og hva som er spraymalt (lysegult). Selv grov jeg ut det meste av sukkeret (ca 300gr) og brukte resten i IPAen istedet for sukker posen som fulgte med (500gr). Det ble en knallbra IPA :)
 
For best mulig resultat bør du ha kontroll på temperaturen under gjæring, det har svært mye å si. Har du tilgang til et litt kjølig rom er det en stor fordel, litt avhengig av gjærtype osv men 17-18 grader bør være bra. Ølet blir et par tre grader varmere enn rommet når gjæringen er på sitt hissigste. Det er typisk for varmt på badet som er en praktisk plass å ha det stående. Sett evt gjæringsunken i en stor balje med vann for å holde tempen mer stabil.

I Norge går det stort sett fint å tappe kaldt vann direkte fra springen, det gir deg også ganske mye kjøling raskt dersom det er aktuelt å koke vørtern.
 
Har erfart at i Beerenhancer pakken (1kg) er det lett å se hva som er sukker (hvitt) og hva som er spraymalt (lysegult). Selv grov jeg ut det meste av sukkeret (ca 300gr) og brukte resten i IPAen istedet for sukker posen som fulgte med (500gr). Det ble en knallbra IPA :)

Da kommer nok jeg til å gjøre det samme som deg :) Så får jeg bruke sukkeret jeg tar ut til flaskinga :)
For best mulig resultat bør du ha kontroll på temperaturen under gjæring, det har svært mye å si. Har du tilgang til et litt kjølig rom er det en stor fordel, litt avhengig av gjærtype osv men 17-18 grader bør være bra. Ølet blir et par tre grader varmere enn rommet når gjæringen er på sitt hissigste. Det er typisk for varmt på badet som er en praktisk plass å ha det stående. Sett evt gjæringsunken i en stor balje med vann for å holde tempen mer stabil.

I Norge går det stort sett fint å tappe kaldt vann direkte fra springen, det gir deg også ganske mye kjøling raskt dersom det er aktuelt å koke vørtern.

Det er faktisk det badet mitt står på nå, 17c, så det vil nok være ganske grei temp innenfor. I morgen kommer jeg til å brygge, å jeg gleder meg stort! haha! :) Takk for svar!
 
Jeg ville fortsatt ha satt dunken i en balje med vann for å minske temperatursvingnngene. Da kan du også kjøle litt ved å legge eksempelvis kjøleelementer til kjølebag i vannet rundt gjæringsdunken.
 
Alt skal klores og vaskes svært godt.

Så, egentlig, så trenger jeg heller ikke en 40 liters kjele?
Jeg har en 10liters, nemlig.
Siden jeg har en 3kgs ekstrakt, som skal bli 23liter ferdig, å bytter ut sukkeret med "brew enhancer" fra Europris, ( i lik mengde som sukkeret jeg har fått? dvs, 1kg sukker jeg har, feks, mot 1kg Brew Enhancer? )

Virker dette ok?

1: Ekstrakt posen i 30 graders vann i 10min, for å løse det litt
  1. Kok opp 3 liter vann.
  2. Når vannet koker, ta kjelen av platen og ha i maltekstrakten. Rør til det er oppløst.
  3. Rør ofte, slik at ikke noe blir sittende fast på bunnen.
  4. Still klokken på 1 time og ha i bitterhumlen.
  5. Ha i aromahumlen når 2 minutter gjenstår. La den trekke i 10 minutter (pellets).
  6. Kjøl vørteren hurtig ned til under 30° C på omtrent 20 min. Etter at vørteren er kjølt ned, er det viktig å få inn oksygen ved å piske e.l. Dette trenger gjæren for å formere seg.
  7. Hell resten av vannet (20 l) i ballongen. Ha i den avkjølte vørteren, blandingen skal ha en temperatur på ca 20-25° C. Mål stamvørterstyrken (OG) med oechslevekta.
  8. Ha i gjæren som jeg har hydrert et 10min før, rist godt. Sett på kork og gjærlås.
  9. Sett ballongen i romtemperatur (rundt 20° C), gjæringen vil nå etterhvert begynne.
Dette med koking/ikke kommer an på om settet du har kjøpt inneholder ekstrakt som er bitret (kokt med humle) fra før eller ikke. Dersom det er bitret skal det som regel ikke kokes, da du vil trekke ut mer bitterhet fra humlen og ende opp med et ubalansert veldig bittert øl.

