Antioxin

Hvorfor i kombinasjon med no-sparge? Da vet du jo ikke hvilken variabel som er uslagsgivende
Og kanskje det ikke da er like nødvendig
No sparge er vel nærmest ei forutsetning for lodo-brygging, i alle fall. Antioksinet løser jo ikke alle problemer med oksygenet; det inngår i en prosess (lodo-brygginga) der du gjør alt som tenkes kan for å redusere oksygenpåvirkning. Så hvis du gjør det du kan, og likevel får bedre resutat med antioksinet enn uten, så veit du at det har effekt.

Du tester på en annen måte hvis du brygger som vanlig, med ganske stor oksygentilførsel til tross for normal forsiktighet. Da kan det godt hende det ikke blir noen særlig forskjell fordi det tilføres så mye oksygen at effekten av antioksinet bare blir en dråpe i havet. Dråper i havet er det som kjent vrient å registrere virkningen av:).

Nå var jeg virkelig veldig forsiktig denne gangen. Jeg senker maltet - i meskepose - forsiktig ned i meskevannet, og rører veldig rolig for å skape minst mulig bevegelse. Noe røring må til for å unngå maltboller, men jeg klarte meg med lite. Så la jeg flytende lokk oppå mesken. Jeg varma opp fra 63 til 72 med plata, og det krever litt røring underveis. Det beste hadde helt klart vært å bruke kokende vann, forsiktig tilført gjennom slange, så det gjør jeg nok neste gang.

Den største synden jeg begikk var nok at jeg resirkulerte en del på 72-steget. Det er nødvendig om jeg vil unngå grums over i kok. Men igjen: Veldig forsiktig. Jeg tapper alltid gjennom slange, også ned i det 3-litersmålet jeg bruker, men når vørteren skal tilbake på toppen av mesken, heller jeg uten slange ned i ei god gammaldags vassause som jeg holder nede i vørteren. Men jeg heller forsiktig, med minimalt med plasking.

Over i kok via bøtter, men altså: Alltid gjennom slange, både over i bøtta og fra bøtta til kokekjelen.
 
No sparge er vel nærmest ei forutsetning for lodo-brygging, i alle fall. Antioksinet løser jo ikke alle problemer med oksygenet; det inngår i en prosess (lodo-brygginga) der du gjør alt som tenkes kan for å redusere oksygenpåvirkning. Så hvis du gjør det du kan, og likevel får bedre resutat med antioksinet enn uten, så veit du at det har effekt.

Du tester på en annen måte hvis du brygger som vanlig, med ganske stor oksygentilførsel til tross for normal forsiktighet. Da kan det godt hende det ikke blir noen særlig forskjell fordi det tilføres så mye oksygen at effekten av antioksinet bare blir en dråpe i havet. Dråper i havet er det som kjent vrient å registrere virkningen av:).

Nå var jeg virkelig veldig forsiktig denne gangen. Jeg senker maltet - i meskepose - forsiktig ned i meskevannet, og rører veldig rolig for å skape minst mulig bevegelse. Noe røring må til for å unngå maltboller, men jeg klarte meg med lite. Så la jeg flytende lokk oppå mesken. Jeg varma opp fra 63 til 72 med plata, og det krever litt røring underveis. Det beste hadde helt klart vært å bruke kokende vann, forsiktig tilført gjennom slange, så det gjør jeg nok neste gang.

Den største synden jeg begikk var nok at jeg resirkulerte en del på 72-steget. Det er nødvendig om jeg vil unngå grums over i kok. Men igjen: Veldig forsiktig. Jeg tapper alltid gjennom slange, også ned i det 3-litersmålet jeg bruker, men når vørteren skal tilbake på toppen av mesken, heller jeg uten slange ned i ei god gammaldags vassause som jeg holder nede i vørteren. Men jeg heller forsiktig, med minimalt med plasking.

Over i kok via bøtter, men altså: Alltid gjennom slange, både over i bøtta og fra bøtta til kokekjelen.

Jeg skjønner tankegangen, men det var jo tydelig at det hjalp med antioxin i mitt lille eksperiment selv om ølet tydeligvis var eksponert for mye oksygen

1702118492455.png
 
Hvilken paragraf sikter du til ;-)

I den egenskap av å være antioksidant kan det brukes flere steder. Du kan strø det på avokadon om du vil
Denne: https://www.aeb-group.com/media/cat...s/us/ANTIOXIN_SBT_TDS_EN_1281019_BEER_usa.pdf

Poenget er at stoffet er laget for å håndtere de spesifikke oksidasjonsprosessene under meskinga. Ok, du kan bruke både sulfitt og c-vitamin ved flasking/fating, også - men da kan du jo like gjerne bare bruke sulfitt og c-vitamin, som er vesentlig billigere:). Sulfitt er forøvrig ikke så lurt om du skal flaske. Jeg har prøvd, og fikk ubehagelige svovelaromaer av det. Det funker dårlig sammen med aktiv gjær, hvlket er grunnen til at du skal beregne dosen i mesk sånn at sulfitten er "brukt opp" før du tilsetter gjær.
 
Tilbake
Topp