Regnet faktisk med at det var dere to, @Finn Berger og @Miguel , som ville komme med innvendinger mot dette.
Her har jeg imidlertid regnet ut meskeeffektiviteten med verdier etter kok, som jeg mener å ha lest et sted at er OK.
Regner jeg før kok får jeg imidlertid snaue 93%
Anyways, her er regnestykkene:
Etter kok:
OG: 1.064, 26,5l, 5,9 kg malt
5,9x296=1746,4 1746,4/26,5=65,90
64/65,9=97%
Før kok:
PBOG:1.054, 30l, 5,9 kg malt
5,9x296= 1746,4 1746,4/30=58,21
54/58,21=93%
Siden før kok målingen ga litt mindre, valgte jeg å skrive 96 i stedet for 97% som jeg har notert i loggen min.
Her er det altså ingen regnefeil, og heller ingen målefeil. Hydrometere (x2) er kalibrerte!
4% kryping regnes som norm, dvs 1.2l på 30 l...
Pre-boil effektiviteten ble som tidligere nevnt 93%, og ikke 97% som jeg får når jeg regner ut etter kok.Vi er mistenksomme sjeler, ja.
Jeg bruker denne: http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/ og regner med at den er rimelig stødig. Må innrømme at jeg aldri har brydd meg om utregningsmåtene, bare om å skjønne hva som ligger i begrepene. Kalkulatoren her lar deg regne ut 4 ulike typer effektivitet, men det er denne som er interessant når vi snakker om "meskeeffektivitet": "Pre-Boil Efficiency - The percentage of total available sugars that made it into the kettle." For å få 97% av alt sukker som det er mulig å få ut av malten din, med over i kjelen, kan du ikke legge igjen mer enn 3% i masken - og det forutsetter altså at du har konvertert absolutt all stivelse til sukker, og at du har fått trukket alt sukker ut av spesialmalten.
Nå hørte jeg i siste episode av Vestkast at det er mulig å få en meskeeffektivitet på over 100% i moderne bryggerier, som altså benytter mer effektive metoder enn malteriene gjør når de tester grensene. Men moderne bryggerier brygger ikke med BB30.
Det hadde vært artig om du la inn oppskrifta du brukte, det volumet du fikk til kok, og sg før kok, i denne kalkulatoren - som jeg tror en god del av oss bruker.
Sjekk forresten volumskalaen i kjelen din, hvis det er den du bruker. På BB60 er den feil. Når den forteller meg at jeg har 30 liter, har jeg i virkeligheten bare 28. Men det kan jo hende at BB30'n er korrekt; jeg har aldri lest noe om feil på den. Og så må du trekke fra litt for varm vørter; jeg vil tippe en halv liter for 30 liter kokende.
Pre-boil effektiviteten ble som tidligere nevnt 93%, og ikke 97% som jeg får når jeg regner ut etter kok.
Når jeg legger inn i kalkulatoren du linker til får jeg en effektivitet på 86,58%
Legger jeg inn oppskriften i glennrlie sin kalkulator får jeg 91%
Forholdsvis store sprik her altså, på tre 'godkjente' måter å regne effektivitet på.
Volumskalaen er sjekket, og den stemmer.
Jeg har ikke trekt fra noe for varm vørter, men det er ved 78 grader jeg går ut fra 30 liter, vet ikke hva dette vil utgjøre.
@Finn Berger og @Miguel
Jeg har nå gått gjennom effektiviteten min i Brewer's Friend og oppdatert posten som dere begge stusset på.
Jeg har brygget to ganger nå, og har bommet på OG begge ganger. Skulle ha 1,052 og fikk 1,057 første gang, og skulle ha 1,045 og fikk 1,052 I dag.
Hva er det jeg gjør feil? Rører jeg for mye i malten, kanskje? Eller kan det ha noe med utskylling å gjøre? Bruker ca 30 min på det. Har hatt riktig mengde vann begge ganger.
Har brukt sett fra Vestbrygg/7Fjell, er derfor jeg undrer litt på at jeg får så ulik OG. Men jeg får vel kanskje bare bruke litt mindre av maltet som følger med i fremtiden da.Du har bare høyere effektivitet enn det oppskriften tilsier. Hvis du lager oppskrifter du finner på nett så er det bare å justere maltmengde nedover tilsvarende avviket i effektivitet i oppskrift mot din faktiske effektivitet.