Dersom det følger med noe som er angitt som bitterhumle i settet, er det uhumlet ekstrakt og det skal kokes i (sannsynlig vis) en time med denne humlen i. Kokingen er også viktig for å koagulere og felle ut proteiner, som vil finnes i flytende ekstrakt som ikke er kokt fra før. (For å spare energi og unngå å gjøre ekstraktet mørkere med lang koking, benytter produsentene vakum for å redusere vørteren til ekstrakt)

Har også hørt rykter om noen varianter som har humle tilsatt i boksen, men der humlen ikke er kokt med. Disse skal kokes i en angitt tid.

Hva sier de medfølgende intruksjonene/varedeklarasjon?

Spraymalt og sukker bør derimot alltid kokes for å desinfisere, siden det kan inneholde soppsporer eller bakterier.

Det er forresten ikke sukker i beerenhancer men druesukker. Det vil gi mer alkohol, men ikke noe fylde, sødme eller smak ut over det som kommer fra spraymaltandelen av dette produktet. Hadde ikke hatt noen motforestillinger mot å bruke beerenhancer som den er i et slikt kit eller til brygging ellers. Den vil gi et noe tørrere og sterkere øl enn med tilsvarende mengde ren spraymalt.
 
Dette med koking/ikke kommer an på om settet du har kjøpt inneholder ekstrakt som er bitret (kokt med humle) fra før eller ikke. Dersom det er bitret skal det som regel ikke kokes, da du vil trekke ut mer bitterhet fra humlen og ende opp med et ubalansert veldig bittert øl.

Dersom det følger med noe som er angitt som bitterhumle i settet, er det uhumlet ekstrakt og det skal kokes i (sannsynlig vis) en time med denne humlen i. Kokingen er også viktig for å koagulere og felle ut proteiner, som vil finnes i flytende ekstrakt som ikke er kokt fra før. (For å spare energi og unngå å gjøre ekstraktet mørkere med lang koking, benytter produsentene vakum for å redusere vørteren til ekstrakt)

Har også hørt rykter om noen varianter som har humle tilsatt i boksen, men der humlen ikke er kokt med. Disse skal kokes i en angitt tid.

Hva sier de medfølgende intruksjonene/varedeklarasjon?

Spraymalt og sukker bør derimot alltid kokes for å desinfisere, siden det kan inneholde soppsporer eller bakterier.

Det er forresten ikke sukker i beerenhancer men druesukker. Det vil gi mer alkohol, men ikke noe fylde, sødme eller smak ut over det som kommer fra spraymaltandelen av dette produktet. Hadde ikke hatt noen motforestillinger mot å bruke beerenhancer som den er i et slikt kit eller til brygging ellers. Den vil gi et noe tørrere og sterkere øl enn med tilsvarende mengde ren spraymalt.

Vil helst Ikke ha den sterkere. Må jeg da koke spraymalten separat da?
 

Vedlegg

  • downloadfile.jpeg
    downloadfile.jpeg
    140,4 KB · Sett: 34
  • downloadfile-1.jpeg
    downloadfile-1.jpeg
    273,1 KB · Sett: 37
Start med å koke opp spraymalten, I feks 5l vann (10min), så kjører du på med ekstrakten oppi gryta....

Ekstrakten er noe klissete søl, så bruk så varmt vann du får ut av krana for å forvarme klisset slik at det blir lettflytende og du får mest mulig ut av pakka :)
 
Vil helst Ikke ha den sterkere. Må jeg da koke spraymalten separat da?

Du kan f.ex koke opp spraymalten i noen liter vann først la den koke i 5-10 min så du får bort alle klumper. Så kan du røre inn den flytende ekstrakten. Aromahumlen hiver du oppi rett etterpå, og kjøler det hele ned.

Så kan du egentlig tømme alt over i gjæringskaret via en sil, begge bør være rene og desinfiserte. Siden du ikke har kokt den flytende ekstrakten vil du kun ha humletrub i gryta og en vanlig kjøkkensil vil ta bort 90%, resten vil feste seg i gjærkaka. Tilsett kaldt vann, sjekk temperatur, rist inn luft og tilsett rehydrert gjær.
 
