Det finnes _ingen_ ekte Belgische witte biertje med appelsinskall (tror ihvertfall ikke det). Det finnes tre typer appelsiner generelt: 'Spanske appelsiner' , det som vi får i butikker og alle bruker om og om igjen og har ingenting med saken å gjøre. 2. Asiatiske bitre appelsiner, igjen feil type og heller ikke hva man skal bruke men utelukkende Larahaapppelsinen fra Curacão!
Dette her var en introduksjon akkurat som humle var i Norge en gang i tiden (1500-1600tallet?). Du kan si dette skallet er som vår pors.
en.wikipedia.org
Jeg har selv bodd i Benelux i ca. et tiår og var veldig bortskjemt med de beste øla fra ølland #1 i verden, Belgia. Uansett er Curacão en koloni/protektorat av Nederland (vlaamse mensen); derfor ble den introdusert i Belgiske øl som bitringsingrediens. Denne finner man heldigvis i bryggebutikker rundt om i landet!
I Nederland/Belgia vil man ha mange surinamesere, ,indonesere og curacãoeser?
(har 'mange' venner/gamle elskere) fra nevnte land siden de kommer fra gamle Nederlandske "kolonier". peanøtter kommer fra Indonesia, laraha fra Curacão , suriname, hmm deilige elskere, neida en vet ikke om noe bestemt fra Surinaam bortsett kanskje da den gule habaneroen kalt Madame Jeanette der, men ikke sikker om den stammer egentlig fra Surinam for å være ærlig.
MEN, det er veldig populært i Nederland med 'Surinaamse broodtjes' som er varmet brød med alle slags Surinaamse(surinamsk) varm mat, ofte veldig sterkt. Noe av det beste gatekjøkkensmaten man kan få i min mening! Det finnes også en del slike Nederlandske frityrstekt småretter i gatekjøkken, laget av enten ost eller kjøtt, kroketter osv. Er faen det beste man kan kjøpe hvis man er dritings på begiske øl si ,) Her får vi helst kun kebaber fra tyrkerne men er man innom Nederland/Belgia(mindre her), prøvå finne en liten surinaamse broodtjes butikk i en liten sidegate eller noe, men vær brisen for det er sterke greier!
Det er Curaçao, men jeg vet ikke hvor denne c'en er på et norsk tastatur så jeg kjører den mer portugisiske måten ,)
Ellers når det kommer til gjær må den være POF+ selvsagt og få den igang ved 22 grader og fermenter ved 24C. Da skal man få generelt den rette profilen fra gjæren angående estere/fenoler.
Personlig har jeg kun brukt Safale WB-06 og har alltid vært fullstendig happy med den. Her finnes det jo selvfølgelig masse alternativer men jeg har ikke noe annen erfaring enn den. It works and it's what I want.
Det aller siste er at en Belgisk wit (gjæren) foretrekker mer svovlet vann enn klorin.. dette har jeg aldri prøvd å kontrollere selv og bruker kun vannet vi får. Vi har jo litt mer klorinvektet vann enn svovlet men men. Det er kanskje andre her som har gode erfaringer med å legge til eller endre vannkvaliteten i forhold til det da.