Start med å koke opp spraymalten, I feks 5l vann (10min), så kjører du på med ekstrakten oppi gryta....

Ekstrakten er noe klissete søl, så bruk så varmt vann du får ut av krana for å forvarme klisset slik at det blir lettflytende og du får mest mulig ut av pakka :)

Det er også et godt tips. Sett boksen i varmtmtvann før du åpner den, så er det lettere å få ut innholdet. Sleng litt kokende vann opp i boksen også, så får du ut restene.

Edit: Så nå på bildene at ekstrakten er i en pose og ikke boks, men samma det.
 
Sist redigert:
1. Desinfiser alt utstyr og fyll gjæringskaret med 5-6 liter kaldt vann (så den ikke smelter i neste steg).
2. Kok opp 2-3L vann, ta kjelen av plata så det ikke brenner seg, ha i "brewing sugar", rør ut mens det koker opp og la koke et par minutter før du har det over i gjæringskaret.
3. Få mest mulig av maltekstrakten opp i gjæringsbøtta (kan gjøres mens du koker ting).
4. Topp opp til 23 liter med kaldt vann fra springen, strø i gjæren og sett på lokket. Kan gjerne bruke kjelen du kokte i som øse.
5. Rist bøtta i ett minutt for å få inn mest mulig oksygen i vørteren.
6. La gjæringbøtta stå ei uke på 17-18 grader, flytt den så til et rom med ca 22 grader og la den stå ei uke til.
7. 5 dager før flasking er det på tide med tørrhumling. Desinfiser den hvite nettingposen som fulgte med, fyll i "50g hop pellets" og kast i bøtta.
8. Når du skal flaske koker du opp "priming sugar" med ca 4 dl vann, samme fremgangsmåte som steg 2.
9. Stikk om til desinfisert bøtte med kran. Enden på hevert skal i bunnen av tappe-bøtta så du ikke plasker inn masse luft i ølet. Legg den inntil kanten for "whirlpool"-effekt så priming-miksen blir blandet inn jevnt.
10. Ha oppi sukkeret når det har kommet 2-3 liter øl. Greit å vente litt, både så det er mer å blande seg ut i og så du ikke smelter bøtta.
11. Få det på flasker, vent ei uke (eller to, hvis du vil gjøre det "riktig"), sett kaldt og nyt når det passer..
 
1. Desinfiser alt utstyr og fyll gjæringskaret med 5-6 liter kaldt vann (så den ikke smelter i neste steg).
2. Kok opp 2-3L vann, ta kjelen av plata så det ikke brenner seg, ha i "brewing sugar", rør ut mens det koker opp og la koke et par minutter før du har det over i gjæringskaret.
3. Få mest mulig av maltekstrakten opp i gjæringsbøtta (kan gjøres mens du koker ting).
4. Topp opp til 23 liter med kaldt vann fra springen, strø i gjæren og sett på lokket. Kan gjerne bruke kjelen du kokte i som øse.
5. Rist bøtta i ett minutt for å få inn mest mulig oksygen i vørteren.
6. La gjæringbøtta stå ei uke på 17-18 grader, flytt den så til et rom med ca 22 grader og la den stå ei uke til.
7. 5 dager før flasking er det på tide med tørrhumling. Desinfiser den hvite nettingposen som fulgte med, fyll i "50g hop pellets" og kast i bøtta.
8. Når du skal flaske koker du opp "priming sugar" med ca 4 dl vann, samme fremgangsmåte som steg 2.
9. Stikk om til desinfisert bøtte med kran. Enden på hevert skal i bunnen av tappe-bøtta så du ikke plasker inn masse luft i ølet. Legg den inntil kanten for "whirlpool"-effekt så priming-miksen blir blandet inn jevnt.
10. Ha oppi sukkeret når det har kommet 2-3 liter øl. Greit å vente litt, både så det er mer å blande seg ut i og så du ikke smelter bøtta.
11. Få det på flasker, vent ei uke (eller to, hvis du vil gjøre det "riktig"), sett kaldt og nyt når det passer..

Herlig, var slik jeg tenkte. Takk for å utlede det helt for en tulling! :))

Hva slags tempratur skal ekstrakten helles opp i bøtta? Er det bare koking, av med plata, å hive oppi, å følge rekkefølga? Mtp. at BIAB så er temp ganske viktig.
 
Tilbake
Topp